Οι εκλογές στην Αυστρία είναι οι πιο σημαντικές εκλογές της Ευρώπης φέτος, αλλά μέσα στον καταιγισμό άλλων «πιο σημαντικών εκλογών» του 2024 – όπως της Γαλλίας – δεν έχουν «ακουστεί τόσο».
Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις και εξασφαλίζει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική εποχή το προβάδισμα στις σημερινές εκλογές της Αυστρίας, με ποσοστό 29% (+12,9).
Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ μένει μακριά από το 37,5% του 2019 και περιορίζεται στην δεύτερη θέση με 26,2% (-11,3), ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται στην τρίτη θέση με 20,7% (-0,5).
Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι NEOS με 9,1% (+1) και οι Πράσινοι με 8,9% (-5). Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) με 2,3% (+1,6) φαίνεται ότι παρά την αύξηση του ποσοστού του θα παραμείνει τελικά εκτός κοινοβουλίου, όπως συμβαίνει συνεχώς από την δεκαετία του ’50, όπως και το Κόμμα της Μπίρας (BIER) με 2,1% (+2). Το όριο εισόδου είναι στο 4%.
Το μοναδικό κόμμα το οποίο θα δεχόταν να συνεργαστεί με το FPÖ είναι το ÖVP, ο κ. Νεχάμερ έχει ωστόσο αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχθεί την συνεργασία με τον ιδιαίτερα συγκρουσιακό αρχηγό του Κόμματος της Ελευθερίας, Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος όμως επιμένει ότι θέλει ο ίδιος να γίνει «ο καγκελάριος του λαού». Ο «πράσινος» ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν από την άλλη πλευρά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δώσει την εντολή στον κ.Κικλ, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί κάποιον άλλον από το Κόμμα της Ελευθερίας.
Ο γενικός γραμματέας του FPÖ Μίχαελ Σνέντλιτς δήλωσε ότι οι Αυστριακοί «έγραψαν ιστορία» με την ψήφο τους, ενώ το στέλεχος του κόμματος Κρίστιαν Χαφενέκερ ζήτησε την παραίτηση του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ: «Όταν υφίστασαι μια τόσο ιστορική ήττα, τότε υπάρχει μόνο ενός είδους συνέπεια». Τόνισε επίσης ότι την πρώτη επιλογή για την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου θα πρέπει να έχει το κόμμα του.
Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Oι επικαιροποιημένες προβλέψεις, από το ORF:
Τα Exit polls νωρίτερα
Οι πρώτες αντιδράσεις και τα «συγχαρητήρια»
Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το κυβερνών κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας συνεχάρη επίσης το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία της Αυστρίας.
Ακροδεξιοί παράγοντες από την Ισπανία και το Βέλγιο χαιρέτισαν τα προβλεπόμενα αποτελέσματα στην Αυστρία.
Η Alice Weidel της γερμανικής ακροδεξιάς Alternative für Deutschland (AfD) συνεχάρη το κόμμα των Ελευθέρων.
Το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας πανηγυρίζει για τις πρώτες προβλέψεις.
Ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής Harald Vilimsky ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους.
Γιατί είναι σημαντική η θέση της Αυστρίας
Όπως γράφει το politico, «το πιο ανησυχητικό είναι ότι μια νίκη του FPÖ θα δημιουργήσει ένα λαϊκιστικό, φιλικό προς τη Ρωσία κεντροευρωπαϊκό μπλοκ που θα εκτείνεται από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία μέχρι τα σύνορα της Αυστρίας με την Ελβετία, διευκολύνοντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να σπείρει τη δυσαρέσκεια στην καρδιά της Ευρώπης.
Παρά την πολύχρωμη ιστορία της με τα πολιτικά σκάνδαλα και τη διαφθορά, η Αυστρία ανταγωνίζεται εδώ και καιρό πάνω από την κατηγορία του βάρους της στην ΕΕ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωγραφία. Η θέση της στο κέντρο της ηπείρου έχει καταστήσει εδώ και καιρό τη χώρα κομβικό σημείο για το εμπόριο – ο κύριος διάδρομος βορρά-νότου της ΕΕ διασχίζει το Τιρόλο, ενώ τα σύνορα της Αυστρίας προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά έχουν χρησιμεύσει ως πύλη της δυτικής Ευρώπης προς τα Βαλκάνια.
Η γεωγραφία έχει επίσης καταστήσει την Αυστρία σταυροδρόμι για τις μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Κατά την τελευταία δεκαετία, η χώρα έχει δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, τροφοδοτώντας την επανεμφάνιση του FPÖ.
Παρόμοια με την πρώην Ανατολική Γερμανία, η οποία δεν ανέλαβε ποτέ την πλήρη αναμέτρηση με το ναζιστικό παρελθόν της (και ψήφισε μαζικά την ακροδεξιά τις τελευταίες εβδομάδες), η Αυστρία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου τρέχοντας μακριά από την ιστορία, γυρίζοντας το μύθευμα ότι ήταν το «πρώτο θύμα του Χίτλερ».
Παρόλο που η χώρα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο σε αυτό το μέτωπο τα τελευταία χρόνια, οι δεκαετίες που πέρασε ζώντας στην άρνηση άφησαν βαθιά σημάδια στην πολιτική κουλτούρα της χώρας, γεγονός που εξηγεί γιατί είναι δυνατόν ένα κόμμα που γεννήθηκε κυριολεκτικά από τον ναζισμό να αντλεί τόσο ισχυρή υποστήριξη.
Το κόμμα μπορεί να έχει εξελιχθεί στο είδος της αντι-μεταναστευτικής, αντι-ισλαμικής λαϊκιστικής δύναμης που έχει επικρατήσει σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αλλά ξεκίνησε ως πολιτικό καταφύγιο για πρώην Ναζί. Το FPÖ όχι μόνο δεν έχει αποκηρύξει αυτό το παρελθόν, αλλά το αγκαλιάζει -τουλάχιστον ιδιωτικά- με τα ηγετικά στελέχη του κόμματος να αντιμετωπίζουν τακτικά προβλήματα επειδή αποτίουν σιωπηλά φόρο τιμής στους ναζιστές προγόνους τους.»
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις