Σφοδρές αντιδράσεις για τη μηδαμινή βοήθεια στη Συρία που δοκιμάζεται μετά τον φονικό σεισμό.

Πάνω από 22.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία όμως η πληγωμένη από τον πολυετή εμφύλιο χώρα έχει αντιμετωπίσει και την παντελή έλλειψη βοήθειας εκ μέρους της διεθνής κοινότητας και ιδιαίτερα του ΟΗΕ.

Τα μόνα φορτηγά που έχουν φτάσει με βοήθεια στην πολύπαθη Συρία εισήλθαν στη χώρα την Παρασκευή ενώ ήταν προγραμματισμένο να φτάσουν τη Δευτέρα αλλά ο σεισμός ανέτρεψε το χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή, όπως καταγγέλλουν από τη Συρία είναι βοήθεια για τους σπαρασσόμενους από τον πόλεμο άμαχους και όχι βοήθεια για την αντιμετώπιση του σεισμού.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε σε 19.388, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι 77.711 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ο αριθμός των νεκρών στη γειτονική Συρία ανέρχεται σε 3.377, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται σε 22.765.

Δριμύ κατηγορώ κατά του ΟΗΕ

Συρια, σεισμος, σεισμοπληκτοι

Ο επικεφαλής των συριακών Λευκών Κρανών κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι δεν παρέδωσε την κατάλληλη ανθρωπιστική βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της χώρας, χαρακτηρίζοντας τη μέχρι στιγμής ανταπόκρισή του «καταστροφική» και καλώντας τον να «ζητήσει συγγνώμη από τον συριακό λαό».

Σύμφωνα με τον Guardian ο Raed al-Salah, ο οποίος ηγείται της ομάδας αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, δήλωσε ότι η περιοχή δεν είχε λάβει καμία βοήθεια από τον ΟΗΕ από τον σεισμό της Δευτέρας με στόχο την αντιμετώπιση καταστροφών, προσθέτοντας ότι τα έξι φορτηγά που πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία την Πέμπτη ήταν ένα φορτίο που είχε καθυστερήσει.

«Τα φορτηγά που εισήλθαν χθες είναι μια αυτοκινητοπομπή που ήταν προγραμματισμένο να εισέλθει τη Δευτέρα αλλά καθυστέρησε λόγω του σεισμού», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή μέσω βιντεοκλήσης από την Ιντλίμπ. «Μέχρι τώρα δεν έχει φτάσει καμία βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία από τον ΟΗΕ ως απάντηση στον σεισμό».

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό των ισχυρισμών του Σάλεχ που υποβλήθηκε από το βρετανικό μέσο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μια υπηρεσία του ΟΗΕ, δήλωσε ότι 14 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια είχαν περάσει στη Συρία αφού αναχώρησαν από τη νότια τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ νωρίτερα την Παρασκευή. Τα φορτηγά, με προορισμό την ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, μετέφεραν είδη όπως ηλεκτρικές θερμάστρες, σκηνές, κουβέρτες, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Όταν ρωτήθηκε αν τα 14 φορτηγά που πέρασαν στη Συρία αποτελούσαν μέρος ενός κανονικού φορτίου βοήθειας και δεν σχετίζονταν με την αντιμετώπιση του σεισμού, ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Πολ Ντίλον δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα «προ-τοποθέτησης» της βοήθειας.

«Το θέμα είναι ότι η κρίσιμα αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια που είναι κατάλληλη για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων σκηνών, κουβερτών και άλλων υλικών, παραδίδεται αυτή τη στιγμή στη βορειοδυτική Συρία», δήλωσε.
Τα Λευκά Κράνη, γνωστά επίσημα ως Πολιτική Άμυνα της Συρίας, έχουν πιστωθεί με τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές που έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών και ρωσικών δυνάμεων στον πολύχρονο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Η κυβέρνηση ενέκρινε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα μέτωπα

Η συριακή κυβέρνηση ενέκρινε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα μέτωπα μετέδωσαν την Παρασκευή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα φτάσει σε όσους την χρειάζονται με τη βοήθεια του ΟΗΕ, της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου και του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση κήρυξε επίσης τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας – τη Λαττάκεια, τη Χάμα, το Χαλέπι και το Ιντλίμπ – ζώνες καταστροφής και θα δημιουργήσει ταμείο για την ανοικοδόμησή τους.

 

https://twitter.com/AsaadHannaa/status/1623749992669118464

 

Υπάρχει ζωή ακόμα κάτω από τα χαλάσματα – Διάσωση 110 ώρες μετά τον σεισμό

Δύο άνθρωποι διασώθηκαν από τα συντρίμμια ενός κτιρίου στη συριακή πόλη Τζαμπέλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, περίπου 110 ώρες μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την περιοχή τη Δευτέρα.

Τηλεοπτικά πλάνα από το σημείο έδειχναν δύο ανθρώπους να ανασύρονται από τα ερείπια από συριακά και λιβανέζικα συνεργεία διάσωσης, ενώ οι παρευρισκόμενοι χειροκροτούσαν και φώναζαν «ο Θεός είναι μεγάλος», αναφέρει το Reuters.

Ένας διασώστης δήλωσε οι διασωθέντες ήταν μια γυναίκα και το παιδί της.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό στη Συρία, σύμφωνα με καταμετρήσεις κρατικών μέσων ενημέρωσης και μιας υπηρεσίας διάσωσης στο βορειοδυτικό τμήμα της διαιρεμένης από συγκρούσεις χώρας, που ελέγχεται από αντάρτες.

 

https://twitter.com/timourazhari/status/1624107191945895936

 

Επιζώντες κοιμούνται στους δρόμους και στα χωράφια

Ήταν μεσάνυχτα όταν ο Μοχάμεντ Γκαζάλ το ένιωσε. «Γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα ξυπνήσαμε και το σπίτι κυριολεκτικά χόρευε… ξέρετε αυτό το συναίσθημα. Εύχομαι στον Θεό να μην το ξανανοιώσει κανείς», δήλωσε ο 34χρονος στο Middle East Eye.

«Το σπίτι πήγαινε από αριστερά προς τα δεξιά. Ήταν σουρεαλιστικό, δεν μπορούσαμε καν να σηκωθούμε και κοιμόμασταν», ανέφερε. «Την πρώτη μέρα, έκανε κρύο, έβρεχε, δεν υπήρχε βενζίνη, ούτε κουβέρτες. Την περάσαμε στο δρόμο, στο χώμα» είπε ο Μοχάμεντ Γκαζάλ, κάτοικος Χαλεπίου

Στην αρχαία πόλη του Χαλεπιού, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και πρώην βιομηχανικό κέντρο, ο σεισμός της Δευτέρας έφερε ακόμη περισσότερη καταστροφή σε ένα μέρος που σχεδόν εξαλείφθηκε από τον πόλεμο μεταξύ 2012 και 2016. Στη Συρία, που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τη βίαιη δεκαετή σύγκρουσή της, οι χειρότερα πληγείσες περιοχές βρίσκονται στο Χαλέπι, τη Λατάκεια και το Ιντλίμπ που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Το μέγεθος της καταστροφής είναι συγκλονιστικό.

Καθώς το σπίτι τους κατέρρεε γύρω τους, ο Γκαζάλ είπε ότι τον κατέλαβε σοκ τον ίδιο και την οικογένειά του. «Κάναμε τη Shahada (δήλωση της ισλαμικής πίστης). Νόμιζα ότι ήμασταν νεκροί, η κόρη μου και η γυναίκα μου ήταν μαζί μου, τις άρπαξα. Σε δευτερόλεπτα βρεθήκαμε κάτω από τα χαλάσματα».

Η οικογένεια κατάφερε να βγει από τα ερείπια. «Μας βοήθησαν να ξεφύγουμε, νόμιζα ότι ήταν το τέλος. Ήταν νωρίς. Οι άνθρωποι ήταν στους δρόμους όπως ήταν, ξυπόλητοι, γυναίκες χωρίς χιτζάμπ, άνδρες με πιτζάμες, κάποιοι σχεδόν γυμνοί», είπε ο Γκαζάλ.

«Οι άνθρωποι ούρλιαζαν, έκλαιγαν, ήταν μια τραγωδία. Την πρώτη μέρα, έκανε κρύο, έβρεχε, δεν υπήρχε βενζίνη, δεν υπήρχαν κουβέρτες. Την περάσαμε στο δρόμο, στο χώμα», ανέφερε.

Κοιμούνται σε κήπους

Ο Nadim Issa είναι ένας Σύρος μπασκετμπολίστας που βοήθησε να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο σε ένα γήπεδο μπάσκετ στο Χαλέπι, όπου έρχονταν δωρεές. Αλλά οι εθελοντές του στερούνται τη μεγάλη διεθνή υποστήριξη που τόσο πολύ χρειάζεται. Τρόφιμα, ρούχα, πάνες και βρεφικά γάλατα στέλνονταν από άλλα μέρη της Συρίας.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια, είναι μια καταστροφή, μια ανθρωπιστική καταστροφή. Πρέπει να άρουμε τον αποκλεισμό της Συρίας και να λάβουμε βοήθεια από όλες τις χώρες. Στο έδαφος επικρατεί χάος», δήλωσε ο Issa.

https://twitter.com/Ak_bh2047/status/1623655701452308484

 

«Οι άνθρωποι κοιμούνται στο έδαφος, χωρίς ρούχα, χωρίς τίποτα, το χειμώνα, έναν από τους χειρότερους χειμώνες που έχουμε δει, τις παγωμένες θερμοκρασίες, χωρίς καύσιμα», είπε.

«Χρειαζόμαστε υπόστεγα, ή καταφύγια για μακροπρόθεσμα- οι άνθρωποι εξακολουθούν να κοιμούνται άγρια σε νοσοκομεία, τζαμιά, μη ασφαλή κτίρια. Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη καταστροφή, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, έχουμε δει πάρα πολύ πόνο και ταλαιπωρία».

«Οι επιζώντες κοιμούνται στους κήπους, όλοι εκτεθειμένοι χωρίς ρούχα, χωρίς καν παπούτσια. Δεν υπάρχουν κουβέρτες, οι πόροι εξαντλούνται γρήγορα», δήλωσε ο Issa. «Χρειαζόμαστε βαρύ εξοπλισμό. Κοιτάξτε τις χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν την Τουρκία και τις χώρες που προσπάθησαν να μας βοηθήσουν».

ieidiseis.gr

AP photo

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις