Καταγγελίες για απευθείας ανάθεση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σύμβασης για τη «φιλοξενία» μεταναστών σε κτίριο που ανήκει σε εταιρία που εκδίδει εφημερίδα στη Χίο
Έντονο άρωμα διαπλοκής αφήνουν τα τεκταινόμενα στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, με τις καταγγελίες για την εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων στο μέτωπο της δημιουργίας των νέων δομών, να έρχονται να πλαισιώσουν συμβάντα απευθείας αναθέσεων προς εξυπηρέτηση πολιτικών και κομματικών συμφερόντων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απευθείας ανάθεση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σύμβασης για τη «φιλοξενία» μεταναστών σε κτίριο που ανήκει σε εταιρία που εκδίδει τοπική εφημερίδα στη Χίο, τον τόπο, δηλαδή, όπου εκλέγεται ο Νότης Μηταράκης. Ο ορισμός του όρου διαπλοκή, αφού πολιτικοί και ΜΜΕ αναπτύσσουν οικονομικές σχέσεις με αμοιβαίο όφελος, πάντα εις βάρος των πολιτών.
Συγκεκριμένα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβέρνηση στιγμή, πέρυσι λίγο μετά τα επεισόδια που είχαν συνταράξει τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης είχε φροντίσει να «μοιράσει» αναθέσεις σε «διαμορφωτές της κοινής γνώμης». Το ερώτημα βέβαια που καλείται να απαντήσει ο υπουργός είναι αν όλα όσα περιγράφονται στα έγγραφα ισχύουν και σήμερα.
Από ό,τι φαίνεται το να αναπαράγει κανείς τις κυβερνητικές πολιτικές στο ζήτημα είναι σοφή επαγγελματική επιλογή στο πεδίο του Τύπου, στις τόσο δύσκολες αυτές εποχές, και ανταμείβεται με αποφάσεις, όπως αυτή που υπέγραψε ο κ. Μηταράκης. Σε αυτήν σημειώνεται πως αποφασίζεται η «απευθείας σύναψη σύμβασης μίσθωσης κτηρίου στην περιοχή Ευκωνιά Δήμου Χίου, ιδιοκτησίας της εταιρίας Εκδόσεις Αλήθεια ΕΠΕ, διαρκείας επτά (7) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής σύμβασης, αντί του συνολικού ποσού των σαρανταέξι χιλιάδων διακοσίων ευρώ (46.200 ευρώ), για την παραμονή νεοεισερχομένων μεταναστών».
Σκοπός της μίσθωσης ήταν η δημιουργία «δομής καραντίνας», στην οποία θα μεταφέρονταν οι μετανάστες που έφταναν στο νησί και θα παρέμεναν σε αυτή για κάποιες ημέρες μέχρι να μεταφερθούν σε άλλες δομές. Αξίζει εδώ να θυμηθούμε ότι πρόκειται για την ίδια περίοδο για την οποία η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι οι ροές είχαν πρακτικά μηδενιστεί, καθώς ήταν πολύ μικρό το διάστημα από τα γεγονότα στον Έβρο και την επακόλουθη αύξηση των αποτροπών και στη θάλασσα.
Εντύπωση προκαλεί ότι στην όλη διαδικασία συμμετείχε και το δημοτικό συμβούλιο της Χίου, που λειτούργησε με τρόπο που εγείρει ερωτήματα, αφού έδωσε την αρμοδιότητα στις υπηρεσίες του υπουργείου να επιλέξουν το συγκεκριμένο κτίριο ως το κατάλληλο προκειμένου να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη δομή, παρότι το πλέον λογικό θα ήταν να ενοικιαστεί ένα ξενοδοχείο ή κάποια παρόμοια εγκατάσταση, αντί για τις εγκαταστάσεις μιας… εφημερίδας.
Είχε γίνει προσπάθεια να «αξιοποιηθεί» και στο παρελθόν
Μεθοδεύσεις που είχαν σχολιαστεί εντόνως τόσο στο νησί όσο και εκτός αυτού, με τους πολίτες, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ένας εξ αυτών, να σηκώνουν όπως συνήθως τους ώμους, βλέποντας ακόμη μια περίπτωση του «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Ειδικά αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο παρελθόν είχε γίνει ξανά προσπάθεια το συγκεκριμένο κτίριο να «αξιοποιηθεί» από άλλον ευρωπαϊκό οργανισμό. Προσπάθεια η οποία τελικά δεν ευδοκίμησε.
Τοπικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κίνηση στη Χίο την απαρχή της επιχείρησης προσεταιρισμού των τοπικών ΜΜΕ, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να επιβάλει τις πολιτικές που ήθελε στο ζήτημα της φιλοξενίας μεταναστών, αλλά και να εξασφαλιστεί ότι το πολιτικό κόστος για τον Νότη Μηταράκη, που συμμετέχει στη μετατροπή των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου σε αποθήκες μεταναστών για ολόκληρη την Ευρώπη, θα ελαχιστοποιούνταν.
Εάν πάντως νομίζει κανείς ότι η «αξιοποίηση» τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ή τουλάχιστον των εγκαταστάσεών τους, σταματά εκεί, κάνει λάθος. Διότι φέτος, πριν από λίγες εβδομάδες, έγινε γνωστό ότι ακόμη μία εφημερίδα, αυτή τη φορά στη Λέσβο, έθεσε και αυτή με το αζημίωτο τις εγκαταστάσεις της στη διάθεση της «βαριάς βιομηχανίας» των ελληνικών νησιών, την εξυπηρέτηση δηλαδή των λαθρομεταναστών.
Συγκεκριμένα, το ακίνητο της εταιρίας Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε., που εκδίδει την εφημερίδα «Εμπρός», ενοικιάστηκε από γερμανική ΜΚΟ. Παρότι η εμπλοκή του κ. Μηταράκη δεν είναι άμεση, το υπουργείο Μετανάστευσης δεν παύει να είναι αυτό που εποπτεύει τις ΜΚΟ που δρουν στα νησιά αυτά.
Νοικιάστηκε σε ΜΚΟ που δεν ανήκει στο μητρώο του υπουργείου
Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το κτίριο της συγκεκριμένης εφημερίδας -που καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος στήριζε με συνέπεια την κυβερνητική πολιτική στο Μεταναστευτικό- νοικιάστηκε έναντι 2.700 στη ΜΚΟ all4aid, η οποία, όπως δηλώνει, θα συνεχιστεί το «πρόγραμμα πλυντηρίου» που σήμερα λειτουργεί σε ακίνητο στον περιβάλλοντα χώρο της καμένης δομής στη Μόρια. Καθώς επίσης και «πρόγραμμα γυναικών» και «εκπαίδευσης παιδιών».
Όπως μάλιστα τοπικά μέσα σημειώνουν, η συγκεκριμένη ΜΚΟ δρα στο νησί δίχως να ανήκει στο περίφημο μητρώο του υπουργείου, γεγονός που εγείρει περαιτέρω ερωτήματα για τα περιθώρια «δράσης» της. Κακές γλώσσες θέλουν να υπήρξε παρέμβαση «από ψηλά» προκειμένου η ΜΚΟ να επιλέξει να μισθώσει τον συγκεκριμένο χώρο, απαλλάσσοντας από τον οικονομικό βραχνά τη συγκεκριμένη εταιρία.
Μπορεί, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν κάτοικοι που βλέπουν τους τόπους τους να εποικίζονται, η κυβέρνηση να σπεύδει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, χρησιμοποιώντας τα χρήματα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως από ό,τι φαίνεται φροντίζει και για το δικό της μέλλον.
Από ό,τι φαίνεται, στο Υπουργείο Μετανάστευσης έχουν αντιγράψει το Μέγαρο Μαξίμου και πιστεύουν ότι διατηρώντας εκλεκτικές συγγένειες με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη συγκεκριμένα νησιά θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων και να μειώσουν κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος από τις επιλογές τους.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις