Εμπλοκή στις αμερικανικές χρηματοδοτήσεις για τη βάση της Σούδας, παρατηρείται εξαιτίας της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν πρέπει να εγκριθούν τα 41,7 εκατομμύρια δολάρια που ζητάει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό για το 2022, για έργα στη βάση.
Ως γνωστόν, τα έργα αναβάθμισης στις υπάρχουσες αμερικανικές βάσεις, αλλά και οι νέες στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχει -και πρόκειται να παρέχει- η Ελλάδα προς τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, ήταν εκ των βασικών προϋποθέσεων της υπογραφής της νέας αμυντικής συμφωνίας (ή ευρέως ονομαζόμενης συμφωνίας για τις βάσεις) της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, το Φθινόπωρο του 2019.
Να σημειωθεί, μάλιστα, πως η αμερικανική πλευρά επέμενε στην αλλαγή της τελευταίας συμφωνίας, του 2019, με άλλη νέα, 5ετούς -και όχι μονοετούς, όπως ήταν επί δεκαετίες- διάρκειας, με το σκεπτικό ότι έτσι θα «ξεκολήσουν» ακόμα μεγαλύτερα αμερικανικά στρατιωτικά κονδύλια για να «επενδυθούν» στην Ελλάδα.
Εμπλοκή
Σύμφωνα, ωστόσο, με την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2022, το αμερικανικό «Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί να δαπανήσει πλήρως το ζητούμενο -προς χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος 2022- ποσό, και ως εκ τούτου δεν συναινεί στη χρηματοδότηση» για τη Σούδα.
«Η Επιτροπή -όπως αναφέρεται στο σχέδιο έκθεσής της (National Defence Authorization Act for fiscal year 2022 – Committee on Armed Services – House of Representatives)- υποστηρίζει την απαίτηση για αυτό έργο και παρείχε την πλήρη εξουσιοδότησή της για το έργο ύψους 41,7 εκ. δολαρίων. Ωστόσο, για το έργο αυτό, η Επιτροπή πιστεύει ότι το ΠΝ δεν μπορεί να δαπανήσει πλήρως το ζητούμενο χρηματοδότηση το οικονομικό έτος 2022, και ως εκ τούτου δεν συνιστά την χρηματοδότηση»
Νέα συμφωνία για τις βάσεις
Στο μεταξύ, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο ίδιος μεταβαίνει τις επόμενες εβδομάδες στις ΗΠΑ, έχοντας το πιθανότερο στις αποσκευές του, προς υπογραφή, τη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
Με τη νέα συμφωνία, ανατρέπεται το υπάρχον καθεστώς των αμερικανικών βάσεων, ενώ η ανανέωσή της θα γίνεται κάθε πέντε χρόνια, και όχι ετησίως, όπως ήταν μέχρι τώρα. Κάτι, στο οποίο επέμενε ιδιαίτερα η αμερικανική πλευρά -μέσω και της πρεσβείας της στην Αθήνα- επί σειρά πολλών ετών.
Τις συζητήσεις για νέα, 5ετή συμφωνία επιβεβαιώσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην ΔΕΘ.
«Συζητάμε -είπε- για μία πενταετή επέκταση της συμφωνίας της αμυντικής συνεργασίας, ώστε να μην πρέπει να την ανανεώνουμε σε ετήσια βάση. Αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό. Σημαντικότερη παρουσία και των Ηνωμένων Πολιτειών και στην πατρίδα μας, ενδεχομένως και σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία. (…) Πιστεύω ότι η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην Ανατολική Μεσόγειο και πιστεύω ότι η αμυντική συνεργασία, η πενταετής ανανέωσή της, θα είναι μία αμοιβαία επιβεβαίωση ότι αυτές οι συμφωνίες θα λειτουργήσουν προς όφελος και των δύο μερών».
Γενική συνέλευση του ΟΗΕ
Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση εάν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο Κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι «δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση. Δεν συμπίπτουν από ό,τι αντιλαμβάνομαι και τα προγράμματά μας. Δεν θα βρεθούμε δηλαδή τις ίδιες μέρες στη Νέα Υόρκη».
Σε επίπεδο παρουσίας ηγετών, η γενική συνέλευση θα διαρκέσει από τις 21 με 27 Σεπτεμβρίου. Ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι, εκτός από τον πρωθυπουργό, έως τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε στο πρόγραμμα του Ν.Δένδια εκείνες τις ημέρες υπάρχει συνάντηση με Τούρκο αξιωματούχο.
Μόλις πρόσφατα, πάντως, τόσο ο Τ.Ερντογάν, όσο -πολύ περισσότερο- και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Τουρκία ειδικά για το Αιγαίο (!) με θέμα «Η «Θάλασσα των Νήσων» (σ.σ. όπως πλέον ονομάζει η Αγκυρα το Αιγαίο) και τα προβλήματα των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα», έβαλαν στο τραπέζι όλο το πακέτο των τουρκικών αξιώσεων.
Μένει να φανεί, τώρα βέβαια, ποια θα είναι τα προγράμματα των Κ.Μητσοτάκη και Τ.Ερντογάν. Να σημειωθεί ότι η πρώτη συνάντηση των δύο είχε γίνει στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, στις 25-9-2019.
Στο θέμα αυτό αναφέρονται και τα τουρκικά ΜΜΕ, αναπαράγοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί μη προγραμματισμένης συνάντησης με τον Τ.Ερντογάν, εστιάζοντας επίσης στο εξής σημείο των απαντήσεων του Ελληνα πρωθυπουργού: «Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Έχουμε επίσης δείξει ότι μπορούμε να προστατεύσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Σε σύγκριση με πέρυσι, θεωρώ θετικό ότι δεν υπήρξε ένταση φέτος. Αν και έχουμε σημαντικές διαφορές, πιστεύω ότι πρέπει πάντα να μιλάμε με την Τουρκία. Πρέπει να αποφύγουμε τις άσκοπες εντάσεις. Το πετύχαμε φέτος ως ένα βαθμό».
Νέες κυρώσεις για τους S-400;
Οσον αφορά τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και την προοπτική νέας συμφωνίας Μόσχας – Αγκυρας για επιπλέον ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, S-400, προ ημερών στην Ουάσιγκτον, όταν ετέθη σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του State Department έδωσε την γνωστή απάντηση που δίδει εδώ και καιρό η αμερικανική πλευρά.
«H αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και η επιβολή κυρώσεων, βάσει του άρθρου 231 του CAATSA (Νόμος Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) ως απάντηση για την απόκτηση από την Τουρκία των S-400, κατέδειξε την σοβαρότητα με την οποία οι ΗΠΑ προσεγγίζουν αυτό το ζήτημα, καθώς και την πρόθεσή μας να υπάρξουν συνέπειες», είπε.
Και πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε σημαντική νέα αγορά ρωσικών όπλων ενέχει το κίνδυνο να προκαλέσει νέες κυρώσεις βάσει του CAATSA».
Διαβάστε επίσης:
Ανατρέπεται το υπάρχον καθεστώς των αμερικανικών βάσεων – Νέα 5ετής συμφωνία τον Οκτώβριο;
Σφοδρή επίθεση Ακάρ κατά Ελλάδας και Κύπρου για ΑΟΖ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις