Χρειάστηκε να κοινοποιηθεί σχετική επιστολή στο Μαξίμου για να δοθεί μία πρόχειρη και αποσπασματική λύση στο θέμα της έλλειψης παιδοψυχιάτρου στο νοσοκομείο της Λέσβου. Τα mail και τα έγγραφα που φανερώνουν το κρατικό αλαλούμ.

Στις 23 Μαϊου του 2022 είχαμε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για το γεγονός ότι η θέση του Παιδοψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης παρέμενε κενή αφού η γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας που υπηρετεί στο νοσοκομείο είχε πάρει άδεια λοχείας.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά, η θέση παραμένει επί της ουσίας κενή με ότι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά που χρήζουν γνωμάτευσης και θεραπείας από ειδικό αλλά και τις οικογένειές τους.

Οπως σημειώναμε στο ρεπορτάζ του Μαϊου “απουσία παιδοψυχιάτρου από το δημόσιο νοσοκομείο του νησιού, δεν υπάρχει ο γιατρός εκείνος που θα υπογράψει παραπομπές παιδιών σε θεραπεία, άρα και την κάλυψη των σχετικών εξόδων (μέρος ή συνόλου) από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σ’ αυτή τη συνθήκη, όπως ορθά επισημαίνει η τοπική εφημερίδα Τα Νέα της Λέσβου που ανέδειξε το θέμα, απομένουν δύο λύσεις για τους γονείς. Είτε καλύπτουν οι ίδιοι το κόστος των συνεδριών (για λογοθεραπεία, εργασιοθεραπεία και άλλων ειδών θεραπείες) είτε σταματούν τη θεραπεία του παιδιού τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή ανάπτυξή τους”.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ιδιώτης παιδοψυχίατρος στο νησί, πολλά από τα παιδιά σταμάτησαν τη θεραπεία τους αφού οι γονείς τους δεν είχαν ούτε τα χρήματα αλλά ούτε και το χρόνο να μεταβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα είτε στη Χίο είτε στην Αθήνα για τις απαραίτητες γνωματεύσεις.

Πρόκειται για πληροφορία που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το πως αντιμετώπισαβ το ζήτημα η διοίκηση του νοσοκομείου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας. Ειδικά στο υπουργείο, όπως θα δείτε παρακάτω, ο ένας πετούσε το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλον.

“Δεν είναι αρμοδιότητά μας”

Οταν αγανακτισμένος κηδεμόνας παιδιού απευθύνθηκε στο υπουργείο έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση, επικοινώνησε πρώτα με την υφυπουργό αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Από το γραφείο της κας Ράπτη το αίτημα διαβιβάστηκε προς τη διεύθυνση ψυχικής υγείας με την εξής φράση: “Σας διαβιβάζουμε αίτημα και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας”.

Προς μεγάλη του έκπληξη, ο κηδεμόνας έλαβε το παρακάτω mail από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης: “Σας γνωρίζουμε ότι το εν λόγω ζήτημα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας μας”.

Και γεννάται, μεταξύ άλλων, το εξής ερώτημα: Αφού το αίτημα για πλήρωση της θέσης του παιδοψυχιάτρου δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της διεύθυνσης ψυχικής υγείας, η υφυπουργός κα Ράπτη γιατί διαβίβασε εκεί το αίτημα; Και, τέλος πάντων, ποιος έχει την αρμοδιότητα;

Ο εν λόγω κηδεμόνας είχε απευθυνθεί στην κα Ράπτη με την ακόλουθη επιστολή (η οποία κοινοποιήθηκε τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον Υπουργό Υγείας):

Σε συνέχεια του (α) σχετικού, (που ακολουθεί παρακάτω), για το εν λόγω θέμα, θέτουμε υπ´όψη σας, με την ιδιότητα των Γονέων και Παπούδων, που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και εγγόνια τους, ότι η θέση του Παιδοψυχιάτρου συνεχίζει να παραμένει κενή από το περασμένο Απρίλιο 2022, με όλες τις συνακόλουθες δυσμενέστατες επιπτώσεις στη Ψυχική Υγεία των Παιδιών και των Οικογενειών τους.

Και τούτο παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των Γονέων και τις προσπάθειες του κου Διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, καθώς και τις, καλή τη πίστη, διαβεβαιώσεις του ότι, από στιγμή σε στιγμή, επίκειται η επίλυση του.

Από τότε πέρασαν αρκετοί μήνες, ξεκίνησε η νέα σχολική χρόνια και παρα τα σχετικά δημοσιεύματα, η θέση παραμένει ακόμα κενή, χωρίς καμία ενημέρωση μας για το τι μέλλει γενέσθαι, το οποίο μεταξύ άλλων σοβαρών ζητημάτων/προβλημάτων, που προκύπτουν, συνιστά και άνιση μεταχείριση εις βάρος των ακριτών/νησιωτών και μεταξύ τους και με την άλλη Ελλάδα.

Να επισημάνουμε εδώ, ότι πολλοί γονείς διέκοψαν τις συνεδρίες λόγο- και έργο-θεραπείας των παιδιών τους, κυρίως για λόγους οικονομικούς…..

Αξιότιμη κα Υπουργε,

Επανερχόμαστε στο υπ´οψη ζήτημα, που εδώ και εξ (6) μήνες μας ταλανίζει, ταλαιπωρεί και πολλαπλώς μας κοστίζει, ψυχικά και οικονομικά, πιστεύοντας ότι δεν έχετε, ενδεχόμενα και με δική σας ευθύνη, ενημερωθεί πλήρως.

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Προσβλέποντας στη προσωπική σας παρέμβαση, προσδοκούμε την άμεση (χθές, αύριο ίσως να είναι αργά, πολύ αργά) προσωπική σας παρέμβαση για τη πλήρωση της κενής θέσης του Παιδοψυχιάτρου και έγκαιρης ενημέρωσης μας.

Έχουμε άλλωστε τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους Γονείς και Παιδιά της άλλης Ελλάδος και η Πολιτεία τις ίδιες υποχρεώσεις, δίχως εκπτώσεις, έναντι όλων μας.

Σε τελευταία ανάλυση, δεν είμαστε, ούτε αισθανόμαστε, εμείς οι Ακρίτες/Νησιώτες (της Αγαιοπελαγίτικης Πολυνησίας), παιδιά ενός κατώτερου Θεού, για να έχουμε μέχρι σήμερα αυτή την αντιμετώπιση, δηλαδή εξ (6) μήνες μετά ούτε φωνή, ούτε ακρόαση, δίχως απάντηση στο αίτημα μας.

Η καθυστερημένη απάντηση και παρέμβαση του νοσοκομείου

Προφανώς η παραπάνω επιστολή, και κυρίως το γεγονός ότι κοινοποιήθηκε στο Μαξίμου, έκανε τα τηλέφωνα να πάρουν φωτιά. Και ως εκ θαύματος, η διοίκηση του Νοσοκομείου Λέσβου απάντησε στον ίδιο κηδεμόνα ο οποίος έχει διαμαρτυρηθεί φυσικά ουκ ολίγες φορές στο διευθυντή, Γιώργο Καμπούρη.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η απάντηση, που έχει αριθμό πρωτοκόλλου 14053, κοινοποιείται (και αυτή) ακόμα και στον Πρωθυπουργό!

Το κείμενο:

Σε απάντηση του ως άνω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι η μοναδική ιατρός ειδικότητας Παιδοψυχιατρικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κάνει χρήση της άδειας τοκετού-λοχείας-ανατροφής τέκνου από τον Απρίλιο του 2022. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε επικουρικός ιατρός ειδικότητας Παιδοψυχιατρικής στη λίστα που τηρείται από τη 21 ΥΠΕ, άμεσα η Διοίκηση του Νοσοκομείου με το υπ’ αριθμ. 7579/23-5-2022 έγγραφό της υπέβαλλε αίτημα ζητώντας τη μετακίνηση Παιδοψυχιάτρου από άλλο Νοσοκομείο.

Παράλληλα, με το υπ’ αριθμ. 8424/8-6-2022 έγγραφο ζητήθηκε να οριστεί μία φορά την εβδομάδα Παιδοψυχίατρος προκειμένου να καλύπτει μέσω του ΕΔΙΤ (Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής) τις ανάγκες των Παιδοψυχιατρικών περιστατικών. Με το υπ’ αριθμ. ΔΠΑΠ 33583/8-6 2022 έγγραφο της 2ης ΥΠΕ και το υπ’ αριθμ. 5400/9-6-2022 έγγραφο του Γ.Ν. Σύρου Βαρδάκειο, ορίστηκε η Παιδοψυχίατρος Μπαχαράκη Σοφία μια φορά την εβδομάδα να παρέχει υπηρεσίες μέσω ΕΔΙΤ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Δεδομένου όμως του μεγάλου αριθμού των περιστατικών που πρέπει να εξυπηρετηθούν δημιουργήθηκε λίστα αναμονής. Για το λόγο αυτό, η διοίκηση με το υπ’ αριθμ. 13212/20-9-2022 έγγραφό της ζήτησε να παρέχονται οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης δύο (2) φορές την εβδομάδα. Με το υπ’ αριθμ. ΔΠΑΠ 55746/22-9-2022 έγγραφο της 2ης ΥΠΕ και το υπ’ αριθμ. 8905/26-9-2022 έγγραφο του Γ.Ν. Σύρου Βαρδάκειο, από 1 Οκτωβρίου 2022 ξεκίνησαν να παρέχονται υπηρεσίες μέσω ΕΔΙΤ(Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής) δύο (2) φορές την εβδομάδα και στο επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι εβδομαδιαία εξετάζονται δεκαοκτώ (18) άτομα και το μήνα περίπου ογδόντα (80) άτομα, εκτιμάται ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση έως ότου επιστρέψει από την άδεια ανατροφής τέκνου η μοναδική Παιδοψυχίατρος του Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.

Μέσα από αυτήν την επιστολή, οι κάτοικοι της Λέσβου θα μάθουν ότι το πρόβλημά τους λύθηκε, εν μέρει και αποσπασματικά. Λέμε θα το μάθουν γιατί μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ουδείς από τους γονείς είχε ενημέρωση ότι τελικά τοποθετήθηκε γιατρός που θα παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω ΕΔΙΤ.

Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστούν το εξής:

  • πρώτον η τηλεϊατρική δεν είναι αρκετή σ’ αυτές τις περιπτώσεις και ιδιαίτερα στην πρώτη επαφή του παιδιού με το γιατρό και
  • δεύτερον ότι η συγκεκριμένη λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί ήδη από τον Απρίλιο, όταν και βγήκε σε άδεια η τοποθετημένη στη Λέσβο γιατρός.

Και όμως, κάποιοι άφησαν τις οικογένειες έξι μήνες να ταλαιπωρούνται αβάσταχτα…

Νίκος Γιαννόπουλος

news247.gr

SHUTTERSTOCK

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις