Η Αθήνα πλημμύρισε με μισή ώρα δυνατής βροχής. Το βιώσαμε αυτό, ναι; Θυμόμαστε επίσης ότι είχε πλημμυρίσει με μισή ώρα εξίσου δυνατής βροχής το 2021. Η διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων είναι η άλλη δημοτική αρχή. Μπακογιάννης το 2021, Δούκας το 2024. Ε, οι δυο τους, πρώην και νυν έστησαν με φόντο τα λασπόνερα και το πλημμυρισμένο κέντρο, καβγά μέσω των φορέων τους στα social media για το πόσα φρεάτια καθάρισε ο ένας έναντι του άλλου και για το πόσο αδιαφορεί για την πόλη ο άλλος έναντι του ενός. Ο δημόσιος καυγάς των δύο δημοτικών αρχόντων κρύβει ως φερετζές την οικτρή πραγματικότητα της μητρόπολης των Αθηνών αλλά και τις σχεδον ταυτόσημες πολιτικές τους. 

Ο απερχόμενος Κώστας Μπακογιάννης για να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντολογική κρίση στην πόλη έβαλε “καθαριστές -ονιστές” στην Ομόνοια. Ξεπάστρεψε τα αστικά δέντρα, κατέστρεψε το Λόφο Στρέφη, προσπάθησε να εξαφανίσει το αρχαιολογικό Άλσος στην Ακαδημία Πλάτωνα κόβοντας πάνω από 500 δέντρα-ευτυχώς τον σταμάτησαν οι κάτοικοι και Συλλογικότητες-, γέμισε τραπεζοκαθίσματα κάθε σπιθαμή δημόσιου ελεύθερου χώρου στο κέντρο. Αλλά, όλα κι όλα. Το 2022 η δημοτική αρχή (του) ενέκρινε στο δημοτικό συμβούλιο όπου είχε την πλειοψηφία τους “7 άξονες” στο πλαίσιο ενός “Σχεδίου Δράσης της για το Κλίμα με ορίζοντα το 2050”.

Ο νέος δήμαρχος Χάρης Δούκας που προεκλογικά θα φύτευε 100 δέντρα την ημέρα αν γινόταν δήμαρχος και θα έκανε την Αθήνα “πράσινη”, έβαλε τους δικούς του ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά σε οργανισμούς και επικοινωνία και τελικά φύτευσε την …υποψηφιότητα του για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, όλα κι όλα. Ενέκρινε στο δημοτικό συμβούλιο τους “10 άξονες” στο πλαίσιο του “Συμφώνου Κλιματικής ουδετερότητας της Αθήνας” έως το 2030.

Ίδιες διακηρύξεις στα λόγια, εργολαβίες και αναθέσεις στην πράξη

Με διαφορά δύο ετών τα δυο “σχέδια” του δήμου Αθηναίων για το Κλίμα λένε με ελάχιστες αλλαγές το ίδιο πράγμα. Μεγαλεπήβολα πλάνα με παχιά σπουδαία λόγια κενού περιεχομένου. Στην πραγματικότητα και σύμφωνα με την εμπειρία έως τώρα, τα δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης από διάφορα ταμεία γίνονται αναθέσεις σε υπεργολάβους που προσλαμβάνουν ανειδίκευτο προσωπικό ολιγόμηνων συμβάσεων. Όπως για το πράσινο επί Μπακογιάννη με τα 5 εκατ. στη Unison η οποία αντί για κλάδεμα πετσόκοψε όλο το αστικό πράσινο στην πόλη, τα 15 εκατ. ευρώ αλλαγή φωτισμού με λάμπες led στον όμιλο Μυτιληναίο, τα εκατ. ανάθεσης σε ιδιωτικές υιοθεσίες όπως στο Λόφο Στρέφη στην Prodea Investments που έχει αγοράσει τα μισά Εξάρχεια. Τι έλεγε το σχέδιο Μπακογιάννη για την “κλιματική ουδετερότητα”; Ανάμεσα στα άλλα ότι μέχρι το 2030 το 30% της πόλης θα καλυφθεί με χώρους πρασίνου(δεντροστοιχίες αστικά δάση, πάρκα, λόφοι, ιδιωτικό πράσινο), μέχρι 2030 το 70% του πληθυσμού της πόλης να έχει πρόσβαση μέσα σε 15’ λεπτά περπατήματος σε έναν χώρο πρασίνου με οικοσυστημικές λειτουργίες, ανάπτυξη δημοτικών συγκοινωνιών, μείωση υψηλών θερμοκρασιών, μείωση της έντασης τοπικών πλημμυρικών επεισοδίωνμείωση ηχορύπανσης, βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού.

Όπως βιώσαμε την υλοποίηση του σχεδίου, σίγουρα έγινε ενίσχυση τοπικής οικονομίας με τις αλόγιστες επεκτάσεις τραπεζοκαθισμάτων όπου υπάρχει πλατεία και παρκάκι. Όπως και τον καθαρισμό αέρα με τους ιονιστές της Ομόνοιας!

Τι προβλέπει το σχέδιο Δούκα 

Το σχέδιο της δημοτικής αρχής Δούκα εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα. Θα καταγράψουμε τους δέκα άξονες της στρατηγικής για το Κλίμα, σε αναμονή υλοποίησης των συγκεκριμένων μέτρων. Αν και μέχρι σήμερα, στον ένα χρόνο νέας δημοτικής αρχής δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ούτε για το πράσινο, ούτε για το περιβάλλον, ούτε για το όμβρια. Αυτό που μέχρι σήμερα συμβαίνει είναι η ένοχη σιωπή της δημοτικής αρχής Δούκα για την καταστροφή του Λόφου στο Στρέφη και την επικείμενη εξαφάνιση του αρχαιολογικού Άλσους στην Ακαδημία Πλάτωνα. Τα παχιά λόγια μέχρι στιγμής αφορούν μόνο στη Βασ. Σοφίας και φυσικά την οικιστική φρενίτιδα στον Βοτανικό. 

Δηλώνεται λοιπόν πως θα προωθηθεί ανάμεσα στα άλλα. Φύτευση περισσότερων από 35.000 δέντρων μέχρι το 2030, κάλυψη του 88% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του δήμου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε τουλάχιστον το 34% να έχει ενεργειακή κλάση Β ή υψηλότερη, μείωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων εντός του δήμου, ανάπτυξη δημοτικών συγκοινωνιών, αύξηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, αποκατάσταση του 20% της φύσης στην πόλη, ψηφιακή καταγραφή όλων των δέντρων, τήρηση νέου Κανονισμού για Πράσινες Υποδομές, στρατηγική διαχείρισης των υδάτων για αποφυγή πλημμύρας και δροσισμό της πόλης, με έμφαση σε πράσινες υποδομές,θέσπιση κοινωνικής πολιτικής, για την αντιμετώπιση των κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της πόλης.

Στα παραπάνω περιλαμβάνονται κι άλλα μέτρα που εντάσσονται στο αόριστο γενικόλογο πλαίσιο το οποίο συνήθως χρηματοδοτείται με δισε. ευρώ για να καταλήξουν στις τσέπες ιδιωτικών εταιρειών αναδόχων.

neostrategy.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις