Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκηςονειρεύεται σχηματισμό αυτοδύναμης, σταθερής και αποτελεσματικής κυβέρνησης στις επικείμενες εκλογές και απορρίπτει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις παρακολουθήσεις αλλά και στην «αδιανόητη και απαράδεκτη» όπως τη χαρακτήρισε σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη. Μια σύλληψη για την οποία ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι μόνο λόγια καθώς δεν έχει προβεί σε δραστικές ενέργειες μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή πρόκληση από πλευράς Αλβανίας.

Κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

«Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχω λίγα να συζητήσω, έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον θεωρώ δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Μια τέτοια κυβέρνηση, ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, θα ήταν μια κυβέρνηση που θα πατούσε συνεχώς το φρένο την ώρα που πρέπει να πατήσουμε γκάζι. Δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «επιμένω ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου να υπάρξει κάποια κυβέρνηση συνεργασίας έστω και αν αριθμητικά θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή».

«Οι διαχωριστικές γραμμές από τον κ. Ανδρουλάκη τραβήχτηκαν από την πρώτη στιγμή, και δεν μπορεί να λέει ότι δεν ζήτησα συνάντηση μαζί του. Είναι ψέμα αυτό. Ζήτησα μια φορά στη Βουλή και άλλη μια φορά τηλεφωνικά. Πρέπει να θέλει κι ο άλλος να συζητήσει μαζί μου. Ήταν μια στρατηγική από την πρώτη στιγμή του κ. Ανδρουλάκη και όταν λέει ότι “ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης”, λέει ουσιαστικά όχι σε Μητσοτάκη γιατί θα βγούμε πρώτοι».

Ο Μητσοτάκης ναι μεν χαρακτηρίζει τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρι «αδιανόητη και απαράδεκτη» αλλά από την άλλη η κυβέρνησή του κοιτάζει με σταυρωμένα τα χέρια τις απίστευτες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Αλβανία. Αντί να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό για τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, απλώς προειδοποιεί σε αυστηρό ύφος πως θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις εφ’ όσον συνεχισθεί αυτή η στάση από τα Τίρανα.

«Πήγα ως πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό στη Χειμάρρα και τόνισα ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός της εθνικής μας μειονότητας. Να γνωρίζει η Αλβανία ότι θα επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη, δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος της εθνικής μας μειονότητας», ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού για το φλέγον ζήτημα της σύλληψης Μπελέση.

«Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Εύχομαι οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία να αποτελέσουν ευκαιρία αναστοχασμού και επαναπροσέγγισης της στάσης της. Όταν έχουμε τέτοια γεωπολιτική αστάθεια, έχει μεγάλη σημασία ποιος θα κυβερνήσει αύριο τη χώρα μας. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα», τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το κατά πόσον ανησυχεί η Αθήνα για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Όσον αφορά στις υποκλοπές ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη και τόνισε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη…

«Η κυβέρνηση και εγώ αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη, ο ΓΓ ανέλαβε την αντικειμενική ευθύνη και παραιτήθηκε, τηρήθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, η ΕΥΠ θωρακίστηκε θεσμικά και νομικά, η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης και αυτή είναι μόνη αρμόδια να κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης. Η ΕΥΠ είναι κρίσίμη για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα στη Λέσβο και θυμήθηκα τον κρίσιμο ρόλο της ΕΥΠ σε όλη την περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης. Πρέπει να μπορεί να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια  της χώρας. Δεν μπορεί να μας μιλάει για κράτος δικαίου αυτός που έχει δίπλα του τον αμετάκλητα καταδικασμένο για παράβαση καθήκοντος και για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ηλιόλουστη Κυριακή. Μαθήματα δικαίου από όσους περιφρονούν τη δικαιοσύνη και εκτιμούν ότι είναι καλή όταν οι αποφάσεις είναι με τη γραμή του δεν δέχομαι» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για το σάλο που έχουν προκαλέσει οι ντροπιαστικές δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις αρκέστηκε να πει: «Έχω εκφράσει ξεκάθαρα τις θέσεις για το θέμα αυτό με τον καγκελάριο Σολτς. Δεν έχει αλλάξει τίποτα για τη θέση της πατρίδας. Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα, ειδικά για το κατοχικό δάνειο έχουμε πιο ισχυρά επιχειρήματα αναγνωρίζοντας τις νομικές και πολιτικές δυσκολίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε γενικά για το μέλλον. Η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό δεν αλλάζει ούτε κατ’ ελάχιστον».

Τους Τσίπρα-Ανδρουλάκη τους ενώνει η επιθυμία να αλλάξει η ηγεσία της χώρας

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων» τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά τις εκλογές θα λάβουν τέλος οι μικροκομματικές υπερβολές, εννοώντας «να φύγει ο Μητσοτάκης». Προσέθεσε ότι τους Τσίπρα-Ανδρουλάκη τους ενώνει η επιθυμία να αλλάξει η ηγεσία της χώρας και εκτίμησε πως «εάν βγαίνουν οι αριθμοί θα το επιχειρήσουν» διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι «προσωπική μου εκτίμηση».

«Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει εάν βγει πολύ ισχυρή η ΝΔ μέσα από την κάλπη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εάν θα χρησιμοποιήσει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς στην επόμενη κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για την επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλήσει από τώρα, αλλά προσέθεσε ότι στην τετραετία που πέρασε δεν έκανε πολλούς ανασχηματισμούς για να μπορέσουν οι υπουργοί να επιδείξουν έργο, και τόνισε ότι στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχουν πολύ πιο μεγάλες και πιο τολμηρές αλλαγές από αυτές που έκανε έως τώρα.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις