Σε εξέλιξη η οικοδόμηση γιγαντιαίας φυλακής 40.000 θέσεων – Τροποποιείται η νομοθεσία για αυστηροποίηση των νόμων
Ένας άνδρας στο Ελ Σαλβαδόρ καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 25 ετών, όντως ο πρώτος από τους δεκάδες χιλιάδες υπόπτους που συνελήφθησαν κατά την έναρξη του «πολέμου κατά των συμμοριών» την άνοιξη, όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές το Σάββατο.
«Ο πρώτος συλληφθείς αφότου κηρύχθηκε το καθεστώς εξαίρεσης θα περάσει τα επόμενα 25 χρόνια στη φυλακή», συνόψισε μέσω Twitter ο Ροδόλφο Ντελγάδο, ο γενικός εισαγγελέας της φτωχής κεντροαμερικανικής χώρας, ο σαραντάρης πρόεδρος της οποίας Ναγίμπ Μπουκέλε κήρυξε τον «πόλεμο» στις συμμορίες, ή μάρας, τον Μάρτιο.
Παράλληλα, οικοδομείται γιγαντιαία φυλακή 40.000 θέσεων, ενώ προωθήθηκαν τροποποιήσεις της νομοθεσίας προκειμένου να αυξηθεί από τα 9 στα 45 χρόνια η μέγιστη ποινή για όποιον ανήκει σε μάρα.
Το όνομα του άνδρα που καταδικάστηκε, μέλους μιας από τις μικρότερες συμμορίες, της Μάρα Μάκινα, δεν δημοσιοποιήθηκε από τις αρχές. Ο γενικός εισαγγελέας μεταφόρτωσε ωστόσο φωτογραφία του.
Η κατάσταση εξαίρεσης, που έχει παραταθεί οκτώ φορές, επιτρέπει η αστυνομία να προβαίνει σε συλλήψεις χωρίς εντάλματα. Επιβλήθηκε έπειτα από κύμα 87 φόνων που αποδόθηκε στις μάρας στα τέλη Μαρτίου.
Κατόπιν, ο νεαρός πρόεδρος Μπουκέλε κήρυξε και το Κογκρέσο, που ελέγχεται από το κόμμα του τις Νέες Ιδέες, ενέκρινε την κατάσταση εξαίρεσης, που οδήγησε σε μαζικό κύμα συλλήψεων μαρέρος από την αστυνομία και τον στρατό, που αναπτύχθηκε στο εσωτερικό.
Ο αριθμός των υπόπτων που έχουν συλληφθεί ξεπερνά τους 57.000.
Οι μάρας, ειδικά η ισχυρότερη, η Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13), ιδρύθηκαν στις ΗΠΑ μετά το κύμα μετανάστευσης προς τη βόρεια Αμερική εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στο Ελ Σαλβαδόρ (1979-1992). Κατόπιν, μαζικές απελάσεις κακοποιών από τις αμερικανικές αρχές σε κράτη της κεντρικής Αμερικής προκάλεσαν μετάσταση της δράσης τους.
Οι αρχές στο Σαν Σαλβαδόρ υπολογίζουν πως η MS-13, η αντίπαλη συμμορία Barrio 18 και άλλες μικρότερες εγκληματικές οργανώσεις έχουν συνολικά κάπου 70.000 μέλη. Κάπου 16.000 μαρέρος βρίσκονταν ήδη πίσω από τα σίδερα προτού κηρύξει τον «πόλεμο» ο κ. Μπουκέλε.
Η εκστρατεία για την πάταξη της εγκληματικότητας χαρίζει στον πρόεδρο δημοτικότητα-ρεκόρ στο κράτος 6,5 εκατ. κατοίκων, παρά τις επικρίσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταγγέλλουν την αναστολή πρακτικά όλων των διαδικαστικών εγγυήσεων και τις φυλακίσεις πολλών αθώων.
Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο κ. Μπουκέλε, τον Ιούνιο του 2019, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στο Ελ Σαλβαδόρ μειώθηκε κατά το ήμισυ και πλέον. Πέρυσι, εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ρεπορτάζ που αποκάλυπταν πως η μείωση εν μέρει οφειλόταν σε μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με φυλακισμένους ηγέτες των μάρας. Το Σαν Σαλβαδόρ το διέψευσε.
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις