«Πάγο» στις προσδοκίες της αγοράς για αναβάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Developed Markets (DM) δηλαδή στις ανεπτυγμένες αγορές, βάζει η JP Morgan, επιχειρηματολογώντας μάλιστα και για ποιο λόγο θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στις αναπτυσσόμενες MSCI Emerging Markets (EM).
Αυτό μάλιστα έρχεται τρεις μόλις μέρες μετά την απόφαση της Moody’s να διατηρήσει σταθερή τη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές (outlook) για την ελληνική οικονομία, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.
Όπως είναι φυσικό,τα αρνητικά μηνύματα από τους δύο διεθνείς οικους αξιολόγησης, προκαλούν ερωτήματα, ενώ αντιβαίνουν στο κυβερνητικό success story και το αφήγημα για μια ελληνική οικονομία που προχωρά με «άλματα».
Στους προβληματισμούς των διεθνών οίκων είναι βέβαιο οτι εμπεριέχονται το δυσθεώρητο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, οι «παθογένειες» της οικονομίας και η υπερβολική εξάρτηση από λίγους κλάδους που προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες, όπως είναι ο τουρισμός και το real estate.
Σημειώνεται ότι η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος μετά τους Standard and Poors, DBRS και Fitch που δεν κατατάσσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Σύμφωνα με τη σημερινή (19 Μαρτίου 2024) ανάλυσή της, η JP Morgan, υποστηρίζει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στις αναπτυγμένες αγορές θα είναι ένας αρνητικός καταλύτης.
Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, η αναβάθμιση θα συρρικνώσει το επενδυτικό σύμπαν και θα έκανε την Ελλάδα τη μικρότερη αγορά στην MSCI Europe με 13 μονάδες βάσης της MSCI Europe.
Eπίσης, προχωρώντας την ανάλυσή της η JP Morgan εξηγεί τους λόγους γιατί θεωρεί απίθανη μια ανάβάθμιση της Ελλάδας προς τις ανεπτυγμένες αγορές.
Σύμφωνα με την JP Morgan, οι κανόνες του MSCI για την ταξινόμηση της αγοράς είναι:
- 5 μετοχές να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαίου αγοράς/ρευστότητας
- Ανώτατο όριο αγοράς 5,8 δισ. δολ. για την MSCI Europe
- Ελεύθερη διασπορά 2,9 δισ. δολ.
- Τα κριτήρια προσβασιμότητας στην αγορά
- Διαθεσιμότητα επενδυτικών μέσων
Όσον αφορά το μέγεθος, η Ελλάδα, ως EM, έχει 10 μετοχές, αλλά εάν μεταταχθεί στον DM Europe τότε πιθανότατα θα χάσει 7 τίτλους, μένοντας με 3.
Κάτω δηλαδή από το ελάχιστο των 5 που πρέπει να πληροί μια αγορά για να αναβαθμιστεί στις DM.
Τι είδε η Moody’s
Η έκθεση της Παρασκευής (15/3) ξεκινά με τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, στα οποία λίγο-πολύ, έχουν αναφερθεί αναλυτικά όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις που έχουν οδηγήσει στη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών και του κράτους, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στην ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα η Moody’s εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίστηκε με επιτυχία την ενεργειακή κρίση.
Ωστόσο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αναφέρει η έκθεση. Όπως επισημαίνει ο οίκος, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023 από 5,6% το 2022, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η νομισματική σύσφιξη επιβάρυναν τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις. Τα έσοδα από τον τουρισμό, ωστόσο, έφτασαν σε νέο ρεκόρ.
Η Moody’s προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025, με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πέριξ του 2%. Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας και οι ισχυρότερες εξαγωγές υπηρεσιών έχουν συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 6,4% του ΑΕΠ το 2023, από έλλειμμα 10,3% το 2022.
Οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας
Κατά τη Moody’s, οι προκλήσεις περιλαμβάνουν το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Επιπλέον, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας τομέων όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, η οικονομία είναι επιρρεπής σε εξωτερικούς κραδασμούς, ενώ οι περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά την οικονομική ανθεκτικότητα με τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης θα απαιτήσουν χρόνο.
Θετική εξέλιξη σε μελλοντική αξιολόγηση θα μπορούσε να προκύψει με ένα σενάριο συνέχισης των οικονομικών πολιτικών και δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση, σε συνδυασμό με επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απομένουν, ιδίως στο δικαστικό σύστημα, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κραδασμούς, ταχύτερη από την αναμενόμενη βελτίωση της δημοσιονομικής ισχύος και η αντιμετώπιση των NPLs θα υποστήριζε υψηλότερη βαθμολογία.
Επιπλέον, μια πιο γρήγορη αλλαγή στην οικονομική δομή της Ελλάδας που συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας θα ήταν πιστωτικά θετική. Περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, μειώνοντας τη μεταβλητότητα της κερδοφορίας και φέρνοντας τους δείκτες ποιότητας και κεφαλαιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων πιο κοντά στον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, θα ήταν επίσης πιστωτικά θετικές.
Αντίθετα, αρνητική εξέλιξη σε μελλοντική αξιολόγηση θα μπορούσε να προκύψει εάν καταγραφεί μια αντιστροφή της πορείας πολιτικής που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια ή ενδείξεις ότι οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις δεν δίνουν την απαραίτητη ώθηση στην ανάπτυξη, επιβαρύνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις.
Ειδικότερα, οι ενδείξεις ότι είναι πιθανή μια διαρκής, ουσιώδης επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της κυβέρνησης, πιθανώς σε συνδυασμό με απότομη επιδείνωση της υγείας του τραπεζικού τομέα, θα προκαλούσαν αρνητική ενέργεια αξιολόγησης. Μια κλιμάκωση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ πιθανότατα θα οδηγήσει σε καθοδική πίεση στην αξιολόγηση.
Πότε θα έρθει η αναβάθμιση
Για τους επενδυτές που χρονομετρούν μια πιθανή αναβάθμιση, ένα χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με τους κανόνες θα ήταν: ανακοίνωση στην Ετήσια Ανασκόπηση Ταξινόμησης της Αγοράς τον Ιούνιο του 2024 που θα ενεργοποιούσε μια ετήσια διαδικασία διαβούλευσης με την Ετήσια Επισκόπηση Ταξινόμησης της Αγοράς τον Ιούνιο του 2025 να επιβεβαιώνει την αναβάθμιση και η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί κατά την αναπροσαρμογή του δείκτη στο τέλος Μαΐου του 2026.
Ωστόσο, o δείκτης MSCI θα μπορούσε να επιλέξει να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Η νέα αξιολόγηση από τη Moody’s απ’ την άλλη παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο του 2024.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις