Δυτικά think tanks: «Οι Ρώσοι έχουν εξαντληθεί στην Ουκρανία – Όπου επιχειρούν αναχαιτίζονται πλέον»

37

Η Ρωσία ενώπιον στρατηγικών διλημμάτων – Γιατί η Οδησσός θα κρίνει την επιτυχία της ουκρανική εκστρατείας

«Ρετάρει» η ρωσική πολεμική μηχανή εκτιμούν τα δυτικά think tanks ερμηνεύοντας την υποχώρηση-αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στον άξονα Κιέβου-Τσερνίχιβ- Λευκορωσίας και την αδυναμία κατάληψης ακόμα και του Ντονμπάς αλλά και της ολοκληρωτικής εκκαθάρισης της Μαριούπολης ως «αποτυχία» της ρωσικής επιχείρησης. 

Είναι γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην βόρεια Ουκρανία σχεδόν έχουν αποχωρήσει και στο ρωσόφωνο Χάρκοβο περιορίζονται μέχρι στιγμής, πλην ευκαιριακών διεισδύσεων, στην περίμετρο της πόλης.

Πηγή του γαλλικού στρατιωτικού επιτελείου εξηγούν στο AFP: «Μετά την αποτυχία στο Κίεβο, οι Ρώσοι δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν διάσπαση του μετώπου και διείσδυση, με την εξαίρεση του νοτίου τμήματος της Ουκρανίας, όπου επετέθησαν από την Κριμαία προς την Χερσώνα και τα ρωσόφωνα εδάφη. Λαμβάνουν αμυντική στάση στις περισσότερες γραμμές του μετώπου στον βορρά και επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην στρατηγική ζώνη».

Το αμερικανικό Institute for the Study of War (ISW) προβλέπει πως οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να προετοιμασθούν για ευρύτερη επίθεση στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (…) αλλά θα έχουν πρόβλημα να εκδηλώσουν την αναγκαία ισχύ μάχης ενώ από την πλευρά της γαλλική πηγή αναφέρει πως είναι δύσκολο να κριθεί αν βρίσκονται σε στρατηγική παύση για να επανεκκινήσουν επίθεση ή αν έχουν υποστεί βλάβη

Σύμφωνα με τον απόστρατο συνταγματάρχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Μισέλ Γκόγια: «Η 1η τεθωρακισμένη στρατιά μεταφέρθηκε στον τομέα του βόρειου Ντονμπάς εν όψει της αποφασιστικής μάχης του Απριλίου». Αλλά, «όταν αυτή η επιθετική μαζική δύναμη πυρός θα έχει υποστεί φθορά στα τέλη του Απριλίου-αρχές Μαΐου, η ρωσική ικανότητα ελιγμών θα έχει σχεδόν εκμηδενισθεί».

Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από την ουκρανική πλευρά αναφέρονται σε πολύ βαριές ανθρώπινες και υλικές απώλειες του ρωσικού στρατού. Οι αριθμοί για την ουκρανική πλευρά είναι λιγότερο γνωστοί, πράγμα που περιπλέκει την ανάλυση για την ισορροπία των δυνάμεων.

Αλλά το γεγονός είναι ότι ο αμυνόμενος στρατός υφίσταται λιγότερες απώλειες σε σχέση με τον επιτιθέμενο.

Ο Ραφαέλ Κοέν, ειδικός της Rand Corporation, με βάση τις (ανεπιβεβαίωτες) εκτιμήσεις που τοποθετούν τις απώλειες του ρωσικού στρατού στις 7.000 έως και άνω των 15.000 (έως και 20.000) άνδρες. υπενθυμίζει πως: «Μία στρατιωτική μονάδα που έχει χάσει το 30% της μαχητικής της ικανότητάς είναι αναποτελεσματική».

«Δεν έχουμε διαπιστώσει μαζική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων» που αποχώρησαν από την βόρεια Ουκρανία, λέει ένας δυτικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Αανμένει ότι η Μόσχα θα αναθεωρήσει το αφήγημά της για τους στρατιωτικούς της στόχους, καθώς και για αυτό που θεωρεί επιτυχία και αποτυχία. Στις 9 Μαΐου, η Μόσχα θα γιορτάσει την σημαντική επέτειο από την νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Το Κρεμλίνο θα έχει απελπιστική ανάγκη να παρουσιάσει νίκες για να δικαιολογήσει την επέμβαση κατά της Ουκρανίας.

Ομως, οι διαπιστώσεις των τελευταίων ημερών δεν είναι ενθαρρυντικές για τον ρωσικό στρατό. «Η Ρωσία έχει απολέσει τελείως την πρωτοβουλία», λέει ο δυτικός αξιωματούχος. «Χθες ακόμη, βλέπαμε φάλαγγες ρωσικών τεθωρακισμένων να προσπαθούν να προχωρήσουν σε οδικές αρτηρίες και να μην τα καταφέρνουν απέναντι στην ουκρανική αντίσταση», λέει. «Ακόμη κι αν μαθαίνουν (…) συνεχίζουν να υπονομεύουν τις ικανότητές τους να επιτύχουν τους στόχους τους».

Η τελική πτώση της Μαριούπολης, του στρατηγικού λιμένα στην Αζοφική, φαίνεται επικείμενη. Η πόλη έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς εβδομάδων και η κατάληψή της θα συνιστούσε σημαντική στρατηγική για την Μόσχα. Όμως οι δυσκολίες των τελευταίων έξι εβδομάδων, το πολεμικό θάρρος των ουκρανικών δυνάμεων, το ψύχος και ο όγκος των ρωσικών απωλειών – οι οποίες αφορούν και δυσανάλογο αριθμό υψηλόβαθμων αξιωματικών – επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των ρωσικών δυνάμεων.

Το γενικό επιτελείο «δίνει οδηγίες για τον περιορισμό της πρόσβασης των Ρώσων στρατιωτών στο ίντερνετ σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του χαμηλού ηθικού», προσθέτει το Institute for the Study of War.

Αν υποθέσουμε βέβαια ότι ο πόλεμος θα τέλειωνε σήμερα και η γραμμή του μετώπου θα έμενε σταθερή, θα παρέμενε το γεγονός ότι η Ουκρανία σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2014 θα έχει απωλέσει το 25% των εδαφών της σε μία έκταση από την Χερσώνα μέχρι το Ντονμπάς.

Το ερώτημα είναι αν έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα έστω κι αν η ουκρανική πολεμική μηχανή και βιομηχανία έχει υποστεί συντριπτικά πλήγματα, άξιζε όλη αυτή η εκστρατεία χωρίς τουλάχιστον να έχει καταληφθεί η περιφέρεια της Οδησσού δυτικά της Χερσώνας προκειμένου να αποκλειστεί συνολικά η πρόσβαση της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της στη βόρεια πλευρά της Μαύρης Θάλασσας.

Αν η Οδησσός παραμείνει ουκρανική και τα δυτικά think tanks δικαιωθούν στις εκτιμήσεις τους ότι έχει «εξαντληθεί» ο ρωσικός Στρατός και η ηγεσία της Ρωσίας έχει «δει» τα όρια της αναφορικά με τις κυρώσεις που δέχεται, τότε σίγουρα δεν θα μπορούμε να μιλάμε για «ρωσική νίκη», δεδομένης της αναλογίας διαφοράς ισχύος Ουκρανίας με Ρωσία.

Και στο μέλλον η Ουκρανία θα αποτελέσει ακόμα πιο επικίνδυνο παίκτη για την Ρωσία από ότι ίσχυε μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.

Καταληκτικά θα πρέπει να σημειώσουμε τις δύο βέβαιες, μέχρι στιγμής, αποτυχίες της Ρωσίας στην όλη επιχείρηση:

α) δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να αποκόψει τον ανεφοδιασμό του Ουκρανικού Στρατού και των δυνάμεων αυτοάμυνας, όπως το Τάγμα Αζόφ, ο Δεξιός Τομέας κλπ. Αυτή η αποτυχία είναι πραγματικά εντυπωσιακή αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και την περασμένη εβδομάδα ουκρανικά ελικόπτερα κατάφεραν και ανεφοδίαζαν τους εγκλωβισμένους του Τάγματος Αζόφ στη Μαριούπολη. Συν το γεγονός ότι ούτε το Κίεβο, ούτε ακόμα και το Χάρκοβο δεν σταμάτησαν να δέχονται μέχρι και την τελευταία στιγμή δυτικά όπλα.

β) Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις γίνονταν σε ρωσόφωνες περιοχές (π.χ. το Χάρκοβο είναι ρωσόφωνο σε ποσοστό 70-80% των κατοίκων του) εντούτοις δεν είχε προετοιμαστεί η εξέγερση των κατοίκων όπως είχε συμβεί το 2014 στο Λουγκάνσκ και ο Ντονιέτσκ μετά την αναίμακτη κατάληψη της Κριμαίας.

Αυτό ήταν ίσως η πιο εντυπωσιακή αποτυχία όσων προετοίμασαν την ρωσική εκστρατεία.

Προφανώς οι δυτικοί και οι Ουκρανοί είχαν μελετήσει σε βάθος τα διδάγματα του 2014-2015 και είχαν κλείσει αποτελεσματικά όπως αποδείχθηκε όλες τις πιθανές ςοδούς ανεφοδιασμού των ρωσόφωνων.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ρωσόφωνες περιοχές και τους υποδέχτηκαν ως απελευθερωτές οι ντόπιοι δεν κατάφεραν να εξοπλίσουν μονάδες ρωσόφωνων όπως στο Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ το 2014-2015 για να τους υποστηρίξουν στις επιχειρήσεις.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like