Αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 36.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους 1.190 ανηλίκους, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές
Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) παρότρυνε ξανά χθες Παρασκευή την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ να σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που κηρύχθηκε στα τέλη Μαρτίου για να παταχθεί η δράση των συμμοριών.
«Η Επιτροπή επαναλαμβάνει την έκκλησή της (…) να διασφαλιστεί ότι οι ενέργειες που σχετίζονται με την πολιτική ασφάλειας των πολιτών και των φυλακών γίνονται εντός των ορίων και των διαδικασιών που εγγυώνται σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας», ανέφερε η ΔΕΑΔ σε ανακοίνωσή της.
Η Επιτροπή, αυτόνομο όργανο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), θύμισε τη «διεθνή υποχρέωση» του Ελ Σαλβαδόρ να διασφαλίζει την «τήρηση των δικαστικών εγγυήσεων», την ώρα που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι γίνονται αυθαίρετες, μαζικές συλλήψεις με κριτήρια την εμφάνιση, την ηλικία, την κοινωνικοοικονομική θέση.
Το κοινοβούλιο του Σαλβαδόρ, όπου την πλειοψηφία των εδρών έχει το κόμμα του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, έθεσε σε εφαρμογή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα τέλη Μαρτίου, έπειτα από κύμα 87 φόνων που αποδόθηκαν στις «μάρας», όπως αποκαλούνται οι συμμορίες. Την 25η Μαΐου, το μέτρο –που αναστέλλει θεμελιώδεις ελευθερίες κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα– παρατάθηκε, για δεύτερη φορά, για ακόμη 30 ημέρες.
Αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 36.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους 1.190 ανηλίκους, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.
Τουλάχιστον δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ τελούσαν υπό κράτηση της αστυνομίας το διάστημα αυτό, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία την Πέμπτη, κάνοντας λόγο για «μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και εκφράζοντας την ανησυχία πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
Πάνω από τους επτά πολίτες στους δέκα στο Ελ Σαλβαδόρ υποστηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης του σαραντάρη προέδρου Μπουκέλε, δείχνουν δημοσκοπήσεις. Όμως η ροπή του κ. Μπουκέλε στον αυταρχισμό προκαλεί ολοένα εντονότερη ανησυχία στην αντιπολίτευση, μέρος της διεθνούς κοινότητας και ΜΚΟ, που ερίζουν ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις