Η αναζήτηση του επόμενου πρωθυπουργού, μια συζήτηση που άνοιξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, δημιουργεί αναταράξεις ΠΑΣΟΚ, με την εμπλοκή του ονόματος του Ευ. Βενιζέλου να φέρνει νέα δεδομένα. Η πρόταση του Ανδρουλάκη για μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό ναι μεν πολιτικό πρόσωπο αλλά όχι κάποιον εκ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη βρήκε τον Ανδρέα Λοβέρδο κατηγορηματικά αντίθετο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, ακόμα και ορισμένων που «πρόσκεινται» στον ίδιο. Κάποιοι, μάλιστα, θύμιζαν με νόημα όσα έκανε ο Ε. Βενιζέλος στον Γ. Παπανδρέου το 2014, μέχρι τελικά να τον… ρίξει τον Ιανουάριο του 2015. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν πρόκειται να «ανεχθεί» διαφορετικές γραμμές, όμως δεν προτιμήθηκε η διαγραφή, μολονότι υπήρχε στο τραπέζι η συγκεκριμένη εισήγηση.

Κι αυτό διότι, πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δύσκολα θα συστρατευθεί στα δύσκολα με τον Ν. Ανδρουλάκη μετά τις εκλογές, ενώ αποκλείεται να συναινέσει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ. Αυτό, εξάλλου, αποτελεί κόκκινη γραμμή του, την οποία έχει εκφράσει δημοσίως εδώ και καιρό. Την ίδια ώρα, μια διαγραφή θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερη εσωκομματική φαγούρα και πολλοί αντιλαμβάνονται ότι τη στιγμή που το κόμμα κινείται πτωτικά, μια τέτοια κίνηση θα έφερνε (ειδικά στην Αττική όπου το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα) επιπλέον δυσκολίες.

Προς ώρας, πάντως, ο Ανδρέας Λοβέρδος επίλεξε να μην δώσει συνέχεια και να μην σηκώσει τόνους, με τον Δημήτρη Μάντζο να επιμένει στις δημόσιες παρεμβάσεις να μιλά για «παραδοξότητα» στις τοποθετήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Στο παιχνίδι ο Βενιζέλος

Στο μεταξύ, δεν ήταν λίγοι αυτοί που είδαν στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου τον άνθρωπο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Η πρώτη του, μάλιστα, δήλωση στην οποία δεν απέκλειε να αναλάβει τον ρόλο δημιούργησε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό. Λίγο αργότερα, πάντως, ο ίδιος διέψευσε ότι είναι «ενδιαφερόμενος».

«Η συζήτηση περί προσώπων που εντάθηκε είναι ουσιαστικά μια συζήτηση για αυτό που είναι συνυφασμένο σε όλη την Ευρώπη με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης: οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μονοκομματικές / αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι δυο ισοδύναμες θεσμικές εκδοχές, που τις προβλέπουν όλα τα συντάγματα.

Όλα τα άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, εξαρτώνται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Τελικά από τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Θα βοηθούσε, πιστεύω, τον δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική, αν σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση. Και όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα ως “ενδιαφερόμενο’’», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει άγνωστο αν ο Ν. Ανδρουλάκης έχει στο μυαλό του τον Ε. Βενιζέλο (ή τον Ν. Αλιβιζάτο) για τον πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, παρ’ όλα αυτά η πρόταση του δημιούργησε πολιτικές εξελίξεις. Κι αυτό είναι κάτι που στην Χαριλάου Τρικούπη αξιολογούν ιδιαίτερα θετικά…

Αλέξανδρος Διαμάντης

ethnos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις