Ασφυκτικός ο κλοιός γύρω από πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας λόγω των τιμών ενέργειας. Μήνα-μήνα, με βάση στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια τους τελευταίους μήνες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στις επιχειρήσεις, το κόστος λειτουργίας των οποίων έχει εκτοξευθεί και είναι επιβεβλημένη η στήριξή τους.

Αυτό επισημαίνεται σε ανάρτηση, που έγινε χτες στην ηλεκτρονική σελίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και βέβαια αναδεικνύει το φλέγον ζήτημα για πολλές επιχειρήσεις. Όπως τονίζεται, σύμφωνα με στοιχεία που λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, πολλές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με μέση τάση ή επαγγελματικούς λογαριασμούς Γ21 και Γ22 κινδυνεύουν με παύση εργασιών αλλά και με διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας καταβολής των οφειλομένων.

Ενδεικτικά μάλιστα των τεράστιων αυξήσεων στις τιμές ρεύματος κατατίθενται στοιχεία που αφορούν τους λογαριασμούς ρεύματος εταιρίας, που δραστηριοποιείται στη Δράμα.

Ενδεικτικός Πίνακας Λογαριασμών ρεύματος:

Ημερομηνία Ποσό

8/6/2021 7.024,78

7/7/2021 25.914,87

16/8/2021 29.277,72

13/9/2021 40.631,31

13/10/2021 40.741,54

4/11/2021 56.838,00

6/12/2021 35.480,27

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανάρτηση, τα στοιχεία έδωσε ο υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών σχέσεων ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης.

Η Κεντρικη Ένωση Επιμελητηρίων αναφέρει ακόμη ότι: «οι ανατιμήσεις στην ενέργεια τους τελευταίους μήνες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στις επιχειρήσεις, το κόστος λειτουργίας των οποίων έχει εκτοξευθεί και είναι επιβεβλημένη η στήριξή τους».

Καμπανάκι από το ΒΕΑ

Στο μεταξύ την αγωνία τους για το δυσοίωνο άμεσο μέλλον, όπως φαίνεται να διαμορφώνεται, εκφράζουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και βιοτέχνες των τεχνικών κλάδων, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, για την αύξηση 7,1% του Δείκτη Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Νοεμβρίου 2020, καθώς και αύξηση 0,9% κατά το μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Με δήλωσή του, μάλιστα, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Β.Ε.Α., Κώστας Δαμίγος, τονίζει:

«Με το ξέφρενο ράλι των αυξήσεων των υλικών και των πρώτων υλών, παρουσιάζεται το φαινόμενο, οι προγραμματισμένες κατασκευές, να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού, αλλά και να υπάρχει μεγάλη δυσκολία έναρξης των νέων. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, θα έχει αναμφισβήτητα, σημαντικές επιπτώσεις, στα τεχνικά επαγγέλματα και γενικότερα στην οικονομία».

Το Β.Ε.Α. επισημαίνει, ότι είναι αδύνατον για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, να ανταποκριθούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 στην παγκόσμια αγορά. Το φαινόμενο αυτό, που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται, αλλά αντιθέτως εντείνεται.

Παρά το γεγονός, ότι έχει ζητηθεί από την Πολιτεία ο ορισμός συντελεστών αναθεώρησης για την κάλυψη των σημαντικών μεταβολών και αυξήσεων, που έχουν επέλθει στις τιμές των βασικών υλικών, δεν έχει γίνει καμία άλλη ενέργεια, πέραν της αναγνώρισης του προβλήματος.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, κρούει και πάλι, τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επαγγελματιών και βιοτεχνών, αλλά και για τον κίνδυνο απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Ανοχύρωτη στις αυξομειώσεις η Ελλάδα

Την ίδια ώρα το ΚΕΠΕ σε ανάλυσή του με τίτλο «Οι Δύο Όψεις της Ενεργειακής Κρίσης στην Ελληνική Οικονομία: Μέρος Α» επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει ελάχιστα μέσα να αμυνθεί στις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αέριου με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε μια πρωτοφανή για τα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα ενεργειακή κρίση».

Για άλλη μια φορά γίνονται πρόδηλες, προσθέτει, οι στρεβλώσεις του ελληνικού παραγωγικού υποδείγματος, το οποίο είναι πλήρως εξαρτημένο από τον εξωτερικό τομέα. Για την αποφυγή των στρεβλώσεων αυτών, είναι απαραίτητος ένας συνεκτικός προγραμματισμός που θα αφορά σε πολιτικές με τομεακή και περιφερειακή διάσταση

Τα κύρια συμπεράσματα της ανάλυσης του είναι επιγραμματικά τα εξής:

1. Μετά τα μέσα του του 2021 καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

2. Αυτή τη στιγμή, η ποσοστιαία συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνάει το 40%.

3. Η δομική ανάλυση της ελληνικής οικονομίας, η οποία βασίζεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία και τα οποία αντιστοιχούν στον Πίνακα Εισροών-Εκροών για το έτος 2015, έδειξε ότι οι δύο βασικοί κλάδοι από τους οποίους εξαρτάται ο τομέας της ενέργειας για αγορές εισροών είναι οι “Ορυχεία-Λατομεία” και “Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου” (ενώ μόνο με τον κλάδο “Παραγωγή βασικών μετάλλων” ο τομέας της ενέργειας εμφανίζει σχετικά υψηλές προς τα μπρος και ταυτοχρόνως σχετικά υψηλές προς τα πίσω διασυνδέσεις).

4. Συνδυάζοντας λοιπόν το σημείο (2) με το (3) , προκύπτει ότι έχει επέλθει μια απότομη δομική αλλαγή όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή των εγχώριων εξορύξεων, στον οποίο βασιζόταν παραδοσιακά η ελληνική οικονομία για την παραγωγή φτηνής ενέργειας, έχει μειωθεί αισθητά και σε μεγάλο βαθμό έχει αντικατασταθεί με εισαγωγές φυσικού αεριού.11 Συνεπώς, από τη μια πλευρά, η δομική μεταβολή του μείγματος εισροών για την παραγωγή ενέργειας της χώρας εις βάρος του κλάδου της εξόρυξης, στον οποίο η ελληνική οικονομία παραδοσιακά βασιζόταν, και υπέρ του εισαγόμενου φυσικού αερίου, και, από την άλλη πλευρά, η εκτίναξη των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, έχουν δημιουργήσει την εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους στην ελληνική οικονομία.

5. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και το γεγονός ότι η “ενέργεια” αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο του πραγματικού ωρομισθίου.

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις