Ράντζα, λιγότεροι εργαζόμενοι, κλείσιμο υπηρεσιών και πελατεία σε ιδιώτες.

Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Η στήλη το αναδημοσιεύει, χωρίς άλλα σχόλια:

Η αμείλικτη πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και που επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα, αποτυπώνεται καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας και ειδικά της Αττικής που παραμένει στο επίκεντρο της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας.

Στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα», ράντζα είναι διάσπαρτα σε τρεις ορόφους, με τους ασθενείς με Covid να περιμένουν να διακομιστούν στο Σισμανόγλειο, το οποίο μετατρέπεται αποκλειστικά σε Covιd, ενώ για τους υπόλοιπους ασθενείς «δεν υπάρχει πρόβλεψη». Σχεδόν σε κάθε θάλαμο υπάρχει και ράντζο, οι βάρδιες του προσωπικού δεν έβγαιναν έτσι κι αλλιώς, μετά και τη νόσηση υγειονομικών, την αναστολή προσωπικού, τώρα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Στο έδαφος της τραγικής υποστελέχωσης, τους τελευταίους μήνες έχει ανασταλεί και η απογευματινή βάρδια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, πλέον αιμοκάθαρση σταμάτησε να γίνεται το απόγευμα, η λίστα αναμονής στις ΜΤΝ άλλων νοσοκομείων είναι διογκωμένες, «και όσοι μπορούν απευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές».

Στο ΓΝ Νίκαιας, οι 17 ασθενείς που νοσηλεύονταν στα Επείγοντα, κάλυψαν τελικά όσα κρεβάτια άδειασαν, καθώς οι κλινικάρχες αρνήθηκαν να τους νοσηλεύσουν γιατί «δεν πληρούσαν τα κριτήρια εισαγωγής»… Και επειδή η συγκεκριμένη περίπτωση μόνο μεμονωμένη δεν είναι, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την επόμενη φορά που δεν θα υπάρχει κενό κρεβάτι, γιατρός των ΤΕΠ να βλέπει όσους ασθενείς θα νοσηλεύονται σε άθλιες κι επισφαλείς συνθήκες στα Επείγοντα.

Το «Λαϊκό» σήμερα εφημερεύει έχοντας από χτες ήδη 9 ράντζα στις Παθολογικές κλινικές. «Τα 3κλινα δωμάτια γίνονται 4κλινα. Οι διάδρομοι γίνονται θάλαμοι νοσηλείας κ.ο.κ. Κάτι τέτοιο, πέραν του ότι είναι αναξιοπρεπές για τους ίδιους τους ασθενείς, αποτελεί και εστία μετάδοσης λοιμώξεων ακόμη και της Covid-19», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Μάλιστα, αρκετοί από τους ασθενείς υπέγραψαν κι έφυγαν λόγω των απάνθρωπων συνθηκών νοσηλείας. Η Β΄ Χειρουργική έκλεισε, όπως και η Ορθοπαιδική, η Γυναικολογική, η ΩΡΛ και έχουν συγχωνευτεί με άλλες. Οι γιατροί και στις κλινικές Covid δουλεύουν πολλές ώρες, είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στον ιό, μοιραία νοσούν και ουσιαστικά δεν αντικαθίστανται, ενώ δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη.

«Επιστρέφουν στη δουλειά μετά από 5 μέρες νόσησης, χωρίς τεστ, με κίνδυνο να εκθέσουν τόσο τους συναδέλφους τους όσο και τους ασθενείς τους στον κορονοϊό. Συζητιέται μάλιστα για τους υγειονομικούς, αν ζορίσει κι άλλο η κατάσταση, να μην τίθενται καν σε καραντίνα! Αυτή είναι η επιστήμη σας; Τα επιστημονικά πορίσματα για τη μεταδοτικότητα της Covid-19 αλλάζουν με βάση το αν υπάρχουν εργαζόμενοι να καλύψουν τα κενά ή όχι; Ιδίως δε όταν μιλάμε για μια από τις μεταδοτικότερες νόσους του ανθρώπου (…)

Η χρόνια υποστελέχωση όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί εν μέσω πανδημίας αλλά έχει ενταθεί αφού σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, το “Λαϊκό” μετράει περίπου 100 λιγότερους εργαζόμενους (λόγω αναστολής, λόγω συνταξιοδότησης, λόγω νόσησης κλπ.). Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοροϊδίας που υφιστάμεθα αποτελεί και το γεγονός ότι με έγγραφο της ΥΠΕ, 1 επιμελητής παθολόγος που εργάζεται στις κλινικές Covid του νοσοκομείου, “διατάχθηκε” να μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο για 1 μήνα», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Εγκληματική η μετατροπή του «Σισμανόγλειου» και πάλι σε νοσοκομείο COVID

Την αντίθεσή του στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα και μονοθεματικά νοσοκομεία COVID έχει διατυπώσει με ομόφωνες αποφάσεις τον τελευταίο χρόνο και το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά.

«Εν μέσω του εξελισσόμενου κύματος της πανδημίας, αντί να εφαρμοστεί ένα νέο, εξισορροπημένο σχέδιο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τόσο τα COVID περιστατικά όσο και την υπόλοιπη νοσηρότητα, όπως έχει προτείνει επανειλημμένα η ΕΙΝΑΠ με τις προτάσεις της, εφαρμόζεται ξανά η αποτυχημένη συνταγή της μετατροπής ολόκληρων νοσοκομείων αποκλειστικά για COVID περιστατικά, χωρίς την ενίσχυσή τους με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε στις 7/1/2022 τη μετατροπή του “Σισμανόγλειου” σε νοσοκομείο αποκλειστικά για COVID ασθενείς, με το ίδιο μειωμένο ιατρικό προσωπικό πνευμονολόγων και παθολόγων που εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί σε συνθήκες υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης, και με υποχρεωτική ένταξη σε 7 νεοσυσταθέντα Τμήματα COVID όλων των υπόλοιπων ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών των υπόλοιπων ειδικοτήτων», υπογραμμίζει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, εκφράζοντας ομόφωνα την κατηγορηματική αντίθεσή του με αυτήν την απόφαση και με όποια μελλοντική για άλλο νοσοκομείο, καθώς «το “Σισμανόγλειο” προσφέρει με τα Τμήματά του και τις εξειδικευμένες Μονάδες του (Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Μονάδα Μελέτης Υπνου, Μονάδα Βρογχοσκοπήσεων, Επεμβατικός Αγγειογράφος, Μονάδα Εξωσωματικής Λιθοτριψίας, Γαστρεντερολογικό Τμήμα, Αλλεργιολογικό και Ρευματολογικό Ιατρείο) πολύτιμες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και είναι το δεύτερο σε δυναμικότητα εξειδικευμένο νοσοκομείο σε πνευμονολογικά περιστατικά στο λεκανοπέδιο».

«Η μετατροπή του “Σισμανόγλειου” σε αποκλειστικά COVID νοσοκομείο ξανά, μαζί με την από 15 μηνών μετατροπή και του “Αμαλία Φλέμινγκ” σε νοσοκομείο COVID, στερεί ολοκληρωτικά τον Βορειοανατολικό Τομέα του λεκανοπεδίου από δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, οδηγεί στην κατάρρευση της πνευμονολογικής εφημερίας του λεκανοπεδίου και στην έμμεση πριμοδότηση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων της περιοχής», υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ και απαιτεί από το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει αυτόν τον σχεδιασμό και να προχωρήσει άμεσα σε:

  • Αμεσες μόνιμες προσλήψεις πνευμονολόγων, παθολόγων αναισθησιολόγων, θωρακοχειρουργών και νοσηλευτικού προσωπικού σε «Σισμανόγλειο» – «Αμαλία Φλέμινγκ», ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα Πνευμονολογικά και Παθολογικά
  • Τμήματα χωρίς συνθήκες υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης, όπως ζητούν οι υγειονομικοί εδώ και έναν χρόνο.
  • Συνέχιση της μη COVID λειτουργίας του (χειρουργικός τομέας, Καρδιολογικό Τμήμα και εξειδικευμένες μονάδες του νοσοκομείου).
  • Επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και ένταξή τους στη γενική εφημερία του λεκανοπεδίου για COVID περιστατικά και των ΜΕΘ τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία.
  • Διατήρηση της μη COVID λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ και αναλογική κατανομή των κλινών COVID ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τις ανάγκες της πανδημίας.
  • 77 νεκροί, 31,59% αύξηση στις εισαγωγές

Στο μεταξύ, άλλοι 77 ασθενείς με COVID έχασαν χτες τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις 21.637 από την αρχή της πανδημίας.

Παράλληλα, κατά 31,59% αυξήθηκαν χτες οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία φτάνοντας τις 654, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 670, από τους οποίους οι 565 (84,33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης 24.246 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 9.347 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.392 στη Θεσσαλονίκη, 511 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.592.460.

Σημειώνεται ότι τη βδομάδα 3 – 9 Γενάρη, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4 – 18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, χτες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε την παράτασή τους για μια βδομάδα.

ieidiseis.gr

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις