Με τα πανεπιστήμια να μην έχουν στείλει όλα επίσημες λίστες διαγραφής φοιτητών από τα μητρώα τους λήγει σήμερα η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση για τις διαγραφές όσων έχουν ξεπεράσει την ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης.

Ο πραγματικός αριθμών των φοιτητών που διαγράφεται δεν είναι γνωστός αφού δεν έχουν φτιάξει όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα τις σχετικές λίστες, ενώ το υπουργείο Παιδείας κάνει διαρκώς διαφορετικές εκτιμήσεις για τον συνολικό αριθμό των οριστικά διαγραφέντων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το 2027 όταν θα καταθέσουν στοιχεία και οι εξαετείς σχολές , όπως οι ιατρικές και ενδιάμεσα το 2026 οι πενταετείς όπως πολυτεχνικές, γεωπονικές.

Ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου πάντως προανήγγειλε μαζικές διαγραφές φοιτητών από σήμερα ξεκαθαρίζοντας ότι η δεύτερη και πλέον καθοριστική φάση του νόμου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή στις 31 Δεκεμβρίου, στέλνοντας οριστικά εκτός πανεπιστημιακών μητρώων περίπου 260.000 άτομα.

Κλιμακωτό μοντέλο

Όπως είπε, η εφαρμογή του μέτρου ακολουθεί ένα κλιμακωτό μοντέλο που βασίζεται στη διάρκεια σπουδών της κάθε σχολής, ξεκινώντας φέτος με τους φοιτητές των τετραετών τμημάτων που έχουν ήδη εξαντλήσει το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης N+2. Η διαδικασία θα συνεχιστεί τον Δεκέμβριο του 2026 για τις πενταετείς σχολές, όπως τα Πολυτεχνεία και οι Γεωπονικές, ενώ θα ολοκληρωθεί το 2027 με τις διαγραφές στις εξαετείς σχολές, όπου υπάγονται οι Ιατρικές. Σύμφωνα με τον υφυπουργός Παιδείας ο συνολικός αριθμός των διαγραφέντων αναμένεται να αγγίξει τις 290.000 μέσα στην επόμενη διετία, ενώ την ίδια στιγμή περίπου 35.000 φοιτητές έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν το παράθυρο της «δεύτερης ευκαιρίας», υποβάλλοντας αιτήσεις για παράταση σπουδών.

Όσον αφορά στα δυο μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας το ΕΚΠΑ και το Αριστοτέλειο δήλωσε ότι αν και δεν έχουν αποστείλει ακόμα τις τελικές λίστες με τα ονόματα, είναι πλήρως προετοιμασμένα για τη διαδικασία.

Επίσης από τα στοιχεία που διακινεί το υπουργείο Παιδείας περίπου 35.000 φοιτητές αξιοποίησαν τη δεύτερη ευκαιρία που τους έδωσε η πρόσφατη τροποποιητική διάταξη, διατηρώντας ενεργή τη φοιτητική τους ιδιότητα.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανώτατη διάρκεια φοίτησης και τις δυνατότητες ολοκλήρωσης σπουδών στα ΑΕΙ, όπως ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, προβλέπει ότι όσοι φοιτητές έχουν ολοκληρώσει το 70% των μαθημάτων ή πιστωτικών μονάδων και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια, είχαν δικαίωμα ολοκλήρωσης σπουδών εντός δύο επιπλέον εξαμήνων.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις