Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δυνάμεις της διέρρηξαν δύο γραμμές άμυνας των Ουκρανών στο ανατολικό μέτωπο, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ
Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών θέσεων στην ανατολική Ουκρανία και στέλνουν διαρκώς στρατεύματα. Την ίδια ώρα όμως υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου κρατούν τις θέσεις τους.
Την Τετάρτη η Ρωσία υποστήριζε ότι οι δυνάμεις της διέρρηξαν δύο γραμμές άμυνας των Ουκρανών στο ανατολικό μέτωπο, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ. Μάλιστα η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν λόγω των ρωσικών επιθέσεων.
«Η επιχείρηση του εχθρού συνεχίζεται στα ανατολικά, με επιθέσεις όλο το 24ωρο. Η κατάσταση είναι τεταμένη. Ναι, είναι δύσκολο για εμάς», παραδέχτηκε η Ουκρανή υφυπουργός, Άμυνας Χάνα Μαλιάρ. Με ανάρτησή της στο Telegram ανέφερε ότι «οι μαχητές μας δεν επιτρέπουν στον εχθρό να πετύχει τους στόχους του και επιφέρουν πολύ σοβαρές απώλειες».
Ο δε κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, δήλωσε ότι η Ρωσία στέλνει βαρύ οπλισμό και έχει κινητοποιήσει στρατιώτες, διέψευσε όμως τις πληροφορίες περί υποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων: «Υπάρχουν πολλοί βομβαρδισμοί. Οι επιθέσεις έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις κατά κύματα. Βλέπουμε ότι μεταφέρουν επιστρατευμένους, βλέπουμε επίσης ότι μετακινούν οπλισμό».
Η Ρωσία χτυπά στόχους σε ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο από το Χάρκοβο μέχρι και την κοιλάδα του Ντονμπάς. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς είναι εμφανής η αλλαγή της ρωσικής στάσης στα πεδία, κυρίως από την ένταση των χτυπημάτων που μπορεί να γίνονται χωρίς χερσαίες δυνάμεις, αλλά είναι πολύ εντονότερα.
Μόνο στην περιοχή του Χαρκόβου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει 70 πυραύλους, ενώ στο Ντονμπάς βρίσκονται περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες. Έτσι η Μόσχα επιδιώκει την όσο το δυνατόν συντομότερη κατάληψη ολόκληρης της περιοχής γύρω από την πόλη του Μπάκμουτ. Αυτός είναι και ο λόγος που το Γενικό επιτελείο άμυνας της Ουκρανίας εξέδωσε ανακοίνωση και ενημέρωσε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν δικαίωμα προσέγγισης και εισόδου πολίτες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και δημοσιογράφοι.
Σε μεγάλο προβληματισμό το ΝΑΤΟ
Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Aμυνας του ΝΑΤΟ και άλλων συμμάχων της Ουκρανίας συσκέφτηκαν για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα στρατιωτικής ενίσχυσης των Ουκρανών.
Το Κίεβο επιδιώκει να της δοθούν μαχητικά αεροπλάνα και γι’ αυτό ο Ουκρανός υπουργός Aμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, όταν ρωτήθηκε λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος των Βρυξελλών για τις προτεραιότητες στη λίστα των αιτημάτων με τις εξοπλιστικές προμήθειες, έδειξε στους δημοσιογράφους τη φωτογραφία ενός μαχητικού.
Για την ώρα οι ΗΠΑ αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, ενώ άλλες όπως η Βρετανία και η Ολλανδία, δηλώνουν ότι το σκέφτονται. Ο δε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί και στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, τόνισε όμως ότι αυτή τη στιγμή η Ουκρανία έχει άλλες, πιο επείγουσες ανάγκες και πρωτίστως τον αποτελεσματικό εφοδιασμό της με πυρομαχικά.
Όπως ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, ο ουκρανικός στρατός εκτοξεύει κάθε μέρα γύρω στις 6.000 έως 7.000 βλήματα πυροβολικού, περισσότερα από αυτά με τα οποία εφοδιάζεται από τη Δύση. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανέφερε ότι «η εξεύρεση πυρομαχικών και μέσων αεράμυνας είναι αυτή τη στιγμή πολύ σημαντικότερο ζήτημα από τη συζήτηση για μαχητικά αεροσκάφη». Και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του υπέγραψε σύμβαση με τη βιομηχανία Rheinmetall για την επανεκκίνηση της παραγωγής πυρομαχικών που έχει ανάγκη η Ουκρανία. Ο δε Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν διαβεβαίωσε ότι «η κοινή δέσμευση όλων μας θα συντηρήσει τη δυναμική των Ουκρανών τις επόμενες εβδομάδες», προσθέτοντας ότι «το Κρεμλίνο εξακολουθεί να στοιχηματίζει πως κάποια στιγμή θα αποσυρθούμε».
Τελικά το ΝΑΤΟ κατέληξε σε υποσχέσεις υποστήριξης της Ουκρανίας με περισσότερα βαρέα όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση με τον Στόλτενμπεργκ να τις χαιρετίζει και να κάνει αναφορά σε «παράθυρο ευκαιρίας της Ουκρανίας να ανατρέψει την ισορροπία του πολέμου».
Ευχαρίστησε ακόμη τους συμμάχους για τη σημαντική συνεισφορά τους στο Πακέτο Βοήθειας Δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, που παρέχει στην Ουκρανία τροφή, καύσιμα, ιατρικές προμήθειες εξοπλισμό αντι-drone και αμφίβιες γέφυρες.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις