Η Κίνα φαίνεται ότι έχει μειώσει αθόρυβα τους ανταποδοτικούς δασμούς ύψους 125% σε ορισμένα μικροτσίπ που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφοριες που μετέδωσε το CNN την Παρασκευή επικαλούμενο πηγές στο νότιο τεχνολογικό κέντρο της Σενζέν, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αμβλύνει το πλήγμα ενός συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου στην τόσο σημαντική τεχνολογική βιομηχανία του.

Οι εξαιρέσεις ισχύουν για τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, γνωστά και ως μικροτσίπ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες. Οι πηγές έμαθαν για τις εξαιρέσεις, οι οποίες δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, την Πέμπτη. Στις 12 Απριλίου, η Κίνα αύξησε τους ανταποδοτικούς δασμούς της στο 125% για όλα τα αγαθά που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε απάντηση στην κίνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά αγαθά στο δυσθεώρητο 145%.

Χωρίς αυτονομία

Εδώ και μήνες, το Πεκίνο προβάλλει έναν αέρα δύναμης και αυτοπεποίθησης για την ικανότητά του να αντέξει έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Αλλά αυτές οι εξαιρέσεις υποδηλώνουν ότι πρέπει να μειώσει ορισμένες εισφορές σε κρίσιμα είδη που δεν μπορεί να κατασκευάσει στο εσωτερικό της χώρας του ή να προμηθευτεί από αλλού. Πέρυσι, η Κίνα εισήγαγε ημιαγωγούς αξίας 11,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

Οι ημιαγωγοί αποτελούν απαραίτητο μέρος κάθε ηλεκτρονικής συσκευής. Είναι δύσκολο να κατασκευαστούν λόγω του υψηλού κόστους ανάπτυξης και του επιπέδου γνώσεων που απαιτούνται, πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής συγκεντρώνεται σε μια χούφτα προμηθευτών. Αν και η Κίνα έχει κάνει βήματα προόδου στην ανάπτυξη της δικής της βιομηχανίας ημιαγωγών, εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τσιπ και εξοπλισμού παραγωγής τσιπ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ολλανδία.

Ο Ντάνκαν Κλαρκ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων τεχνολογικών επενδύσεων BDA, δήλωσε ότι οι εξαιρέσεις υποδηλώνουν ότι η Κίνα δεν έχει «αυτονομία στα τσιπ». «Έχει φιλοδοξίες γι’ αυτό. Αλλά βασικά, θα περάσει καιρός μέχρι να μπορέσει να είναι πλήρως αυτόνομη», δήλωσε. Ο Ρέι Γουάνγκ, αναλυτής με έδρα την Ουάσινγκτον που επικεντρώνεται στον τεχνολογικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας, δήλωσε ότι οι εξαιρέσεις ωφελούν αμερικανικές εταιρείες κατασκευής τσιπ, όπως η Intel, η Texas Instruments και η Global Foundries, οι οποίες θα επηρεαστούν από τους κινεζικούς δασμούς.

Κι άλλες εξαιρέσεις

Αν και επισήμως η Κίνα δεν έχει επιβεβαιώσει τις εξαιρέσεις, η Τσεν Σαολίνγκ, διευθύντρια στο Zhengnenliang Supply Chain, ένα πρακτορείο εισαγωγών, δήλωσε στο CNN ότι έμαθε την Πέμπτη ότι οι δασμοί σε οκτώ είδη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, που καλύπτουν τους περισσότερους ημιαγωγούς εκτός από τα τσιπ μνήμης, είχαν μηδενιστεί. Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ενός συνήθους εκτελωνισμού για τους πελάτες της, πρόσθεσε. «Το μάθαμε μόνο αφού καταθέσαμε τη δήλωση – αν δεν το είχαμε κάνει αυτό, δεν θα το γνωρίζαμε», δήλωσε η Τσεν. «Η είδηση εξαπλώνεται τώρα σαν πυρκαγιά».

Αυτη δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο έρχεται να βοηθήσει τον τεχνολογικό του τομέα, ο οποίος αρχίζει να απολαμβάνει στενότερη σχέση με την επίσημη εξουσία μετά από μια πολυετή ρυθμιστική καταστολή. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Κίνα κατάργησε τους δασμούς σε τσιπ που σχεδιάστηκαν από αμερικανικές εταιρείες αλλά κατασκευάστηκαν εκτός της χώρας. Για παράδειγμα, τα προϊόντα του αμερικανικού γίγαντα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό στην Ταϊβάν από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Στις 11 Απριλίου, η υποστηριζόμενη από το κράτος China Semiconductor Industry Association δήλωσε σε ανάρτηση στο επίσημο κανάλι κοινωνικής δικτύωσης ότι η «δηλωθείσα χώρα προέλευσης» θα πρέπει να είναι η τοποθεσία του εργοστασίου όπου κατασκευάστηκε το προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι οι ημιαγωγοί από αμερικανικούς σχεδιαστές τσιπ, όπως η Qualcomm και η Nvidia, που κατασκευάζονται εκτός των ΗΠΑ δεν θα υπόκεινται στον δασμό 125% της Κίνας για τα αμερικανικά προϊόντα.

«Φανταστικά νέα!»

Οι εξαιρέσεις αυτής της εβδομάδας φαίνεται να ισχύουν μόνο για τα τσιπ λογικής, τα οποία επεξεργάζονται και ελέγχουν τη ροή δεδομένων, έναν τομέα στον οποίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ. Τα τσιπ μνήμης, τα οποία αποθηκεύουν και ανακτούν δεδομένα, δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις. Οι νοτιοκορεατικές εταιρείες Samsung και SK Hynix είναι οι ηγέτες σε αυτή την αγορά. Η τοπική τελωνειακή αρχή της Σενζέν φαίνεται να έχει ενημερώσει ορισμένες εταιρείες σχετικά με την ενημέρωση.

«Φανταστικά νέα! Λάβαμε μια νέα ειδοποίηση από τα τελωνεία της Κίνας, η οποία αναφέρει ότι οκτώ δασμολογικοί κωδικοί που σχετίζονται με ημιαγωγούς/ολοκληρωμένα κυκλώματα απαλλάσσονται πλέον από πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές στις ΗΠΑ», έγραψε η Shenzhen HJET Supply Chain σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγές που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτούς τους κωδικούς θα έχουν μηδενικούς δασμούς κατά την είσοδό τους στην Κίνα», ανέφερε.

Ένα μέλος του προσωπικού της εταιρείας που απάντησε σε τηλεφώνημα του CNN επιβεβαίωσε τη νέα πολιτική, λέγοντας ότι η εταιρεία της ειδοποιήθηκε από τα τοπικά τελωνεία την Πέμπτη. Η Taihang Semiconductor, μια εταιρεία που εδρεύει επίσης στη Σενζέν και εισάγει τσιπ, δήλωσε στο CNN ότι έλαβε ειδοποίηση από τα τελωνεία, αν και αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες. «Είναι σίγουρα κάτι καλό», δήλωσε ένα μέλος του προσωπικού.

Αμοιβαίες υποχωρήσεις

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται σε φαση πολέμου με αφορμή τη διαμάχη για τους δασμούς που έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές, έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και έχει αυξήσει τους φόβους για ύφεση. Στις 11 Απριλίου, ο Τραμπ εξαίρεσε τις εισαγωγές ηλεκτρονικών ειδών, όπως τα smartphones και οι υπολογιστές, από τους ανταποδοτικούς δασμούς του. Η εξαίρεση αυτή είχε σημαντικό αντίκτυπο σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple, οι οποίοι κατασκευάζουν iPhone και άλλα προϊόντα στην Κίνα.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ έχει χαμηλώσει τους τόνους του, λέγοντας ότι οι αστρονομικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα «θα μειωθούν σημαντικά» και υποσχέθηκε να είναι «πολύ καλός» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς προσπαθεί να πείσει τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ να κάνει την πρώτη κίνηση για την έναρξη εμπορικών συνομιλιών. Όμως το Πεκίνο απέρριψε το προφανές κλαδί ελιάς του Τραμπ, απαιτώντας οι ΗΠΑ να καταργήσουν όλους τους δασμούς στην Κίνα αν θέλουν να συζητήσουν.

 

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις