Το 2024 ήταν η χρονιά που αποκάλυψε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι «εσωτερικοί μετανάστες», δηλαδή, οι εσωτερικές μετακινήσεις κατοίκων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη στη χώρα μας εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν ακραία φυσικά φαινόμενα αλλά και του νέου κυβερνητικού δόγματος.

Και έχουν εκτιναχθεί στα ύψη καθώς πέρσι καταγράφηκαν 60.000 «εσωτερικοί μετανάστες», δηλαδή άνθρωποι που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τα σπίτια τους αλλά εντός των συνόρων της χώρας τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2025 για τις εσωτερικές μετακινήσεις του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικών Μετακινήσεων (IDMC), η Ελλάδα είναι δεύτερη πιο πληγείσα χώρα από φυσικές καταστροφές ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με τον δείκτη του αριθμού των κατοίκων που μετακινήθηκαν.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το IDMC, στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία η πρώτη πληγείσα χώρα από φυσικές καταστροφές είναι το Καζακστάν καθώς το 2024 υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν εσωτερικά 120.000 κάτοικοι.

Ακολουθεί η Ελλάδα όπου υποχρεώθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους κυρίως λόγω των πυρκαγιών 60.000 άνθρωποι και η Πολωνία με 44.000 εσωτερικές μετακινήσεις λόγω των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές.

Να σημειωθεί, όμως, ότι το Καζακστάν έχει διπλάσιο αριθμό κατοίκων από την Ελλάδα καθώς ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 20,33 εκατομμύρια κατοίκους ενώ της Ελλάδας σε 10,44 εκατομμύρια κατοίκους.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι άκρως δυστοπικά καθώς μπορεί η ένταση των ακραίων φυσικών φαινομένων και η όλο και μικρότερη χρονική περιόδος επανεμφάνισής τους να συνδέονται με την κλιματική κρίση, υπάρχουν, όμως, για τη χώρα μας τρεις παράγοντες που επιδεινώνουν τις επιπτώσεις των ακραίων φυσικών φαινομένων με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αυξάνονται οι «εσωτερικοί μετανάστες» και συγκεκριμένα:

1] Η έλλειψη έργων υποδομής που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες. Η παντελής έλλειψη σύγχρονου σχεδίου πρόληψης της πυρκαγιών στα δάση καθώς η κυβέρνηση δαπανά εκατομμύρια για ενοικιάσεις και αγορές πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων και δίνει ψίχουλα στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης.

2] Η χωρίς κανένα σχεδιασμό επέκταση πόλεων και οικισμών με αποτέλεσμα, όσον αφορά στις πυρκαγιές, δάση και δασικές εκτάσεις να έχουν μετατραπεί σε… περιαστικό πράσινο.

3] Το νέο δόγμα που επέβαλε η κυβέρνηση όσον αφορά τις πυρκαγιές. Η πρώτη κίνηση είναι η εκκένωση των περιοχών από τους κατοίκους μέσω του 112. Η δεύτερη είναι η επιχειρησιακή απόφαση να μην επιχειρείται να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά όταν είναι εντός δάσους ή δασικής περιοχής καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετά την απομάκρυνση των κατοίκων έχουν ως κύρια αποστολή να μην περάσει η φωτιά στα σπίτια με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των δασών και δασικών εκτάσεων που γίνονται στάχτη. Οι επιπτώσεις γίνονται ντόμινο καθώς η καταστροφή των δασών οδηγεί σε μεγάλης έντασης πλημμύρες.

Ρεκόρ μετακινήσεων παγκοσμίως

Σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Μετακινήσεων, το 2024 οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν 45,8 εκατομμύρια νέες μετακινήσεις σχεδόν διπλάσιες από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Οι καταστροφές προκάλεσαν 264,8 εκατομμύρια εσωτερικές μετακινήσεις σε 210 χώρες και περιοχές μεταξύ 2015 και 2024.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων μετακινήσεων έχει αυξηθεί από το 2015, ως αποτέλεσμα εν μέρει της συχνότερης και πιο έντονης εμφάνισης κινδύνων, αλλά και της βελτιωμένης διαθεσιμότητας δεδομένων σε εθνικό επίπεδο και της καλύτερης ικανότητας παρακολούθησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αναγκαστική μετακίνηση λόγω καταστροφών σημειώνεται σχεδόν σε κάθε χώρα, αλλά οι επιπτώσεις της είναι πιο σοβαρές στα μέρη όπου οι άνθρωποι και οι υποδομές είναι πιο ευάλωτοι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

 

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις