Την περαιτέρω διερεύνηση των πέντε από τα συνολικά δεκατρία καταγγελλόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων παράτυπων μεταναστών στο Ανατολικό Αιγαίο αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Frontex που συνεδρίασε την Τετάρτη και την Πέμπτη. Το διοικητικό συμβούλιο και ειδικότερα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό έκριναν ότι για τα πέντε υπό έρευνα συμβάντα δεν παρασχέθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις από τον Frontex. Αποφασίστηκε να δοθεί επιπλέον χρόνος στην ομάδα που ανέλαβε τη διερεύνηση των περιστατικών, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της και να παρουσιάσει τα οριστικά συμπεράσματα της έρευνάς της σε νέο, έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που προσδιορίστηκε για την 26η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στο κείμενο συμπερασμάτων του Δ.Σ. επισημαίνεται ότι για τα συγκεκριμένα πέντε περιστατικά η έρευνα δεν καρποφόρησε, εν μέρει επειδή ο Frontex δεν παρείχε τα απαραίτητα δεδομένα και πληροφορίες στην ομάδα εργασίας – έρευνας. Ανάμεσα σε αυτά είναι τρία συμβάντα που κατέγραψε αγγλικό αεροσκάφος επιτήρησης σε Λέσβο και Σάμο. Για τα υπόλοιπα οκτώ ωστόσο, το Δ.Σ. αναγνώρισε ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα της αρχής της μη επαναπροώθησης. Το συμβούλιο δέχθηκε ότι ορισμένα από αυτά εκτυλίχθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, καθώς και ότι σε ορισμένα άλλα οι βάρκες με τους μετανάστες στη θέα πλωτών του Λιμενικού άλλαξαν την πορεία τους και επέστρεψαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων υπήρχε η διευκρίνιση ότι κανένα από τα δεκατρία καταγγελλόμενα περιστατικά δεν είχε χαρακτήρα «κατάστασης κινδύνου». Τελικά, η συγκεκριμένη αναφορά απαλείφθηκε.
Το Δ.Σ. διευκρίνισε ότι αντιλαμβάνεται πως δεν αποτελεί κάθε απόπειρα εισόδου παράτυπων μεταναστών περιστατικό έρευνας και διάσωσης, επισήμανση που βρίσκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις. Επεσήμανε ακόμα ότι στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων πρέπει να ληφθεί υπόψη η «συνεχώς μεταβαλλόμενη» στάση της τουρκικής ακτοφυλακής.

Τέλος, το Δ.Σ. υιοθέτησε τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας, που διαπίστωσε έλλειμμα στη λειτουργία του μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου του Frontex και υιοθέτησε προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου των αξιωματούχων που είναι αρμόδιοι για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επίκειται άλλωστε η ενίσχυση του συγκεκριμένου μηχανισμού του Frontex με την πρόσληψη 40 νέων αξιωματούχων, εξειδικευμένων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ο.κ.

Η ομάδα εργασίας που ανέλαβε τη διερεύνηση των δεκατριών περιστατικών συστάθηκε με απόφαση της επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον. Σε αυτήν μετέχουν Ελλάδα, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ελβετία και Σουηδία.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις