Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, αλλά και την δρομολόγηση της διαδικασίας «εξομάλυνσης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων με εκατέρωθεν επισκέψεις Μητσοτάκη – Ερντογάν, πάγωσε το πολυδιαφημισθέν σχέδιό της για ανακήρυξη θαλάσσιων οικολογικών πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, και την χωροθέτησή τους, τώρα η Τουρκία περνάει σε «αντεπίθεση φιλίας», προτείνοντας κοινά ελληνοτουρκικά πάρκα στο Αιγαίο.

Χαρακτηριστικά, το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Anadolu, σε ειδικό οικολογικό ένθετό του, αναφέρεται σε «πρόταση για κοινές περιοχές προστασίας στο Αιγαίο από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση». Πρόκειται για μελέτη του τουρκικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Ερευνών (TÜDAV), που πρόσφατα είχε και πάλι απασχολήσει τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Αυτή τη φορά το Anadolu παρουσιάζει το θέμα μέσα από συνέντευξη του καθηγητή, προέδρου του TÜDAV και επικεφαλής του Τμήματος Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Μπαϊράμ Οζτούρκ (Bayram Öztürk).

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι απαραίτητο για τις δύο χώρες να συνεργαστούν στο Αιγαίο, το οποίο είναι μια μικρή θάλασσα που χρήζει προστασίας, και αναφερόμενος στα σχέδια της Αθήνας να ανακηρύξει τα δικά της πάρκα οικολογικής προστασίας, υπογράμμισε ότι, αν η Ελλάδα θέλει να ανακηρύξει δικές της προστατευόμενες περιοχές, η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει την ίδια στάση και να ανακηρύξει και αυτή δικές της.

Πάντως, είπε ότι «πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προστασία αυτών των περιοχών. Θα ήταν πολύ καλό αν αυτό γινόταν με τη συνεργασία και των δύο χωρών. Θα αποτελούσε ένα καλό παράδειγμα». Ανέφερε ακόμη ότι θα ήταν πολύ ορθό να συσταθεί μια επιτροπή που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες εκατέρωθεν και να ξεκινήσει να εργάζεται στη βάση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, ο καθηγητης σημείωσε ότι έχουν προταθεί 4 υπεράκτιες προστατευόμενες περιοχές όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία Τουρκίας – Ελλάδας, με στόχο την προστασία των υδάτων από την πίεση της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης. «Η μια βρίσκεται στην Ίμβρο, στο Βόρειο Αιγαίο, η άλλη στην κάτω πλευρά της Λέσβου στο Κεντρικό Αιγαίο, η άλλη απέναντι από την Κρήτη και η άλλη κοντά στη χερσόνησο Ντάτσα. Οι περιοχές του Βορείου Αιγαίου είναι περιοχές όπου ζουν και αναπαράγονται οι ξιφίες και από απόψεως αλιείας υπάρχουν κοινά είδη όπως ο γαύρος και η σαρδέλα. Πίσω από τη Λέσβο υπάρχουν κοραλλιογενείς βιότοποι (κοράλλια ενδημικά του Αιγαίου και της Μεσογείου), ενώ στα νότια, κοντά στην Τουρκία, υπάρχουν καρχαρίες, δελφίνια και φάλαινες».

Κατά τον ίδιον, αυτές οι περιοχές είναι σημαντικές όσον αφορά την βιοποικιλότητα, ενώ υπογράμμισε ότι το Αιγαίο Πέλαγος είναι σημαντικό για την Τουρκία όσον αφορά τον τουρισμό, την αλιεία, την άμυνα και την βιοποικιλότητα.

Αυτές οι θαλάσσιες περιοχές, είπε, όπου θα προστατεύονται θαλάσσια είδη και τα οικοσυστήματα, θα διαμορφωθούν βάσει αποφάσεων των αρμοδίων, ενώ επιστήμονες, είτε σε ακτές είτε στην ανοιχτή θάλασσα, θα εποπτεύουν την απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, όπως η αλιεία με δίχτυα βυθού και με τράτα, οι καταδύσεις, και άλλες παρόμοιες οι δραστηριότητες.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις