Πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων είναι να προστατεύονται τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δίχως να παρεμβαίνει η Αθήνα στα εσωτερικά του. Άλλαξε, άραγε, αυτό το «Δόγμα» της ελληνικής διπλωματίας και πλέον παρεμβαίνει, ή υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν την εύνοια του μεγάρου Μαξίμου, έχουν την δική τους προσωπική ατζέντα όσον αφορά την εκκλησιαστική πολιτική – διπλωματία της χώρας μας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη;

Στις 13 Νοεμβρίου 2023, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επισκέφθηκε το Φανάρι και, όπως αναφέρθηκε σε πλειάδα δημοσιευμάτων στον ελληνικό εκκλησιαστικό και τον ομογενειακό Τύπο, βασικός σκοπός της ήταν «να διαμηνύσει στον Πατριάρχη ότι τα περιθώρια ανοχής για τον κ. Ελπιδοφόρο τελειώνουν».

Σύμφωνα με μερίδα του ομογενειακού Τύπου, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, αποκάλυψε κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2023, πως, δια της Α. Παπαδοπούλου, η ελληνική κυβέρνηση του διαμήνυσε τη δυσφορία της για την πορεία των εκκλησιαστικών, ομογενειακών, εκπαιδευτικών και άλλων θεμάτων υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο».

Ως γνωστόν, εντονότατη είναι η φημολογία ότι, σιγά – σιγά μεθοδεύεται η διαδοχή του Βαρθολομαίου. Εκ των βασικών δελφίνων θεωρούνται ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής και ο πρώην μητροπολίτης Γαλλίας, μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος, Εμμανουήλ.

Στα μαχαίρια

Τυπικώς, βέβαια, κατά τον εκκλησιαστικό και ομογενειακό Τύπο, η Α. Παπαδοπούλου πήγε στο Φανάρι διότι η Αθήνα «ανησυχεί «για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της εκεί Ομογένειας». Επί της ουσίας, όμως, κοινό μυστικό, για το οποίο μάλιστα επανειλημμένως υπήρξαν δημοσιεύματα στον ομογενειακό Τύπο στις ΗΠΑ, είναι ότι η Α. Παπαδοπούλου, από τη θέση που κατείχε ως πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον μέχρι να γίνει μετά τις εκλογές υφυπουργός Εξωτερικών, βρισκόταν στα μαχαίρια με τον Ελπιδοφόρο.

Ως λέγουν οι κακές γλώσσες, οι σχέσεις τους ήταν τόσο άσχημες που υπήρχαν διαπληκτισμοί ακόμα και για το μενού των φαγητών που σερβίρονταν κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, όπου παραβρίσκονταν οι δυο τους. Αστεία πράγματα, θα πει κανείς. Προφάσεις.

Το κρίσιμο ερώτημα, πάντως, το οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι, είναι εάν τα όσα φέρεται, σύμφωνα και με διαρροές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, να διεμήνυσε ο Α. Παπαδοπούλου στον Βαρθολομαίο, είναι προσωπικές της θέσεις ή επίσημη πολιτική Μητσοτάκη.

Εάν ισχύει το δεύτερο, σκόπιμο είναι να διευκρινιστεί γιατί υπάρχει αυτή η «βεντέτα» με τον Ελπιδοφόρο. Εάν, όμως, πρόκειται για προσωπική «ατζέντα» ή για «ατζέντα» διαφόρων διεθνών, εκκλησιαστικών ή πολιτικών κύκλων, είναι προφανές ότι χρησιμοποιείται η ελληνική διπλωματία ως μοχλός παρέμβασης σε εκκλησιαστικές υποθέσεις.

Όπως και να’ χει, πάντως, πάγιο Δόγμα της Ελλάδας είναι η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείο, στη βάση του διεθνούς Δικαίου, ειδικά ως προς ενδεχόμενες αυθαιρεσίες της Τουρκίας, και ουδεμία παρέμβαση στις εσωτερικές εκκλησιαστικές υποθέσεις.

Ήταν ενήμερος ο ΥΠΕΞ;

Άραγε, για την «ατζέντα» της επίσκεψης της Α. Παπαδοπούλου στο Φανάρι ήταν ενήμερος ο προϊστάμενός της, υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης; Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με εντονότατη φημολογία, η υφυπουργός προαλειφόταν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της στο ΥΠΕΞ για υπουργός Εξωτερικών άμα τη αποχωρήσει του Γ. Γεραπετρίτη από το πόστο του.

Η ίδια, επίσης, φέρεται να απολαμβάνει την πλήρη εύνοια του μεγάρου Μαξίμου. Τόσο που να θεωρείται «άτυπη ΥΠΕΞ». Εξάλλου, σε αυτήν έχουν δοθεί όλες οι αρμοδιότητες (υπουργού, υφυπουργού, γενικού γραμματέα) του υπουργείου, σε σημείο ο Γ. Γεραπετρίτης να θεωρείται … διακοσμητικός.

Να σημειωθεί πως ο νυν υπουργός Εξωτερικών θεωρείται «μεταβατικός», αφού, ως λέγεται, μετά την «διευθέτηση» των ελληνο-τουρκικών, θα μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, εσχάτως για την Κομισιόν φημολογείται ότι προκρίνεται η υποψηφιότητα του «ανθρώπου» του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, σε βάρος του Γ. Γεραπετρίτη.

Στην αρχή της συνάντησης Βαρθολομαίο – Παπαδοπούλου, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου, παρέστησαν και ο Έλληνας πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντίνος Κούτρας. Να σημειωθεί ότι ο Κ. Κούτρας ήταν πρόξενος στη Νέα Υόρκη στο διάστημα που πρέσβης στην Ουάσιγκτον ήταν ο Α. Παπαδοπούλου.

Μετά τις εκλογές, ο Κ. Κούτρας τοποθετήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Προηγουμένως, ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου. Από το μέγαρο Μαξίμου ως διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πέρασε και η Α. Παπαδοπούλου, προτού φύγει για την Ουάσιγκτον.

ΕΥΠ και Άγιον Όρος

Μέσα σε αυτό το σκηνικό των… βυζαντινών ιντριγκών, ακούγεται το όνομα του πρώην διπλωμάτη και πρώην υποδιοικητή της ΕΥΠ, Αναστάσιου Μητσιάλη, για τη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους. Ως γνωστόν, τυπικώς, το Αγιον Όρος είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ, εκκλησιαστικά, ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Α. Μητσιάλης ήταν γενικός γραμματέας στο ελληνικό ΥΠΕΞ κατά το διάστημα της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ φέρεται να διατηρούσε παλαιότερα στενές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, και μετέπειτα βέβαια με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία τον τοποθέτησε υποδιοικητή στην ΕΥΠ, στην πραγματικότητα, χωρίς καμία αρμοδιότητα.

Όσο βρισκόταν σε αυτό το πόστο «έσκασε» το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, με το οποίο παρακολουθούνταν πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, κ.ο.κ..

Όπως συστηματικά διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι, με την τοποθέτηση νέου διοικητή, στόχος είναι ο έλεγχος του Αγίου Όρους από τον ρωσικό παράγοντα.

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις