Το παλιό δόγμα «it’s the economy, stupid» αρχίζουν να μεταφράζουν στο Μαξίμου ενόψει εκλογών.

Κάθε νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει ότι αυτό που θα κρίνει τη στάση των ψηφοφόρων την ερχόμενη άνοιξη θα είναι η πολύμηνη αναμέτρηση με την ακρίβεια: Στο ράφι και στα βενζινάδικα.

Η κοινωνία ήδη ασφυκτιά από τις διαρκείς ανατιμήσεις και η πίεση αυτή μεταφέρεται καθημερινά στην κυβέρνηση τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζητούν δραστικές κινήσεις, όπως τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όσο και από τα γαλάζια στελέχη που αγωνιούν για την επίδραση του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα στις εκλογικές ισορροπίες.

Σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο, εξακολουθεί να αποκλεί με κατηγορηματικότητα τις δύο παραπάνω προτάσεις της αντιπολίτευσης, καθώς θα οδηγήσουν σε μεγάλη απώλεια κρατικών εσόδων και με το επιχείρημα ότι θα ωφελήσουν πλούσιους και φτωχούς και όχι μόνο όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη και επιμένει στην πολιτική των επιδοτήσεων.

Το πρόβλημα είναι ότι η μεν Ευρώπη αργεί δραματικά να καταλήξει σε κοινή γραμμή, οι δε Βρυξέλλες στέλνουν συνεχώς μηνύματα για αυτοσυγκράτηση και παραμονή εντός των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί από την ίδια την κυβέρνηση.

Νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών – επιχειρήσεων

Παρά ταύτα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη καταλήξει πολιτικά στην απόφαση για ένα ακόμα πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα ή το αργότερο ως τις αρχές Νοεμβρίου, είναι το εύρος του νέου πακέτου το οποίο πιθανότατα θα αφορά την εκ νέου επιδότηση του πετρελαίου κίνησης και ενδεχομένως και της θέρμανσης, στην αντλία.

Και αυτό, διότι, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει ακόμα ασφαλής εικόνα, αν θα συνεχίσει ή όχι την εντυπωσιακή ανηφόρα της τελευταίας περιόδου η τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Επιπλέον, η κυβέρνηση αναμένει να δει ποιο θα είναι τελικά το ποσό με το οποίο θα ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία από τη φορολόγηση, κατά 33% των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου και συγκεκριμένα των δύο διϋλιστηρίων Hellenic Energy και Motor Oil και της ΔΕΠΑ. Και βέβαια, πολλά θα κριθούν από την τελική επίδοση αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να υιοθετήσει το μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών, ως εθνική πολιτική, ακόμα και αν η Ε.Ε. δεν υιοθετήσει το μέτρο που περιλαμβάνεται στο πακέτο των προς συζήτηση μέτρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, από μια τέτοια κίνηση, τα δημόσια έσοδα μπορεί να αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ ή και περισσότερο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται πυρετωδώς για την τακτική Σύνοδο Κορυφής, χωρίς πάντως, να περιμένει πολλά, κυρίως λόγω της σθεναρής αντίστασης της Γερμανίας στην προοπτική επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη μια ομάδα 15 χωρών συνολικά που στηρίζει την πρόταση Αθήνας, Ρώμης, Βελγίου, Άμστερνταμ και Βαρσοβίας.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις