Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, δέχεται όμως και πάλι εισηγήσεις, ενώ στη ΝΔ ανησυχούν για την ολική επαναφορά της απλής αναλογικής
Μετά τη διάψευση των πρόωρων εκλογών, νέα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου κυριαρχούν στο γαλάζιο παρασκήνιο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάντως δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο. Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ στις 14 Ιουνίου, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: “Να πάμε να αλλάξουμε, λέει, ξανά, τον εκλογικό νόμο. Είμαστε σοβαροί; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;”
Όμως και τώρα δέχεται σχετικές εισηγήσεις. Σημειωτέον ότι νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου θα αφορά τις δεύτερες εκλογές, αφού για να εφαρμοστεί νέο εκλογικό σύστημα στις επόμενες εκλογές απαιτούνται 200 ψήφοι. Έτσι τη “βόμβα” της απλής αναλογικής η κυβέρνηση δεν μπορεί να την αφοπλίσει και θα πάει αναγκαστικά σε διπλές κάλπες.
Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει στις αρχές του 2020 νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος όμως απαιτεί ένα αρκετά υψηλό ποσοστό για να πάρει κανείς την αυτοδυναμία και συγκεκριμένα περίπου 37% – 38%, ενώ με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα μπορούσε να λάβει 151 βουλευτές και με ποσοστό 35%.
Το σκεπτικό όσων εισηγούνται νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ότι θα έπρεπε το κατώφλι της αυτοδυναμίας να πέσει ξανά στο 35%, ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης της ΝΔ. Και αυτό καθώς καμία κυβέρνηση όσο καλά και να τα έχει πάει, δεν μπορεί να επανεκλεγεί με το ίδιο ποσοστό που έλαβε την πρώτη φορά.
Το πρόβλημα με αυτό το σενάριο είναι ότι θα αποτελούσε ομολογία ηττοπάθειας και κυρίως ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να ξανα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, που η ίδια έχει ψηφίσει ως “θεραπεία” στην απλή αναλογική.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο ενδεχόμενο που τρομάζει τη ΝΔ: Η ολική επαναφορά της απλής αναλογικής μετά τις πρώτες κάλπες.
Το σενάριο αυτό έχει ως εξής: Εάν για παράδειγμα γίνουν οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, η ΝΔ ακόμη και με ένα υψηλό ποσοστό πιθανόν να μην εκλέξει πάνω από 90 βουλευτές. Επομένως υπάρχει αριθμητικά η δυνατότητα όταν ανοίξει η Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ να επανακαταθέσει πρόταση νόμου για απλή αναλογική και να την περάσει με τις ψήφους των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για εφαρμογή από τις αμέσως επόμενες κάλπες.
Πρόκειται βεβαίως για ένα ακραίο σενάριο, όμως κάποιοι στο γαλάζιο στρατόπεδο θυμούνται ότι κάποτε το ΠΑΣΟΚ είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να εμποδίσει την άνοδο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εξουσία και χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες η ΝΔ έλαβε 44,2%, 46,19% και τελικά 46,88% για να λάβει 150 έδρες το 1990 και να σχηματίσει κυβέρνηση με την ψήφο του βουλευτή της ΔΗΑΝΑ, Θόδωρου Κατσίκη.
Εάν όμως η ΝΔ έχει ήδη αλλάξει για δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο, δεν θα μπορεί να επιχειρηματολογήσει κατά της ολικής επαναφοράς της απλής αναλογικής από το ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήδη θα έχει ανοίξει η ίδια τον ασκό του Αιόλου.
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις