Η “βόμβα” του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θ. Δεμίρη για τις παρακολουθήσεις, το τεράστιο νομικό και πολιτικό θέμα που δημιουργεί και το έγκλημα με ευθύνη του πρωθυπουργού.

Ο ασκός του Αιόλου, που άνοιξε με την αποκάλυψη-ομολογία της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά οι άνεμοι που απελευθέρωσε σαρώνουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων αποπέμφθηκε επειδή παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χωρίς να ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Ο νέος διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης, τους οποίου ο διορισμός εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, «με το καλημέρα» πέταξε στη συνεδρίαση μια «βόμβα», η οποία επιβεβαίωσε τις φήμες των τελευταίων ημερών και τις υποψίες της αντιπολίτευσης. Στις ερωτήσεις βουλευτών αν η Υπηρεσία του παρακολουθεί και άλλους δημοσιογράφους και βουλευτές, πλην του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Δεμίρης το επιβεβαίωσε απολύτως: « A priori δεν εξαιρείται κανείς», είπε μπροστά στους βουλευτές.

Στις απανωτές διευκρινιστικές ερωτήσεις ο νέος διοικητής απέφυγε να δώσει εξηγήσεις. Βουβός έμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο παριστάμενος υπουργός Γ. Γεραπετρίτης.

Η δήλωση αυτή του κ. Δεμίρη δημιουργεί τεράστιο νομικό και πολιτικό θέμα:

Νομικό θέμα επειδή επιβεβαιώνει ότι μπορεί να παρακολουθούνται από την ΕΥΠ και κορυφαία πολιτικά πρόσωπα(για παράδειγμα αρχηγοί της αντιπολίτευσης), με κριτήρια αυθαιρεσίας και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερη προστασία που έχουν από το Σύνταγμα. Μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη σχεδόν όλοι οι συνταγματολόγοι χαρακτήρισαν το γεγονός παράνομο. Ενδεικτικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε: «. Δεν μπορεί να παρακολουθείται βουλευτής ή ευρωβουλευτής και κατά μείζονα λόγο αρχηγός κόμματος για λόγους «εθνικής ασφαλείας» ενδογενείς ή πολύ περισσότερο «εισαγόμενους». Τέτοιες δικαιολογίες είναι εξίσου κακές και βλαπτικές με την πράξη καθεαυτήν».

Το πολιτικό θέμα που προκαλείται είναι ακόμη μεγαλύτερο. Διότι ο νέος διοικητής δείχνει ότι έχει νοοτροπία παρόμοια με του προηγούμενου, τον οποίο αντικατέστησε. Αν πιστέψουμε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Κοντολέων παρακολούθησε «νομίμως» τον κ. Ανδρουλάκη χωρίς να ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Αυτό ήταν το «λάθος» του, που υποχρέωσε τον κ. Μητσοτάκη να τον αποπέμψει. Τώρα έρχεται ο νέος διοικητής και δηλώνει ότι από τις παρακολουθήσεις «δεν εξαιρείται κανείς».

Αλήθεια, η δήλωση αυτή ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και την ενέκρινε; Ή ο κ. Δεμίρης έκανε του κεφαλιού του;

Αν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, σημαίνει ότι η ΕΥΠ επί Κοντολέοντος παρακολουθούσε πολιτικούς χωρίς-κατά τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού- να τον ενημερώνει και επί Δεμίρη θα μπορεί να κάνει το ίδιο(«a priori δεν εξαιρείται κανείς»), μόνο που ενδέχεται ο νέος διοικητής να ζητεί την(πολιτική) έγκριση του πρωθυπουργού.

Όμως, έτσι η πολιτική ζωή της χώρας οδηγείται σε επικίνδυνες ατραπούς, επιστρέφοντας σε παλιές, σκοτεινές, εποχές, κατά τις οποίες οι κυβερνήσεις, δια των παρακολουθήσεων, επιχειρούσαν να εξουδετερώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Η δήλωση του νέου διοικητή της ΕΥΠ είναι επικίνδυνη. Και η κυβέρνηση πρέπει να την αποδοκιμάσει. Διότι η μυστική υπηρεσία της χώρας πρέπει να προστατεύει την εθνική ασφάλεια και όχι να αυθαιρετεί παρακολουθώντας πολιτικά πρόσωπα, με βάση προτεραιότητες και κριτήρια που εξυπηρετούν το συμφέρον των εκάστοτε κυβερνώντων.

Ο πρωθυπουργός έχει μεγάλη ευθύνη. Αν η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν-κατά τη δική του διατύπωση –«λάθος», η συνέχιση της πρακτικής αυτής, με θύματα άλλα πολιτικά πρόσωπα, είναι έγκλημα με ποινικές και πολιτικές διαστάσεις. Και το έγκλημα αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ, πριν η πολιτική ζωή γίνει ζούγκλα.

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

ΙΝΤΙΜΕ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις