Η ιδιωτική κατανάλωση είναι από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και ενδεχόμενη “συστολή” της, λόγω ακρίβειας, θα δημιουργήσει πιέσεις στην προσπάθεια δυναμικής ανάκαμψης.
Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, λόγω της πανδημίας, αποτελούν άλλη μια βασική αιτία για την διαμόρφωση του “κοκτέιλ ακρίβειας”, που καθημερινά βιώνει ο καταναλωτής. Ιδιαίτερα, η αδυναμία πλήρους λειτουργίας των λιμανιών της Κίνας, από όπου έρχονται πολλά αγαθά, σε συνδυασμό με άλλους συγκυριακούς παράγοντες (φυσικές καταστροφές), έχει εκτινάξει το κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και συνακόλουθα τις τιμές στον τελικό καταναλωτή, πολλών προϊόντων.
Εκτίναξη κόστους μεταφοράς
Ενδεικτικά μόνο αξίζει να αναφέρει κανείς το πόσο έχουν πάει οι τιμές για η μεταφορά για ένα εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδιών. Πλέον έχει φθάσει η τιμή τα 12.000 δολάρια, αυξημένη σχεδόν 500% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Επίσης ο ναύλος ενός κουτιού 20 κυβικών από Σανγκάη για Μεσόγειο-Ευρώπη είναι περίπου στα 4.700/4.800 δολάρια, όταν τον Μάιο του 2020 ήταν περίπου στα επίπεδα των 800/700 δολαρίων.
Η πορεία της βιομηχανίας
Στο φόντο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει έρευνα της IHS Markit (εταιρίας ερευνών κτλ) για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Όπως τονίζεται παραμένει ισχυρή τον Οκτώβριο, αλλά οι στενότητες στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα προβλήματα στην τροφοδοσία έχουν εκτινάξει το κόστος και περιορίσει την αύξηση της παραγωγής.
Σύμφωνα με την έρευνα οι συνεχιζόμενες διαταραχές που προκαλούνται από την πανδημία του κορονοϊού και η απουσία διαθέσιμων οδηγών μεγάλων φορτηγών έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις προϊόντων και δυσκολεύουν τα εργοστάσια να αποκτήσουν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται.
Έτσι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε περισσότερο, στις 53,3 μονάδες από 55,6 τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020 «Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο η κατάσταση αναφορικά με την εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι που περιόρισε σημαντικά την αύξηση της παραγωγής στη διάρκεια του μήνα», δήλωσε, μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.
«Οι μέσοι χρόνοι παράδοσης για τις πρώτες ύλες επιμηκύνθηκαν με έναν ρυθμό που ήταν ο τρίτος υψηλότερος σε σχεδόν ένα τέταρτο αιώνα καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι η ζήτηση ήταν και πάλι μεγαλύτερη από την προσφορά για μία μεγάλη σειρά εισροών και εξαρτημάτων», πρόσθεσε.
Έτσι, οι ελλείψεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του δείκτη τιμών εισροών στις 89,5 από 86,9 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας στα μέσα του 1997.
Διάρκεια στην κρίση
Στο φόντο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς το τι αναφέρει στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα χρήσης σε επίπεδο 10μήνου ο Όμιλος Jumbo, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής της χώρας. Όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρίας, ο «Όμιλος συνεχίζει να καταβάλει κάθε προσπάθεια να ισορροπήσει σε ένα περιβάλλον όπου οι επιβραδυντικοί παράγοντες εντείνονται και δεν αναμένεται να υπάρξει ορατή βελτίωση κατά τους πρώτους μήνες του 2022.»
Ρεκόρ στις τιμές τροφίμων
Είναι, χαρακτηριστικό, επίσης, ότι, πριν λίγους μήνες, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, είχε αναφέρει ότι η άνοδος στα ναύλα των πλοίων λόγω των προβλημάτων στα κινεζικά λιμάνια, σε συνδυασμό με κακές καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία, είχαν αποτέλεσμα της εκτόξευση διεθνώς των τιμών του καφέ.
Επιπλέον, όπως τονίζει το Bloomberg, καταγράφεται νέο ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων διεθνώς με βάση το δείκτη που παρακολουθεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Ειδικότερα ο FAO μόλις ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, για να φθάσουν νέο υψηλό δεκαετίας, καθοδηγούμενες και πάλι από αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών και των φυτικών ελαίων.
Έτσι ο δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων παγκοσμίως τροφίμων έφθασε κατά μέσο όρο τις 133,2 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι του αναθεωρημένου επιπέδου των 129,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Η προηγούμενη τιμή που είχε δοθεί για τον Σεπτέμβριο ήταν 130,0 μονάδες. Ο δείκτης για τον Οκτώβριο ήταν ο υψηλότερος από τον Ιούλιο του 2011. Σε ετήσια βάση, δε, σημείωσε αύξηση 31,3% τον Οκτώβριο.
«Η πιο σφιχτή διαθεσιμότητα στις παγκόσμιες αγορές λόγω της μειωμένης συγκομιδής σε κύριες εξαγωγικές χώρες, ιδίως στον Καναδά, στη Ρωσική Ομοσπονδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εξακολούθησαν να ασκούν ανοδική πίεση στις τιμές» των δημητριακών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο FAO.
Όπως σημειώνει οι διεθνείς τιμές φυτικών ελαίων αυξήθηκαν 9,6% φθάνοντας σε υψηλό ρεκόρ, υποστηριζόμενες από την περαιτέρω ενίσχυση των τιμών του φοινικελαίου καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη Μαλαισία συνέχισαν να παρακωλύουν την παραγωγή.
Αντίθετα οι διεθνείς τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν 1,8% τον Οκτώβριο, βάζοντας τέλος σε αυξήσεις έξι μηνών, σύμφωνα πάντα με τον FAO, που μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021, σε 2,793 δισεκ. τόνους από 2,800 δισεκ. που εκτιμούσε πριν από ένα μήνα.
Από τον FAO εκφράζονται, μάλιστα, έντονες ανησυχίες για το τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του ΟΗΕ Abdolreza Abbassian «έως τώρα η αγορά έχει τιμολογήσει τα περισσότερα από τα θέματα που αφορούν τις προμήθειες και τη ζήτηση. Η αγορά όμως με κανένα τρόπο δεν έχει υπολογίσει τις προοπτικές για την παραγωγή την επόμενη χρονιά».
Όπως γράφει, μάλιστα, το Bloomberg, οι αυξήσεις φέρνουν μνήμες από το 2008 και το 2011, οπότε είχαμε τις τελευταίες παγκόσμιες κρίσεις τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση είναι από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και ενδεχόμενη «συστολή» της, λόγω ακρίβειας, θα δημιουργήσει πιέσεις στην κίνηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Άλλωστε τα πρώτα δείγματα είναι ανησυχητικά. Με βάση τα τελευταία τα στοιχεία του ΙΟΒΕ καταγράφεται αισθητή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο με το 54% των νοικοκυριών να αναμένουν χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης τους επόμενους 12μήνες.
Γιώργος Αλεξάκης
news247.gr
Φωτο αρχείου. AP
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις