Νέα «καρφιά» κατά του τ. Πρωθυπουργού και τ. προέδρου της ΝΔ έριξε λίγες ώρες μετά την αναχώρηση Ερντογάν η αδελφή του πρωθυπουργού και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τα όσα ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχ δηλώσει λίγες ημέρες πριν την άφιξη του Τούρκου Προέδρου, στην Αθήνα (βλ. σχετική συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή»). Είναι εξόφθαλμο ότι στη Νέα Δημοκρατία είναι σε εξέλιξη ένας «εμφύλιος», τον οποίο ωστόσο τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν ότι «δεν βλέπουν», σε αντίθεση φυσικά με τα εμφατικά ρεπορτάζ και τις πολύωρες μεταδόσεις που πραγματοποίησαν -και συνεχίζουν- για να καλύψουν τις κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο πολύ μοιάζει σαν μια διαμάχη μεταξύ δύο κόσμων που έχουν ορισμένα κοινά αλλά και σημαντικές διαφορές. Φαίνεται σαν να μετατρέπεται οριστικά η ΝΔ από κόμμα της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, σε ένα εκσυγχρονιστικό «α λα Σημίτη» κόμμα και οι δύο πλευρές (με ενισχυμένο όσο ποτέ το «μητσοτακικό μέτωπο») να προχωρούν στα τελικά ξεκαθαρίσματα.

Στην εκτίμηση αυτή προχωρούν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του παλαιότερα στελέχη του κόμματος, δίνοντας αυτή την ερμηνεία στην απόφαση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, να συνεχίσει την κριτική σε βάρος του κ. Σαμαρά, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Τούρκου Προέδρου από την Αθήνα. Η κυρία Μπακογιάννη έδωσε δύο συνεντεύξεις την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, τονίζοντας ξανά ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη σκοπιμότητα των δηλώσεων του τ. Πρωθυπουργού και τ. Προέδρου της ΝΔ (ΣΚΑΪ TV και Real Fm).

Τα καρφιά της Ντόρας Μπακογιάννη κατά του Α. Σαμαρά

Συγκεκριμένα, η αδερφή του πρωθυπουργού, με μακρά εμπειρία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά (είχε υποστηρίξει ότι «είναι κακή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν», χαρακτηρίζοντας τον σαν «πειρατή») τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς όταν ήταν πρωθυπουργός ακολούθησε ακριβώς την ίδια πολιτική, την οποία ακολουθήσαμε και με τον Κώστα Καραμανλή και η οποία ακολουθήθηκε από όλους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδος. Απλώς καμιά φορά γίνονται δηλώσεις τη σκοπιμότητα των οποίων δεν κατανοώ». «Ήταν λάθος η εκτίμηση που έκανε (ο Α. Σαμαράς)», πρόσθεσε η κα Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας, όμως, ότι σέβεται τις απόψεις όλων.

Θα έχει συνέχεια ο «εμφύλιος»;

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες οι οποίοι γνωρίζουν καλά τον χώρο της ΝΔ, τα «καρφιά» της κυρίας Μπακογιάννη κατά του κ. Σαμαρά, αποτελούν μόνο ένα τμήμα του παζλ το οποίο θα συνεχίσει να διαμορφώνεται τους επόμενους μήνες. Στόχος του «μητσοτακικού μπλοκ», αναφέρουν, είναι η πλήρης μετατροπή -εντός της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας- της ΝΔ από παραδοσιακό εκφραστή της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, σε ένα κόμμα με εκσυγχρονιστικό προφίλ, ανάλογο με αυτό του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Κων. Σημίτη.

Η ΝΔ, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θα διατηρήσει μεν στελέχη και μάλιστα σε κορυφαίες θέσεις, προερχόμενα από την άκρα δεξιά (όπως τους κ.κ. Άδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη και Θ. Πλεύρη) για να συνεχίσει να προσελκύει ψηφοφόρους από τους χώρους αυτούς, αλλά το περιεχόμενο της πολιτικής φιλοσοφίας που θα εξακολουθήσει να αναπτύσσει, θα έχει αέρα εκσυγχρονιστικό. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει αντίδραση από όσους επιθυμούν η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει επί της ουσίας, και όχι στα λόγια, το προφίλ του κόμματος της λαϊκής δεξιάς. Θα αντιδράσει ο κ. Αν. Σαμαράς; Θα υπάρξει παρέμβαση από τον κ. Κ. Καραμανλή; Θα δώσουν τον δικό τους αγώνα όσοι ακόμη, εντός της ΝΔ, προέρχονται από την «παραδοσιακή» κεντροδεξιά; Οι απαντήσεις θα δοθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, με τις πιθανότητες, στην παρούσα φάση, να δείχνουν ότι το «μητσοτακικό μπλοκ», για πολλούς λόγους, έχει το «πάνω χέρι».

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις