Εφορία: Τι αλλάζει στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων χρεών και 4 εκατ. οφειλετών

63

Ξεκινά τη Δευτέρα η λειτουργία του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών της Αττικής – Αυτόματες κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και ψηφιακός φάκελος για κάθε οφειλέτη

Νέου τύπου «κυνήγι» οφειλετών εξαπολύει η ΑΑΔΕ ρίχνοντας στη μάχη στη μάχη της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών δυο νέα εισπρακτικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα (25/9) πιάνουν δουλειά ξεκινά η λειτουργία του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης της Αθήνας και σε λίγους μήνες, τον Ιανουάριο του 2024 θα πιάσουν δουλειά και οι υπάλληλοι του εισπρακτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Στόχος των νέων μονάδων είναι το στενό μαρκάρισμα των οφειλετών και η είσπραξη οφειλών ΔΟΥ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Οι υπάλληλοι των νέων μονάδων θα «παρακολουθούν» τη συμπεριφορά των οφειλετών της Εφορίας, θα εντοπίζουν τα  περιουσιακά τους στοιχεία και θα προχωρούν αυτόματα σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων σε όσους δεν συμμορφώνονται και δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους.

Και τα δύο κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης θα εξοπλιστούν με το «Eispraxis» που είναι το βασικό όπλο παρακολούθησης του προφίλ του κάθε οφειλέτη καθώς θα βλέπει όλες τις κινήσεις σε πραγματικό χρόνο και θα αντλεί στοιχεία από μια πλειάδα πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου. Για κάθε ΑΦΜ, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους,Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Τα κέντρα που θα είναι εξοπλισμένα με το «Eispraxis» θα καταγράφουν το προφίλ του κάθε οφειλέτη μέσω της πρόσβασης σε όλα τα δεδομένα από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.). Επίσης θα παρακολουθούν και τους άλλους εμπλεκόμενους με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).

Για κάθε οφειλέτη δημιουργείται ψηφιακός φάκελος που θα περιλαμβάνει το σύνολο των οφειλών, τις ρυθμίσεις που είναι ενεργές καθώς και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών.

Ειδικότερα οι αρμοδιότητες των δύο νέων εισπρακτικών κέντρων είναι:

– Επιδίωξη είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών

– Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το δημόσιο για την αποπληρωμή των «κόκκινων χρεών» .

– Έλεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.

– Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.

– Αυτόματη παρακολούθηση για την πορεία και την εξέλιξη της «κόκκινης οφειλής».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο εξάμηνο του έτους έφθασαν τα 105 δισ. ευρώ με εισπράξιμα να θεωρούνται τα 78,6 δισ. ευρώ. Τα φρέσκα χρέη αυξήθηκαν κατά 397 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και συνολικά στο εξάμηνο ανήλθαν σε 2,841 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των οφειλών μόλις το 4,8% δηλαδή χρέη 5 δισ. ευρώ έχουν μπει σε πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης ενώ από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και το 46,5% από επιχειρήσεις .

Επίσης τα χρέη από πρόστιμα ανέρχονται σε 34,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Με βάση την ίδια ακτινογραφία το 28,1% αφορά έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.), το 22,7% αφορά άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.) και ένα ποσοστό 2,7% αφορά λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Στο μέτωπο των κυρώσεων ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.031.656 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ( πλειστηριασμοί, κατάσχεση κινητών αξιών και ακινήτων, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κ. ά).

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like