Δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά παρουσιάζει τον πρωθυπουργό ως «περιστερά της ειρήνης» και τον υπουργό Αμυνας ως «γεράκι του πολέμου». Απλά, εκμεταλλεύεται τα «συντροφικά μαχαιρώματα» εντός ΝΔ και κυβέρνησης που, εδώ και καιρό, έχει μοιραστεί σε δήθεν «Κολοκοτρωναίους» και «Νενέκους».

Μετά από πολύμηνη σιωπή, οπότε δεν έκανε την παραμικρή αναφορά κατά της Τουρκίας, όπως το συνήθιζε προηγουμένως και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών και ως υπουργός Αμυνας, ο Νίκος Δένδιας έκανε την επανεμφάνισή του ως ο «Κολοκοτρωναίος» της κυβέρνησης. Αφορμή στάθηκε η -καθιερωμένη ετήσια- επίσκεψη του -εκάστοτε- Ελληνα υπουργού Αμυνας στην Κύπρο για την θλιβερή επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος και κατόπιν του τουρκικού Αττίλα.

Τις αιχμές Δένδια κατά της Τουρκίας ακολούθησε ανταλλαγή λεκτικής αντιπαράθεσης των υπουργείων Αμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας, δια της εκδόσεως ανακοινώσεων. Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, πάντως, φαίνεται ότι μάλλον προτίμησε να εμφανιστεί ως … εσωκομματική συνιστώσα της ΝΔ, παρά ως υπουργείο ξένης χώρας, αποδίδοντας στη στάση του Ν. Δένδια προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες.

Στην πραγματικότητα, η Αγκυρα, η οποία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα πάντα στη χώρα μας, βλέπει το κλίμα αμφισβήτησης του Κ. Μητσοτάκη εντός της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές, που συνοδεύονται από τους «λάβρους» λόγους Καραμανλή – Σαμαρά ειδικά για τα εθνικά θέματα, και σπεύδει να εκμεταλλευτεί την πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια στη χώρα μας.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Τις δηλώσεις Δένδια κατά της Τουρκίας, ακολούθησε μια άκρως προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, όπου δικαιολογούσε την εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή της μισής μεγαλονήσου επί 50 χρόνια.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας απάντησε με εμφανή ειρωνεία το ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Η λεκτική αντιπαράθεση θύμιζε τις εποχές του «πολέμου ανακοινώσεων», των «κοκορομαχιών», που έκανε ο άλλοτε υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Κάτι, πάντως, που κατηγορούσε τότε η ΝΔ ως αντιπολίτευση.

Στην ανιστόρητη ανακοίνωσή της, η Αγκυρα ουσιαστικά χλευάζει τον ελληνικό λαό, ισχυριζόμενη ότι χάρις στην Τουρκία ανατράπηκε η χούντα. Επιπλέον, σημειώνει ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να είναι «εγγυητής» στην Κύπρο. Ως γνωστόν, η «συμφωνία εγγυήσεων», με την οποία κατέστη η Τουρκία (όπως και η Ελλάδα και η Βρετανία) «εγγυήτριες δυνάμεις» στην Κύπρο, ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τον Αττίλα.

Παρ’ ότι η Ελλάδα θεωρεί ξεπερασμένη και απαράδεκτη τη «συμφωνία εγγυήσεων» και, ως εκ τούτου, όπως στη Διεθνή Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, το 2017, ζήτησε την κατάργησή της, η Τουρκία ούτε καν θέλει να το ακούει, επιδιώκοντας τη διαιώνιση της στρατιωτικής παρουσίας της στη μεγαλόνησο, είτε προκύψει κάποια επίλυση του Κυπριακού, είτε -πολύ περισσότερο- όχι.

Με τα δύο πόδια σε δύο βάρκες

Η αντιπαράθεση δι’ ανακοινώσεων εκδηλώνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία συνεχίζεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος, με υψηλόβαθμες «διπλωματικές πηγές», μάλιστα, μόλις προχτές να αναφέρουν ότι «έως τώρα ο διάλογος προχωράει σχετικά καλά» και ότι «δεν πρέπει να μας κρατάει δέσμιους η ιστορία» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Παράλληλα, να υπογραμμίζουν ότι παρατηρείται «σημαντική κινητικότητα στον ΟΗΕ για το Κυπριακό», να λέγουν ότι «οι δύο πλευρές (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία και κατεχόμενα) πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» και να τονίζουν ότι πρόκειται για «παράθυρο ιστορικής ευκαιρίας».

Ο «πόλεμος ανακοινώσεων» γίνεται μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκδηλώσεις – παρελάσεις που οργανώνονται στα κατεχόμενα, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, στις 20 Ιουλίου, για την τουρκική εισβολή. Ταυτόχρονα, φέτος για πρώτη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία διοργανώνει και αυτή εκδηλώσεις μνήμης. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δημοσκοπικά διόλου καλά πάει, κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιώργο Γεραπετρίτη, να παραβρεθούν. Οπως και θα γίνει. Ως είναι αναμενόμενο οι ανταλλαγές λεκτικών «βολών» επιβαρύνουν το κλίμα στον ελληνοτουρκικό «διάλογο», αν και από μόνες τους δεν το αλλάζουν, εκτός και εάν συμβεί κάποιο σοβαρό επεισόδιο.

 

Πάντως, αυτή η διπλή εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση, να πατάει με τα δύο πόδια σε δύο βάρκες, από τη μια να αναφέρει ότι «ο διάλογος (σ.σ. Αθήνας – Αγκυρας) προχωράει σχετικά καλά» και ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό», και από την άλλη να ανταλλάσσει λεκτικά βέλη ο Ν. Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, όταν οι δύο σε όλες τις τελευταίες συναντήσεις τους ήταν … μέλι γάλα, ουδόλως δείχνει ότι ακολουθείται σοβαρά συντεταγμένη πολιτική. Μάλλον, κάθε υπουργός κάνει ό,τι νομίζει.

Γραμμή Αγκυρας

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, πάντως, μάλλον λειτούργησε ως … εκπρόσωπος εσωκομματικών κύκλων της ΝΔ και όχι ως υπουργείο ξένης χώρας. Πόσο μάλλον, αφού έσπευσε να ανακατευτεί με τα … πίτουρα των εσωκομματικών διεργασιών στο κόμμα για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρός της, εφόσον φύγει ο Κ. Μητσοτάκης. Ετσι, απέδωσε στον Ν. Δένδια υστεροβουλία στην «επιθετική» στάση του έναντι της Τουρκίας.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα φιλοτεχνεί το αφήγημα ότι ο Μητσοτάκης επιδιώκει τον διάλογο, ενώ ο Δένδιας όχι, επειδή έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Σωρηδόν το κάνει, συστηματικά, ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός Τύπος, αναπαράγοντας τη «γραμμή» της Αγκυρας.

Ωστόσο, εάν κρίνει κανείς από την επικοινωνιακή εικόνα που καλλιεργεί ο Ν. Δένδιας, ο ίδιος δεν φαίνεται να κρύβει τις φιλοδοξίες του για «δελφίνος». Σε αυτή την περίπτωση, σκόπιμο είναι να στείλει μια ανθοδέσμη στον Τούρκο ομόλογό του για την προβολή που του έκανε. Πάντως, ο Ν. Δένδιας όσο και να κόπτεται για να ανεβάσει επικοινωνικά το προφίλ του, ούτε κατ’ ελάχιστον έχει δείξει να αμφισβητεί έμπρακτα τον Κ. Μητσοτάκη. Ισως λειτουργεί με τη λογική του ώριμου φρούτου, το οποίο, όμως, μπορεί να … σαπίσει.

Εάν ισχύουν ή όχι οι ισχυρισμοί της Αγκυρας περί «περιστεράς» Μητσοτάκη και «γερακιού» Δένδια, αυτό ας το ξεκαθαρίσουν οι ίδιοι. Πάντως, κυβερνητικός συντονισμός για κοινή στάση και συμπεριφορά πρωθυπουργού και υπουργών απέναντι στην Τουρκία δεν φαίνεται να υπάρχει.

Εντύπωση, ωστόσο, είχε προκαλέσει η σιωπή Δένδια, ο οποίος δεν άφηνε την παραμικρή αιχμή για την Τουρκία, επί σειρά αρκετών μηνών. Κάτι που είχε ερμηνευτεί ως παρέμβαση άνωθεν για να ρίξει τους «κολοκοτρωνέϊκους» τόνους τους, διότι επέκειντο συναντήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Λεκτική αντιπαράθεση

Τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024, κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα, ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι καταδικάζει «με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο».

Επίσης, αναφερόμενος εμφανώς στις απειλές κατά της Κύπρου, επειδή υποστηρίζει το Ισραήλ, είπε πως «η Ελλάδα ουδόλως αδιαφορεί για απειλές κατά της Κύπρου απ’ οπουδήποτε προέρχονται αυτές. Είτε από κράτη, είτε οργανώσεις τρομοκρατικές που διεκδικούν ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι με τη βοήθεια παρανόμων πυραυλικών οπλοστασίων». Ως γνωστόν, τις απειλές κυρίως κατά των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, εκ μέρους της λιβανέζικης, «Χεζμπολάχ», αναπαρήγε η Αγκυρα, στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως «πατερούλης» των Παλαιστινίων και, βέβαια, των κατεχόμενων κυπριακών εδαφών.

Στη συνέχεια, κατά τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Γεώργιο, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, αναφερόμενος στη 15η Ιουλίου, «50 χρόνια μετά το χουντικό πραξικόπημα που απετέλεσε την Κερκόπορτα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», είπε ότι «είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο που 50 χρόνια μετά δεν έχουν αρθεί οι συνέπειες αυτής της παράνομης, παντελώς αντίθετης με το Διεθνές Δίκαιο, εισβολής. Είμαστε στη Λευκωσία, την τελευταία διχασμένη πόλη, ενάντια στις αρχές του Διεθνούς Δίκαιου, ενάντια στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

 

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε τα εξής: «Καταδικάζουμε σθεναρά τη χαμηλού επιπέδου, ψευδή και συκοφαντική δήλωση του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Νίκου Δένδια, με στόχο τους Τουρκοκύπριους και τον ηρωικό τουρκικό στρατό. Ο ηρωικός τουρκικός στρατός ανέλαβε δράση σύμφωνα με το δικαίωμα εγγυήσεως της Τουρκίας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες και έσωσε τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος υποβλήθηκε σε κάθε είδους διώξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά μεταξύ 1963 και 1974, από απόπειρα γενοκτονίας.

Χάρη στο θάρρος και στην παρουσία του τουρκικού στρατού, δεν έχει χυθεί αίμα στην Κύπρο από το 1974, η χουντική καταπίεση της Ελλάδας στον ελληνοκυπριακό λαό έχει εξαλειφθεί και το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα έχει ανατραπεί και η επιστροφή στη δημοκρατία κατέστη δυνατή. Ο Τουρκικός Στρατός θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο στο μέλλον, όπως ήταν στο παρελθόν και στο παρόν.

Καλούμε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για υπονόμευση της κοινής θέσης των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο. Oι προσπάθειες του κυρίου Δένδια να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας ταραχές μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα».

Στην τουρκική ανακοίνωση, απάντησε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ως εξής: «Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να «ευχαριστήσει» τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις «υπηρεσίες» τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία».

 

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις