“Μουδιασμένο” παραμένει το κλίμα μετά την αιφνίδια υποτροπή της υγείας της Φώφης Γεννηματα και την απόφασή της να μην διεκδικήσει την προεδρία. Όμως η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται
Στο τέλος αυτής της εβδομάδας φαίνεται πώς θα είναι πιο καθαρό το τοπίο των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, μετά την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην μετάσχει για λόγους υγείας στην διαδικασία διεκδίκησης της προεδρίας του κόμματος.
Στο ΚΙΝ.ΑΛ το «μουδιασμένο» κλίμα εξαιτίας της αιφνίδιας υποτροπής της υγείας της Φώφης Γεννηματά, παραμένει κυρίαρχο. Δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δεν γίνονται σκέψεις αλλά και συσκέψεις για το τι «μέλλει γεννέσθαι» το επόμενο διάστημα. Αυτές αφορούν τόσο τα επιτελεία των 3 υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος, όσο και την μεταξύ τους συνεννόηση.
Το πρώτο απτό δείγμα αυτών των διεργασιών, είναι η σιωπηρή αποδοχή από όλες τις πλευρές της βούλησης της Φώφης Γεννηματά ώστε να τηρηθούν οι προθεσμίες για την εκλογή από την βάση του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Θυμίζουμε ότι η πρόεδρος του κόμματος επισήμανε στην γραπτή της δήλωση με την οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον προεκλογικό αγώνα ότι θα διατηρήσει την θεσμική της ευθύνη έως ότου ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία τον Δεκέμβριο (στις 5 και 12 του μήνα) και στην συνέχεια θα υπηρετήσει το ΚΙΝ.ΑΛ από την θέση του βουλευτή. Οι πληροφορίες θέλουν το χρονοδιάγραμμα αυτό να έγινε αποδεκτό από όλους τους υποψήφιους, οι οποίοι έως τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα πρόκειται να απέχουν από κάθε δημόσια προεκλογική δραστηριότητα.
Υποψηφιότητες
Αυτά ενώ απομένουν λιγότερο από δύο 24ωρα ώστε να εκπνεύσει η προθεσμία για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία. Αυτή έχει οριστεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. Έως τότε θα έχει ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει κάποια επιπλέον υποψηφιότητα στελέχους του κόμματος.
Το θέμα παρέμενε χθες ανοιχτό, αφού υπήρχα στελέχη που εξέτασαν μια τέτοια προοπτική. Τόσο από αυτά που βρίσκονται στο περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά, έτσι ώστε να εκπροσωπηθεί στην εκλογική διαδικασία η συγκεκριμένη «τάση» του Κινήματος Αλλαγής όσο και από στελέχη που με τα δεδομένα που ίσχυαν έως τη περασμένη Κυριακή είχαν αποφασίσει να μην συμμετάσχουν στην διαδικασία. Στην σχετική συζήτηση φέρεται να ακούστηκε και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όμως κάθε άλλο παρά διαφαίνεται μια τέτοια διάθεση από την πλευρά του.
Αν και τίποτε δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θα διεκδικήσουν τελικά οι 3 εναπομείναντες υποψήφιοι: Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χάρης Καστανίδης. Πάντως σε περίπτωση που εμφανιστεί μια νέα υποψηφιότητα φαίνεται πως θα συζητηθούν εκ νέου τα εκλογικά χρονοδιαγράμματα.
Το πολιτικό ερώτημα
Δεν είναι κρυφό πως το ερώτημα που βρίσκεται «στο μυαλό» όλων των επιτελείων, είναι το που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι όσων «υπό κανονικές συνθήκες» θα ψήφιζαν στον πρώτο γύρο την Φώφη Γεννηματά. Πρόκειται – όπως εύλογα καταλαβαίνει κανείς- για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που η κατεύθυνση την οποία θα πάρει στις νέες συνθήκες θα καθορίσει και την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας. Ακριβώς αυτό θα είναι και το επίδικο για τον 1,5 μήνα που απομένει μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές.
Το τοπίο είναι ιδιαίτερα θολό αν αναλογιστεί κανείς ότι η Φώφη Γεννηματά τηρούσε σχολαστικά την γραμμή των ίσων αποστάσεων από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Αν και το τελευταίο διάστημα είχε καταγραφεί μία όξυνση της κριτικής που ασκούσε στα κυβερνητικά πεπραγμένα. Ενδεικτική ήταν η στάση που τήρησε το ΚΙΝ.ΑΛ στην συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας την οποία υπερψήφισε σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που την καταψήφισε, την ίδια όμως στιγμή το Κίνημα Αλλαγής στήριξε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής για την «Λίστα Πέτσα» που έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρείται ότι έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την τακτική που ακολούθησε η Φώφη Γεννηματά, κι αυτό για πολλούς στο ΚΙΝ.ΑΛ σημαίνει πως θα του προσπορίσει έναν σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων. Κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για τον Ανδρέα Λοβέρδο μια και η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι έχει «υψωμένα τείχη» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στοιχείο που δίνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην υποψηφιότητά του. Όσο για τον Χάρη Καστανίδη το αντι-δεξιό προφίλ που έχει καλλιεργήσει ίσως αποτελέσει το «μονοπάτι» ώστε ένα μέρος των ψηφοφόρων να κατευθυνθεί προς την πλευρά του.
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
eurokinissi
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις