Σημαντικά ενισχυμένο, ανεβάζοντας την επιδότηση από τα 17.000-22.000 ευρώ στα 35.000-40.000 ευρώ, αναμένεται πως θα είναι το φετινό πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, ωστόσο, αυξημένες αναμένεται να είναι και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να διπλασιαστεί η περίοδος δέσμευσης των αγροτών στην περιοχή για την οποία θα έχει καταθέσει αίτηση ένταξης, από τα 3-4 χρόνια στα 7 χρόνια, ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν και συγκεκριμένες πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον.
Η σχετική προκήρυξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ ο προϋπολογισμός του μέτρου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Εντός του Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα γίνει η προδημοσίευση της πρόσκλησης, ώστε οι υποψήφιοι να έχουν τον χρόνο να ετοιμάσουν τα απαιτούμενα χαρτιά, αλλά και να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για το 2021, βάσει των οποίων θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων.
Παράλληλα με το πρόγραμμα των νέων αγροτών αναμένεται να προκηρυχθούν και τα σχέδια βελτίωσης, ώστε να μπορέσουν οι δικαιούχοι να επιδοτηθούν και για την αγορά, εξοπλισμού που θα είναι απαραίτητος για τις εκμεταλλεύσεις τους, για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το ποσό της ιδίας συμμετοχής.
Άλλα προγράμματα
Στο μεταξύ, στο προσεχές διάστημα αναμένεται να διοχετευθούν στον πρωτογενή τομέα επιδοτήσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ περίπου για την υλοποίηση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα προκηρυχθεί το Μέτρο 4.1.2 «Σχέδια βελτίωσης για νέα αρδευτικά συστήματα» προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, το Μέτρο 2 «Γεωργικοί σύμβουλοι» ύψους 40 εκατ. ευρώ και η δεύτερη δράση «Υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου των Επιχειρησιακών Ομάδων» του Μέτρου 16 «Συνεργασία», προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης στα αρδευτικά συστήματα τον περασμένο Οκτώβριο ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ενίσχυση θα φτάνει έως το ποσό των 410 ευρώ το στρέμμα για τη στάγδην άρδευση, έως 6.000 ευρώ για τις γεννήτριες πετρελαίου, ενώ η ανώτατη επιλέξιμη δαπάνη για τις γεωτρήσεις αγγίζει τα 2.800 ευρώ+96,5 ευρώ/μέτρο και για τα φωτοβολταϊκά έως 3.100 ευρώ ανά kW.
Το ποσοστό της επιδότησης θα αρχίζει από το 50% και φτάνει έως το 80% των δαπανών για τα φυσικά πρόσωπα και το 85% για τα συλλογικά σχήματα, ανάλογα με την Περιφέρεια που πραγματοποιούνται οι επενδύσεις. Ωστόσο, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβεί αθροιστικά για όλες τις επενδύσεις:
α) Τα 150.000 ευρώ για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων.
β) Τα 200.000 ευρώ για συλλογικές επενδύσεις.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τα 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης του συλλογικού σχήματος ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού, ενώ για τα νεοσύστατα συλλογικά σχήματα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 200.000 ευρώ.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις