Στη δικογραφία εκτός από τα χρήματα που δαπάνησε το κύκλωμα, από τη πώληση της κοκαΐνης, προκύπτουν έξοδα και για διεφθαρμένους υπαλλήλους.

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος, που φέρεται να βρίσκεται πίσω από το φορτίο με τα 104 κιλά κοκαΐνης που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το iEidiseis.

Πρόκειται για την εγκληματική οργάνωση με φερόμενο ως αρχηγικό μέλος γιατρό, γύρω από το όνομα του οποίου έχει δημιουργηθεί ένας «μύθος», λόγω της παλιότερης εμπλοκής του σε σειρά σοβαρών ποινικών υποθέσεων.

Στη δικογραφία της υπόθεσης παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με τον «ισολογισμό» του κυκλώματος, δηλαδή με τα «έξοδα» (τα ποσά που εκτιμάται ότι έδωσαν για την αγορά της κοκαΐνης) και τα «έσοδα» (τα προσδοκώμενα οφέλη από την πώληση):

«Η τιμή αγοράς της κοκαΐνης στις χώρες της λατινικής Αμερικής ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 5.000 δολαρίων ή των 4.400 ευρώ. Τα έξοδα μεταφοράς για κάθε κιλό κοκαΐνης ανέρχονται στις 2.000 ευρώ, ενώ 5.000 ευρώ δίνονται από το κύκλωμα για «λαδώματα» ενδιάμεσων ατόμων, συνήθως διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που βοηθούν στη δράση των κυκλωμάτων (π.χ. μη πραγματοποίηση ελέγχων κατά την εξαγωγή των νόμιμων εμπορευμάτων από τις χώρες παραγωγής (π.χ. Κολομβία) εντός των οποίων αποκρύπτονται τα ναρκωτικά. Συνεπώς, το κάθε κιλό κοκαΐνης κοστίζει στα κυκλώματα περίπου 12.000 ευρώ (4.400 ευρώ η τιμή αγοράς, 2.000 ευρώ τα έξοδα μεταφοράς και 5.000 ευρώ για πληρωμή διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών).

Τη τιμή πώλησης της κοκαΐνης στην ελληνική επικράτεια όταν πωλείται σε μεγάλες ποσότητες -«χονδρική» (άνω των πέντε κιλών) ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στις 32.000 ευρώ το κιλό και μπορεί να αυξηθεί μέχρι τις 60.000 ευρώ.

Η τιμή πώλησης της κοκαΐνης στην ελληνική επικράτεια, όταν πωλείται τμηματικά κυμαίνεται από 60.000 ευρώ έως 120.000 ευρώ. Στην περίπτωση που η εγκληματική ομάδα προμηθεύτηκε τις ποσότητες κοκαΐνης από τη λατινική Αμερική, η τιμή της αγοράς της από την «πηγή» ανέρχεται σε 12.000 ευρώ το κιλό, δηλαδή η οργάνωση κατέβαλε 1.255.728 ευρώ για να αγοράσει τα 104 κιλά κοκαΐνης που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα την πουλούσε κατ’ ελάχιστο προς 32.000 ευρώ το κιλό, δηλαδή θα αποκόμιζε 3.348.608 ευρώ, το δε προσδοκώμενο όφελος της εγκληματικής ομάδας ανέρχεται στις 2.092.880 ευρώ».

«Ήμουν άστεγος»

Μέλος του κυκλώματος, φερόμενο ως συνεργάτης του γιατρού, είχε –σύμφωνα με την Αστυνομία- ρόλο στη μίσθωση της αποθήκης στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Η αποθήκη θα χρησιμοποιείτο από το κύκλωμα για την εξαγωγή των δεμάτων κοκαΐνης. Επίσης, το ίδιο άτομο εμφανίζεται στη δικογραφία ως «διαχειριστής εταιριών συμφερόντων του γιατρού, δρώντας υπό τις εντολές και κατευθύνσεις του».

Το iEidiseis αποκαλύπτει την προανακριτική κατάθεσή του:

«Το καλοκαίρι του 2022 και ενώ ήμουν άστεγος επί πολλά συνεχόμενα χρόνια μου προτάθηκε από δύο άτομα σκοπιανικής καταγωγής, τα στοιχεία των οποίων δε γνωρίζω και τα οποία γνώρισα τυχαίως, να ανοίξω στο όνομά μου μία εταιρία και να συνεργάζομαι μαζί τους εισάγοντας στην Ελλάδα προϊόντα (τύπου πέλετ) και εξάγοντάς τα στα Σκόπια.

Παράλληλα με προσέγγισε άτομο ονόματι «Δ» και μου πρότεινε να βρούμε μία αποθήκη και να την εκμισθώσουμε στο όνομα της εταιρίας αυτής, ώστε να ξεκινήσει η δραστηριότητά της και να αποκτήσω και εγώ ένα εισόδημα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα (καλοκαίρι του 2022) ο «Δ» με ενημέρωσε ότι βρήκε κατάλληλη αποθήκη και πήγαμε μαζί στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης για να υπογράψω το μισθωτήριο συμβόλαιο, ως ιδιοκτήτης της εκμισθώτριας εταιρίας με την επωνυμία… Έκτοτε την αποθήκη επισκέφτηκα άλλη μία φορά μόνο νομίζω και δεν ξαναείδα τον «Δ», και γι’ αυτό δεν είμαι σε θέση να τον περιγράψω ή να τον αναγνωρίσω με βεβαιότητα. Κάθε μήνα λάμβανα ένα ποσό ως μέρισμα της τάξης των 500 ευρώ περίπου, το οποίο μου παρέδιδαν άγνωστα σε εμένα άτομα, γνωρίζοντας προσωπικά μόνο ότι η εταιρία εμπορεύεται πέλετ.

Τον 68χρονο (φερόμενο ως αρχηγό) τον γνωρίζω τα τελευταία έξι με εφτά χρόνια, από τη στιγμή που μου έδωσε δουλειά ως φύλακα και στέγη στην εταιρία του στον Εύοσμο, πάνω από τον Περιφερειακό. Δε γνωρίζω πως η κάρτα τραπέζης της εταιρίας μου βρέθηκε στην κατοχή του, όπως δε γνωρίζω και ποιος διαχειριζόταν στην πράξη την εταιρία την οποία ίδρυσα στο όνομά μου».

Κούγιας: «Ποτέ δεν πιάνουν τους εμπόρους»

Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση του 68χρονου γιατρού και του γιου του, ο οποίος επίσης είναι ανάμεσα στους κατηγορουμένους. Όπως δήλωσε ο κ. Κούγιας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, «δημιουργούν την αίσθηση ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει γίνει το επίκεντρο της διακίνησης ναρκωτικών προς τα Βαλκάνια και προς την Ευρώπη. Είναι η πολλοστή φορά που η Δίωξη Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης αναδεικνύει μία υπόθεση με τα ίδια χαρακτηριστικά. Αυτή η υπηρεσία ποτέ δεν αφήνει την υπόθεση να εξελιχθεί. Επιχειρεί πάντα λίγο πριν φτάσουν τα ναρκωτικά στους πραγματικούς εμπόρους ναρκωτικών, στους αποδέκτες. Σε όλες τις υποθέσεις είναι ο ίδιος μάρτυρας, ο αξιωματικός της Δίωξης, λες και είναι προσωπικές του υποθέσεις. Σε όλες τις υποθέσεις δεν υπάρχει τεχνική παρακολούθηση, δηλαδή δεν υπάρχουν παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Δεν έχουν ούτε μία φωτογραφία από μία συνάντηση. Σε όλες τις υποθέσεις εκείνοι που διώκονται είναι τα ‘σφαχτά’, δηλαδή οι ασήμαντοι και δεν φτάνουμε ποτέ στους πραγματικούς εμπόρους ναρκωτικών. Είναι μία δίκη υπόπτων, δεν υπάρχει αυτός που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μία τέτοια διακίνηση».

Ο «πράκτορας» και ο «μύθος»

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχε μπει πριν από τρία χρόνια 61χρονος, ο οποίος είναι ο ένας εννέα συλληφθέντες για το κύκλωμα με τα 104 κιλά κοκαΐνης που «ξηλώθηκε» στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν 1 Ιουλίου του 2020 όταν ο 61χρονος εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Παλαιοχώρας Χανίων σε ταχύπλοο –στρατιωτικού τύπου με μεγάλη ιπποδύναμη- μαζί με ακόμα έξι άτομα. Οι έξι επιβαίνοντες ήταν Έλληνες και ο ένας Ισπανός. Το ταχύπλοο επέστρεφε, σύμφωνα με το Λιμενικό, από τη Λιβύη. Στο φουσκωτό βρέθηκαν τότε πιστόλια, σφαίρες και… ψάρια.

Κάποιοι από τους συλληφθέντες επικαλέστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας, ότι είχαν σχέσεις με την ΕΥΠ και ότι βρίσκονταν σε μυστική αποστολή στη Λιβύη. Οι ίδιες πληροφορίες -που προέρχονταν από αναφορές κάποιων εξ αυτών- ανέφεραν ότι πούλησαν τέσσερα ταχύπλοα έναντι 400.000 ευρώ στο πλαίσιο υποστήριξης του στρατάρχη Χαφτάρ.

Η μυστηριώδης αυτή υπόθεση έμεινε έκτοτε στο «σκοτάδι», καθώς ποτέ δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς έκαναν οι συλληφθέντες στα δρομολόγιά τους από την Κρήτη στη Λιβύη.

Τρία χρόνια μετά ο 61χρονος βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών, αυτή τη φορά όχι από την ΕΥΠ και το Λιμενικό αλλά από το Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Και αυτό γιατί συνελήφθη για την υπόθεση διακίνησης ποσότητας-μαμούθ και συγκεκριμένα 100 κιλών κοκαΐνης, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος είναι 68χρονος γιατρός, ο οποίος στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις Αρχές για πολύ μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων αλλά και παράνομες εξαγωγές φαρμακευτικού υλικού.

Στη Θεσσαλονίκη είχε δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από το όνομά του από το 2000 και μετά. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» του Οκτωβρίου 2005, το οποίο έγραφε για τον γιατρό ότι παρότι καταζητείται για λαθρεμπόριο τσιγάρων εκείνος φημολογείται ότι επισκέπτεται μπουζουξίδικα της Χαλκιδικής: «Καταζητείται για λαθρεμπόριο τσιγάρων, έχει πρωταγωνιστήσει σε υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων και έχει καταδικαστεί. Ο γιατρός, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Ωστόσο, δύο φορές μέσα στους τελευταίους έξι μήνες δικάσθηκε διά… πληρεξουσίου σε ισάριθμες υποθέσεις, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα δικαστήρια της πόλης συζητείται ότι κινείται με άνεση, ακόμη και στα μπουζουξίδικα της Χαλκιδικής, μαζί με τον δικηγόρο αδελφό του, που είναι επίσης καταζητούμενος».

Μαζί με τον 68χρονο, ο οποίος ήταν ανάμεσα και σε μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, ο οποίος, είχε απασχολήσει τις αρχές ήδη από την δεκαετία του 1990, συνελήφθη και ο 38χρονος γιος του. Το κύκλωμα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα, με σημαντικές διασυνδέσεις, με αποτέλεσμα να θεωρείται σημαντικό το πλήγμα που κατάφεραν οι αρχές. Η μεγάλη έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την DEA, υπαλλήλους του τελωνείου Θεσσαλονίκης και άλλων υπηρεσιών, κράτησε για περίπου τρία χρόνια.

Τα μέλη της οργάνωσης, φέρονται να είχαν στήσει στη Βόρεια Μακεδονία επιχείρηση μέσω της οποία έκαναν παραγγελία στη λατινική Αμερική από συγκεκριμένη εταιρία με μπανάνες. Χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον από το φθινόπωρο του 2022 αποθήκη στην περιοχή του Αγ. Αθανασίου Θεσσαλονίκης, όπου μετέφεραν κοντέινερ με μπανάνες, στα οποία όμως, υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες για την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών.

Σε αυτά πραγματοποιούνταν ολιγόωρες εργασίες για την εξαγωγή των ναρκωτικών και ακολουθούσε η μεταφορά τους με αυτοκίνητα για την περαιτέρω διακίνησή τους.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις