Είναι γνωστή η πρακτική της Αγκυρας εδώ και πολλές δεκαετίες, είτε με «κεμαλικούς», είτε με «ισλαμιστές» στην εξουσία, να διαρρέουν ή και να λένε δημοσίως τι συζήτησαν με την ελληνική πλευρά. Συχνά, δε, για να «εκθέτει» τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Η Αθήνα, από την πλευρά της, αντίθετα, είθισται να τηρεί σιγή ιχθύος, με αποτέλεσμα η ελληνική κοινή γνώμη να μαθαίνει από την Τουρκία τι συμβαίνει.

Τώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, στην Κωνσταντινούπολη, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης του υποσχέθηκε πως θα λύσει το «πρόβλημα» του Αιγαίου. Ανεξαρτήτως με ποιον σκοπό το λέγει αυτό ο Τούρκος πρόεδρος, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει διευκρινίσεις τι συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ερωτήθη χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Και απάντησε, όπως ακούγεται και στο σχετικό βίντεο στο youtube: «Δώσαμε βάρος τόσο στο Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο (σ.σ. Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας) όσο και σε ορισμένα γνωστά προβλήματα που βιώνουμε στο Αιγαίο. Και ο (σ.σ. Ελληνας) πρωθυπουργός μας δήλωσε ότι θα βάλει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα». Ποια προβλήματα, άραγε, «βιώνει» η Τουρκία στο Αιγαίο; Είναι σαν και αυτά της Κάσου, όπου θεωρεί πως η εκεί θαλάσσια περιοχή της ανήκει, αν και είναι ελληνική (ελληνο-αιγυπτιακή) ΑΟΖ;

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Στην αρχή του επόμενου έτους θα πραγματοποιήσουμε τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου. Αυτή τη στιγμή, ο κ. Τσαγατάι (σ.σ. Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας), συνεχίζει τις συνομιλίες του με την συνομιλήτριά του (σ.σ. Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού) και ως αποτέλεσμα, κατά πάσα πιθανότητα θα είμαστε σε θέση να συναντηθούμε στις αρχές του επόμενου έτους».

«Θαλάσσιες ζώνες»

Να σημειωθεί πως οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου (Μπούρα και Κιλίτς) ήταν παρόντες στη συνάντηση, στη Νέα Υόρκη. Ποια ακριβώς είναι η ατζέντα των συνομιλιών της Α. Μπούρα με τον Α. Κιλίτς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σύγκλησης του Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας; Εχει ήδη ενταχθεί στην ατζέντα το θέμα της οριοθέτησης των «θαλασσίων ζωνών», όπως επανειλημμένως λέγει ο Ταγίπ Ερντογάν, και παλαιότερα τον ίδιο όρο χρησιμοποιούσε ο Κ. Μητσοτάκης;

Ως γνωστόν, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε ότι «οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». Επίσης, ο Ερντογάν, εσχατως, στον ΟΗΕ, είπε ότι «είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί η συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το θαλάσσιο εμπόριο».

Μυστική διπλωματία

Τι, εν τέλει, περιλαμβάνει η ατζέντα των ελληνοτουκρικών συνομιλιών και ποιες διεργασίες συντελούνται στο πλαίσιο της «μυστικής διπλωματίας» που οφθαλμοφανώς ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά. Να σημειωθεί ότι, εκτός των Μπούρα – Κιλίτς, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συνομιλεί ο Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος λέγει μάλιστα τα καλύτερα λόγια για τον πρώτο, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με τον Τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ (ο προηγούμενος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα).

Οπως είναι γνωστό, όμως, η Αγκυρα, με την έννοια των «θαλασσίων ζωνών» και του «προβλήματος του Αιγαίου», βάζει πακέτο θεμάτων στο τραπέζι. Οπως η αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες του neostrategy.gr, έθεσε ο Ερντογάν εσχάτως στον Μητσοτάκη, των χωρικών υδάτων, ζήτημα που το συνδέουν με το εύρος του εναέριου χώρου της Ελλάδας, της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας, βεβαίως, και σειρά άλλων θεμάτων. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, εκτός της συνήθους πρακτικής τους να ανακινούν θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, αναδεικνύουν με έμφαση αντίστοιχο θέμα στα Δωδεκάνησα. Θα πει, επιτέλους, ο Κ. Μητσοτάκης τι συζητά με τον Τ. Ερντογάν;

Φιλοδοξίες για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κατά τα λοιπά, στις τελευταίες δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα, στο ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία και το Μεσανατολικό, ολοένα περισσότερο γίνεται λόγος διεθνώς για αναθεώρηση του σχήματος και του τρόπου λειτουργίας του ΟΗΕ. Σε αυτή τη συζήτηση, επιδιώκει να πλασαριστεί και η Τουρκία.

Εδώ, βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος τα έκανε λίγο μαντάρα. Εκανε λόγο για 15 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, ενώ είναι 10, και είπε ότι η Κίνα είναι σε αυτή τα μόνιμα, ενώ είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών. Είπε, πάντως: «Επιδιώκουμε να γίνουμε μόνιμο μέλος του ΣΑ ΟΗΕ. Τα 5 μόνιμα μέλη παίρνουν αποφάσεις και διαχειρίζονται τον κόσμο. Τα 15 μη μόνιμα μέλη δεν έχουν καμία επιρροή. Επομένως, παρόλο που μέλη όπως η Ιαπωνία, η Κίνα (!), εμείς, η Γερμανία, κ.α. προσπαθούμε να γίνουμε μόνιμα μέλη, δεν έχουμε καμία επιρροή επειδή δεν είμαστε μόνιμα μέλη. Τα μόνιμα μέλη δεν θέλουν να μας κάνουν μόνιμο μέλος. Τα 15 μη μόνιμα μέλη δεν μπορούν τίποτα να κάνουν σε αυτό το θέμα».

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις