Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ κατέθεσε ερώτηση στην Ελληνική Βουλή με θέμα «Αιτήματα    των   ιατρικών    συλλόγων   της   Θεσσαλίας    για    τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές» – Η απάντηση του υπουργείου

 

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 19/09/2023

Του:Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:Τoν κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Αιτήματα    των   ιατρικών    συλλόγων   της   Θεσσαλίας    για    τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές»

 

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση των ιατρικών συλλόγων (ΕΙΝΚΥΝ Καρδίτσας, ΕΙΝΚΥ Λάρισας, ΕΙΝΚΥ Μαγνησίας, ΕΙΝΚΥΝ Τρικάλων, Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝ Λάρισας), στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας υπάρχουν σοβαρά υγειονομικά προβλήματα. Θεωρούν οι ως άνω ότι ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μία φορά βρίσκεται χωρίς συντονισμό και οργάνωση, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα και άμεσα τις ανάγκες του λαού από μία φυσική καταστροφή. Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι οι δομές υγείας της Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης που μεταξύ άλλων είναι τα εξής: α) το Κέντρο Υγείας Παλαμά είναι πλημμυρισμένο, χωρίς καν να έχει καθαριστεί πέντε ημέρες μετά την πλημμύρα, στεγαζόμενο σε πρόχειρη, ανεπαρκή έως και επικίνδυνη υγειονομικά εγκατάσταση στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης μαζί με δεκάδες φιλοξενούμενους, β) σε όλα τα νοσοκομεία το ήδη εξαντλημένο και ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό δέχεται μεγάλη πίεση, γ) τα τακτικά χειρουργεία στα περισσότερα νοσοκομεία σταμάτησαν για μέρες εξυπηρετώντας μόνο επείγοντα περιστατικά.

Ζητούν οι ως άνω ιατρικοί σύλλογοι στις πληγείσες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου: 1) να προκηρυχθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων των δομών υγείας της Θεσσαλίας, 2) να διοριστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες (έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις λιγοστές θέσεις που προκηρύχθηκαν πρόσφατα για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας, 3) έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, 4) να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο, 5) να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού που δεν μπορεί να μετακινηθεί, 6) απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων,

7) να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας (ΚΥ). Να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές που έχουν προκληθεί. Να χορηγηθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας τους. Να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, 8) να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το Κ.Υ. Παλαμά. Άμεσα να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στρατιωτικού τύπου για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας και διάθεση φαρμάκων σε όσους χρειάζονται με ευθύνη της 5ης

 

ΥΠΕ, 9) επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Επίταξη ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών για όσο διάστημα απαιτηθεί, 10) να εξασφαλιστεί η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα των ιατρικών συλλόγων της Θεσσαλίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Η απάντηση του υπουργείου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση    :   Αριστοτέλους 17

T.K.                   :   104 33 Αθήνα

Τηλέφωνο     :   2132161426

2132161433

2132161428

2132161429

E-mail                 : [email protected]

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτή

Σε απάντηση της με αρ. 756/19-9-2023 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο, με θέμα «Αιτήματα των ιατρικών συλλόγων της Θεσσαλίας για τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων των δομών υγείας της Θεσσαλίας προγραμματίζεται βάσει των αναγκών που έχει κάθε δομή υγείας.

Οι διαδικασίες των κρίσεων για τις προσλήψεις ιατρών είναι σε εξέλιξη, ενώ κάποιες εξ αυτών έχουν ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα οι κρίσεις για την πρόσληψη ιατρών στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας και στις 13.09.2023 (μετά την κακοκαιρία Daniel) ανέλαβαν τα καθήκοντά τους τέσσερις ιατροί (δύο γενικής ιατρικής και δύο παιδίατροι), με βαθμό Διευθυντή στα Κέντρα Υγείας Δομοκού, Μουζακίου, Φαρσάλων και στο ΠΠΙ Ραχών. Αντίθετα, άγονες κατέστησαν οι θέσεις παιδιατρικής για το Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας και το ΠΠΙ Αλοννήσου και οι θέσεις γενικής ιατρικής για τα Κέντρα Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, Σκοπέλου και Σκιάθου καθώς και η θέση της καρδιολογίας για το ΠΠΙ Σκύρου.

Για την ενίσχυση των ασθενοφόρων και των κινητών μονάδων, η 5η Υ.Πε., για την κάλυψη αναγκών των κέντρων υγείας της, προχώρησε σε συνεργασία με 14 άτομα με καθεστώς έκδοσης ΑΠΥ (9 άτομα κατηγορίας ΔΕ Οδηγών – Οκτώβριος 2023 και 5 άτομα κατηγορίας ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρου – πρώτο επτάμηνο του 2023).

Επίσης, έγιναν παρεμβάσεις σ’ όλη την περιοχή της Θεσσαλίας από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές.

Οι δύο κινητές μονάδες της 5ης Υ.Πε. τις ημέρες που ακολούθησαν την κακοκαιρία Daniel εγκαταστάθηκαν στον αύλειο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του Παλαμά και με τη συνδρομή του προσωπικού του ΚΥ Παλαμά προσέφεραν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της περιοχής.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων στις δημόσιες δομές υγείας είναι απολύτως δωρεάν και υπάρχει απόλυτη επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Σελίδες απάντησης: 7

Σελίδες συνημμένων:

Σύνολο σελίδων: 7

Ενεργοποιήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης καθημερινά της λειτουργίας των νοσοκομείων της Θεσσαλίας, ελέγχοντας συστηματικά τον αριθμό των κενών νοσηλευτικών κλινών, τον αριθμό των νοσηλευομένων λόγω πλημμυρικών φαινομένων, τον αριθμό των φιλοξενούμενων στα νοσοκομεία, την προσβασιμότητα αυτών, την επάρκειά τους σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό, την καταλληλότητα των χειρουργικών αιθουσών και την παρακολούθηση διενέργειας των συνεδριών ογκολογικών ασθενών και νεφροπαθών.

Τα Κέντρα Υγείας έχουν ελεγχθεί και τυχόν ζημιές αποκατασταθεί, με εξαίρεση το ΚΥ Παλαμά, τη 10η Το.Μ.Υ. ΓΙάννουλης και το ΚΥ Βόλου.

Η 10η Το.Μ.Υ. Γιάννουλης μεταφέρθηκε και λειτουργεί προσωρινά στο εξυπηρετούμενο ιατρείο Γιάννουλης μέχρι την επαναλειτουργία της, σε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών.

Το ΚΥ Βόλου μεταφέρθηκε και λειτουργεί προσωρινά στην Το.Μ.Υ. Νέας Ιωνίας μέχρι την άμεση επαναλειτουργία του.

Το ΚΥ Παλαμά έχει από τις 29.09.2023 προσωρινά εγκατασταθεί σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Παλαμά μέχρι την επαναλειτουργία του, σε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών. Έχει γίνει ήδη η απολύμανση και ο καθαρισμός του ΚΥ Παλαμά από εξειδικευμένο συνεργείο. Διενεργείται έλεγχος στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις τους και κατόπιν η στατικότητα του κτηρίου θα ελεγχθεί από κλιμάκιο της ΚΤΥΠ και του Υπουργείου Υγείας.

Αρχικά στον Παλαμά, με τη συνδρομή των δυο κινητών Μονάδων της 5ης Υ.Πε. και τη συμμετοχή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΚΥ Παλαμά, παρέχονταν υπηρεσίες προς τους πολίτες στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης του Παλαμά. Στάλθηκε ο απαραίτητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός (router, υπολογιστές, εκτυπωτές) και η ιατρική συνταγογράφηση λάμβανε χώρα απρόσκοπτα τόσο εκεί όσο και στο Δημαρχείο του Παλαμά, όπου κι εκεί έχει σταλεί ανάλογος εξοπλισμός.

Οι δημόσιες δομές υγείας είναι σε πλήρη λειτουργία και δε χρειάζεται επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου έχει ήδη εκδώσει Εγκυκλίους (αρ. Δ1(α)/Γ.Π. οικ. 45896/10-09-2023, αρ. Δ1(α)/Γ.Π. οικ. 47627/14-09-2023, αρ.Δ1(δ)/Γ.Π. οικ. 47948/17-09­2023, αρ. Δ1(α)/Γ.Π. οικ.49789/26-09-2023) με στόχο την προστασία της υγείας του πληθυσμού των πληγεισών περιοχών και σας γνωστοποιούμε τα κάτωθι:

Α. Αντιμετώπιση επιδημιολογικών προβλημάτων.

Μετά από πλημμύρες, οι πιθανότεροι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν τις γαστρεντερίτιδες ιογενούς, βακτηριακής και παραστιτικής αιτιολογίας (norovirus, rotavirus, Cryptosporidium κ.ά.), ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Covid-19, λεγεωνέλλα κ.ά), καθώς και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών και μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, Ιό του Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.α).

Σκοπός της αρ. Δ1(α)/Γ.Π. οικ. 45896/10-09-2023 εγκυκλίου ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ιατρικού προσωπικού και των άλλων επαγγελματιών υγείας, για την έγκαιρη διάγνωση και επιδημιολογική καταγραφή νοσημάτων, η εμφάνιση των οποίων ευνοείται από τα πλημμυρικά φαινόμενα, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων [αρ. Δ1(α)/ΓΠοικ. 16711 /18.03.2022 ΥΑ με θέμα «Αναδιαμόρφωση του καταλόγου των υποχρεωτικώς δηλούμενων νοσημάτων» (Β’1665)] και της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες.

Με την αρ. Δ1(α)/Γ.Π. οικ. 45896/10-09-2023 εγκύκλιο έγινε ιδιαίτερη μνεία στη λεπτοσπείρωση, καθώς απαιτείται προσοχή για την έγκαιρη αναγνώριση και τον

εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων. Υπενθυμίστηκε στους επαγγελματίες υγείας ότι η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο και πως αποτελεί υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα που δηλώνεται στον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την ως άνω σχετική Απόφαση.

Επίσης, με τη αρ. Δ1(α)/Γ.Π. οικ. 45896/10-09-2023 εγκύκλιο ζητήθηκε από τους επαγγελματίες υγείας η επαγρύπνησή τους για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις και επιπρόσθετα πως μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί η κατάλληλη μέριμνα, καθώς λόγω συνθηκών δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά. Τονίστηκε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την υγειονομική φροντίδα ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυες, άτομα με χρόνια νοσήματα, κινητικές ή άλλες δυσκολίες, άτομα τρίτης ηλικίας κ.ά.

Επιπλέον, επισημάνθηκε σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, ανεξάρτητα της δομής στην οποία υπηρετούν, να παρέχουν στον πληθυσμό της περιοχής, οδηγίες προφύλαξης και προστασίας της υγείας και της ψυχικής υγείας καθώς και να καθοδηγούν τους πολίτες με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ορθή και αποτελεσματική χρήση των υπηρεσιών υγείας.

Για τον ιό του Δυτικού Νείλου περαιτέρω οδηγίες δόθηκαν και με την αριθ. Δ1(α)/Γ.Π. οικ.49789/26-09-2023 εγκύκλιο της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου, καθώς στο πλαίσιο πρόληψης μεταδοτικών ασθενειών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από τα πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκε πληθώρα εκτεταμένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες και μάλιστα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων που αποτελούν ένα από τα βασικά επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού Δυτικού Νείλου την περίοδο 2023 με καταγραφή αρκετών κρουσμάτων σε ανθρώπους.

Με την ως άνω εγκύκλιο δόθηκαν οδηγίες στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας να εκπονήσουν Σχέδιο Διαχείρισης κουνουπιών στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παραρτήματος της ανωτέρω σχετικής, οι οποίες εκπονήθηκαν και ενδέχεται να επικαιροποιούνται βάσει της συνολικής τρέχουσας εκτίμησης κινδύνου στις περιοχές από την «Ομάδα Εργασίας -Γνωμοδοτικό Όργανο Εμπειρογνωμόνων για την εκτίμηση κινδύνου για τη διαχείριση των κουνουπιών στις -πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας», του ΕΟΔΥ. Τα προτεινόμενα μέτρα από το Γνωμοδοτικό Όργανο είναι προς αξιολόγηση από τις Αρχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που είναι αρμόδιες για τον συντονισμό και την υλοποίηση των έργων διαχείρισης των κουνουπιών σε τοπικό επίπεδο και θα βρίσκονται αναρτημένα στην τυχόν επικαιροποιημένη μορφή τους στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Τέλος, η εγκύκλιος αυτή υπενθυμίζει ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει η αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 11942/24-02-2023 Εγκύκλιος της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου αναφορικά με τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών, το σχέδιο δράσης, και τη σχετική ενημέρωση και προφύλαξη του κοινού για το έτος 2023.

Β. Αντιμετώπιση υγειονομικών προβλημάτων

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης απαιτείται η συνεργασία πολλών δημόσιων υπηρεσιών για την προστασία της δημόσιας υγείας, τον έλεγχο για εστίες μολυσματικών ασθενειών, την επιτήρηση ασθενειών, τη διαχείριση νεκρών και αγνοουμένων, την περιβαλλοντική υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή, καθώς και την ενημέρωση του πληγέντος πληθυσμού.

Με τη αριθ. Δ1(α)/Γ.Π. οικ. 47627/14-09-2023 Εγκύκλιο της αρμόδιας Υπηρεσίας του

Υπουργείου δόθηκαν οδηγίες στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παρέχουν με κάθε πρόσφορο μέσο ενημέρωση και έγκαιρη προειδοποίηση του πληγέντα πληθυσμού με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών στην υγεία και την ασφάλεια των πολιτών μετά από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η ανωτέρω Εγκύκλιος αφορούσε την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών που βρίσκονται σε πλημμυρισμένες περιοχές και δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για την κυκλοφορία των πολιτών σε πλημμυρισμένες περιοχές, για την κατανάλωση νερού και τροφίμων, για τους τρόπους πρόληψης ασθενειών και τραυματισμών, οδηγίες σχετικές με τα ζώα (κατοικίδια ή εκτροφής), καθώς και την ασφάλεια των παιδιών. Αναλυτικά επίσης καταγράφηκε η διαδικασία για τον καθαρισμό μετά την επιστροφή στην οικία, την αφύγρανση και αφαίρεση μούχλας, την προστασία από τυχόν υλικά που περιέχουν αμίαντο κατά τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ζημιών των κατοικιών.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, με τη αριθ. Δ1(δ)/Γ.Π. οικ. 47948/17-09-2023 Εγκύκλιο της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου δόθηκαν οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι κατά τον καθαρισμό και την απολύμανση εξωτερικών χώρων όπως δρόμοι, αυλές σπιτιών, προαύλιοι χώροι κ.ά., σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα και υπάρχει κίνδυνος έκθεσης των ανθρώπων σε μολυσματικούς παράγοντες.

Οι οδηγίες αυτές τόνισαν πως θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή (χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό) με το νερό της πλημμύρας και τα αντικείμενα/επιφάνειες τα οποία/οι οποίες έχουν εκτεθεί σε αυτό. Σε περίπτωση οιασδήποτε δερματικής έκθεσης στα νερά των πλημμυρών (πόσο μάλλον ανοικτού τραύματος ή πληγής), θα πρέπει να πλένεται με σαπούνι και νερό η περιοχή και να γίνεται άμεσα επικοινωνία με ιατρό.

Τέλος, δόθηκαν αναλυτικές συμβουλές για τον καθαρισμό ανά θεματικό πεδίο, ως ακολούθως:

  • Για την απομάκρυνση των ανθρώπων και των ζώων από την περιοχή που πρόκειται να καθαριστεί και να απολυμανθεί.
  • Για την εφαρμογή του εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Για τον καθαρισμό εξωτερικών χώρων.
  • Για την απολύμανση εξωτερικών χώρων.
  • Για την αφαίρεση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας μετά το τέλος των εργασιών.

Βασικός στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των φορέων εποπτείας του, στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών δημοσιονομικής και υγειονομικής κρίσης, μέσω της αποφυγής δημιουργίας ελλειμμάτων και του απρόσκοπτου εφοδιασμού τους.

Σχετικά με την επιχορήγηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, το Υπουργείο Υγείας θα διαθέσει το έτος 2023 στα Νοσοκομεία το ποσό του 1.210.471.714,00 € προκειμένου να αποπληρωθούν υποχρεώσεις παρελθούσας και τρέχουσας χρήσης.

Επιπρόσθετα, σας κάνουμε γνωστό ότι το Υπουργείο έχει αιτηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να χρηματοδοτήσει με συνολικό ποσό 1.140.060,00 €, το οποίο αναλύεται ως εξής: 480.000,00 € για το ΚΥ Μουζακίου και 660.060,00 € για το ΚΥ Παλαμά, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του και είμαστε εν αναμονή της απάντησής του.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των φορέων εποπτείας του, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών συνθηκών.

Όσον αφορά στην αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, την επιδημιολογική επιτήρηση και τις επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

  • Επιδημιολογική επιτήρηση

Για τις ανάγκες της επιδημιολογικής επιτήρησης στις πληγείσες περιοχές στήθηκε ad hoc δίκτυο επιτήρησης (Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης, Διάγνωσης και Καταγραφής Αναπνευστικών Λοιμώξεων και Λοιμώξεων Γαστρεντερικού), που συντονίζεται από το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλία, το οποίο λειτουργεί στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας τους ΕΟΔΥ. Ο υπό επιτήρηση πληθυσμός περιλαμβάνει κατοίκους πλημμυροπαθών περιοχών που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε μολυσμένα νερά και τρόφιμα. Συγκεκριμένα, τα σημεία επιτήρησης περιλαμβάνουν τις κάτωθι μονάδες υγείας, από τις οποίες συλλέγεται επιδημιολογική πληροφορία καθημερινά, σε πραγματικό χρόνο:

  • Π.Ε. Λάρισας:

o Τ.Ε.Π. Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας,

o Τ.Ε.Π. Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

o Κ.Υ.    Αγιάς

o Κ.Υ.    Γόννων

o Κ.Υ.    Ελασσόνας

o Κ.Υ.    Λάρισας

o Κ.Υ.    Τυρνάβου

o Κ.Υ.    Φαρσάλων

o Ιδ. Μονάδα Υγείας

  • Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων:

o Τ.Ε.Π Γενικού Νοσοκομείου Βόλου

o Κ.Υ.    Αλμυρού

o Κ.Υ.    Αργαλαστής

o Κ.Υ.    Βελεστίνου

o Κ.Υ.    Βόλου

o Κ.Υ.    Ζαγοράς

o Κ.Υ.    Σκιάθου

o Κ.Υ.    Σκοπέλου

  • Π.Ε. Τρικάλων:

o Τ.Ε.Π Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων

o Κ.Υ.    Καλαμπάκας

o Κ.Υ.    Πύλης

o Κ.Υ.    Τρικάλων

o Κ.Υ.    Φαρκαδόνας

  • Π.Ε. Καρδίτσας:

o Τ.Ε.Π. Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας

o Κ.Υ.    Καρδίτσας

o Κ.Υ.    Μουζακίου

o Κ.Υ.    Παλαμά

o Κ.Υ.    Σοφάδων

Στόχος του δικτύου είναι η καταγραφή των λοιμώξεων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος και η διαχρονική παρακολούθηση της τάσης τους, καθώς και η έγκαιρη ανίχνευση συρροών, που διερευνώνται συστηματικά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για τη λήψη μέτρων προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον, ενισχύθηκαν τα ήδη λειτουργούντα σε βάση ρουτίνας συστήματα επιτήρησης του ΕΟΔΥ (με βασικότερο το Σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων), με σχετική υπουργική εγκύκλιο για την ενημέρωση/ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας στις

πληγείσες περιοχές.

Τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά, αξιολογούνται και λαμβάνονται αποφάσεις για την απόκριση σε οξέα συμβάντα Δημόσιας Υγείας, η οποία πραγματοποιείται με επιτόπιες επισκέψεις επιδημιολογικών κλιμακίων και με τη συνδρομή των Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.Ομ.Υ.) του ΕΟΔΥ.

  • Εργαστηριακή Επιτήρηση – Ενίσχυση εργαστηριακής διάγνωσης

Το δίκτυο επιτήρησης συμπληρώνεται από εργαστηριακή συνιστώσα καταγραφής όλων των διαγνωσμένων περιπτώσεων λοιμώξεων (καταγραφή παθογόνων που έχουν ανιχνευτεί σε κλινικά δείγματα από ασθενείς που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές).

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εργαστηριακής διάγνωσης, οι δομές υγείας της περιοχής (τόσο νοσοκομειακές όσο και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας) ενισχύθηκαν με εξοπλισμό και αντιδραστήρια για την επιτόπια πραγματοποίηση μοριακών ελέγχων για πολλαπλά παθογόνα (molecular point of care testing). Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η διάγνωση σε πραγματικό χρόνο λοιμώξεων που σχετίζονται με τις πλημμύρες.

Ενισχύθηκε το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας (ΠΕΔΥ Θεσσαλίας), που λειτουργούν σαν Κέντρα Αναφοράς για τη λεπτοσπείρωση και για άλλα λοιμώδη νοσήματα που σχετίζονται με τις πλημμύρες.

  • Δράσεις πρόληψης

Έχουν εκδοθεί αναλυτικές οδηγίες προς το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση λοιμώξεων που σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι οποίες απεστάλησαν προς τους ιατρικούς συλλόγους και είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/disease/plimmyra/.

Πραγματοποιήθηκε από το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Θεσσαλίας webinar ευαισθητοποίησης για τα λοιμώδη νοσήματα που σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα για τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση της κρίσης.

Μοιράστηκαν μέτρα ατομικής προστασίας (στολές κλπ) σε εθελοντές/κοινό.

Είναι σε εξέλιξη εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του τετάνου στους πληγέντες, καθώς και έναντι της Ηπατίτιδας Α σε παιδιά ειδικών πληθυσμών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το Δίκτυο Ελέγχου της Υδροδότησης πραγματοποιεί καθημερινά ελέγχους για την καταλληλότητα και ποιότητα του νερού, τα αποτελέσματα των οποίων αξιολογούνται σε καθημερινή βάση.

  • Δράσεις απόκρισης για την πρόληψη μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια

Άμεση ενίσχυση και εντατικοποίηση της εντομολογικής επιτήρησης στις πληγείσες περιοχές, κατά προτεραιότητα στις ευρύτερες περιοχές όπου είχε καταγραφεί κυκλοφορία του ιού ΔΝ (είτε κρούσματα της λοίμωξης από ιό ΔΝ ή κυκλοφορία σε κουνούπια- διαβιβαστές), υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας: τοποθέτηση και λειτουργία παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών σε περισσότερους από 80 οικισμούς και αύξηση της συχνότητας δειγματοληψιών. Τα συλλεχθέντα κουνούπια ταυτοποιούνται και ελέγχονται για την παρουσία του ιού ΔΝ.

Άμεση λειτουργία και σύσταση -με πρωτοβουλία του Ε.Ο.Δ.Υ.- ad hoc «Ομάδας Εργασίας – Γνωμοδοτικού Οργάνου Εμπειρογνωμόνων για την εκτίμηση κινδύνου για τη διαχείριση
των κουνουπιών στις -πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα- περιοχές της Θεσσαλίας», και άμεση εκπόνηση κατευθυντήριων οδηγιών/ προτεινόμενων μέτρων βάσει εκτίμησης κινδύνου («Μεθοδολογία διαχείρισης κουνουπιών στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές της Θεσσαλίας, Σεπτέμβριος 2023», Διαθέσιμο από: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2023/09/methodologia- diaxeirisis_kounoupia_thessalia-2023.pdf), προς αξιολόγηση από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιες για τον συντονισμό και υλοποίηση των έργων διαχείρισης κουνουπιών σε τοπικό επίπεδο.

Εκπόνηση Εγκυκλίου “Κατευθυντήριες Οδηγίες για την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης κουνουπιών στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές της Θεσσαλίας 2023” του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ: ΨΝΓΞ465ΦΥΟ-0Η2, 26/09/2023).

Ενίσχυση δράσεων ενημέρωσης τοπικού πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές: διάθεση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Διανομή εντομοαπωθητικών προϊόντων για την ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας από κουνούπια του τοπικού πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές.

Ενίσχυση της διαγνωστικής δυνατότητας τοπικών Μονάδων Υγείας για τη διάγνωση σπλαγχνικής λεϊσμανίασης (που ενδημεί στη χώρα, με διαβιβαστή τις σκνίπες), με την έκτακτη διάθεση δοκιμασιών ταχείας διάγνωσης λεϊσμανίασης σε όλες τις τοπικές Μονάδες Υγείας ΕΣΥ (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) της Περιφέρειας, που έχουν δυνατότητα διενέργειας εργαστηριακού ελέγχου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο

ΕΣΩΤ. ΔΙΑΝΟΜΗ:

Γρ. Υπουργού

Γρ. Αναπλ. Υπουργού

Γρ. Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις