Ουδέν νεώτερον για την τύχη των Αφγανών «ελληνικού ενδιαφέροντος» από την Καμπούλ

Απίστευτες φαντάζουν οι αναφορές της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τις εκτιμήσεις, τους σχεδιασμούς, αλλά και την «βασιμότητα» ή μη των πληροφοριών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που οδήγησαν το χάος της εκκένωσης της Καμπούλ από δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις, καθώς και την ταχύτητα με την οποία έπεσε η Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν. Άκρως ανησυχητικό είναι, επίσης, ότι εκφράζει φόβους ότι είναι «ευάλωττο» το πυρηνικό πρόγραμμα και το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν.

Όπως αποκαλύπτει το Law&Order, η Επιτροπή στην έκθεσή της:

-Ζητάει από το υπουργείο Άμυνας να ξεκαθαρίσει εάν πράγματι ισχύουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν έχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο βιομετρικά δεδομένα Αφγανών που είχαν συνεργαστεί επί εικοσαετία με τις αμερικανικές και άλλες Δυτικές δυνάμεις.

Κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι «αφέθη» πίσω όλο το σύστημα καταγραφής βιομετρικών δεδομένων. Θα πρόκειται, δηλαδή, για κόλαφο ως προς την προχειρότητα -και, ίσως, του «εκ του πονηρού» σχεδιασμούς- με την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ από τη χώρα.

-Αφήνει σοβαρές υπόνοιες ως προς την εγκυρότητα των πληροφοριών που συγκέντρωναν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Έτσι, ζητάει ρητά και κατηγορηματικά να ξεκαθαριστεί κατά πόσον πληροφορούσαν ορθά την αμερικανική κυβέρνηση για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Πόσο μάλλον, αφού δεν είχε προβλεφθεί, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην έκθεση, η ταχύτητα, με την οποία οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ.

-Ασκεί κριτική για τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς, αφού ευθέως επικρίνει το Πεντάγωνο ότι άφησε χωρίς αεροπορική στήριξη τον αφγανικό στρατό. Ένα από τα στοιχεία που συνέβαλε, αναμφισβήτητα, στην ταχύτητα, με την οποία πήραν οι Ταλιμπάν την αφγανική πρωτεύουσα. Η Επιτροπή σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ότι, ούτε συμβόλαια συντήρησης των εναερίων μέσων υπήρξαν, αν και η αμερικανική πλευρά είχε αναλάβει αυτή τη δέσμευση, ούτε και αεροπορική υποστήριξη στον αφγανικό στρατό υπήρξε.

-Ζητάει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς τους κινδύνους που, ενδεχομένως, υπάρχουν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν, από πιθανή διείσδυση … τρομοκρατών. Ως γνωστόν, η Τουρκία διατηρεί δεσμούς με το Πακιστάν.

«Ελληνικού ενδιαφέροντος»

Οι παραπάνω επισημάνσεις της Επιτροπής, ως είναι φυσικόν, δημιουργούν φόβους και για τους Αφγανούς που παλαιότερα συνεργάστηκαν με την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν.

Να σημειωθεί πως, προ ημερών, όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ερωτήθη «εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με τον απεγκλωβισμό των Αφγανών ελληνικού ενδιαφέροντος από την Καμπούλ που ξέρουμε ότι έχουν γίνει οι προσπάθειες οι οποίες δεν τελεσφόρησαν», απάντησε:

«Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη που να γνωρίζω, κάτι το χειροπιαστό. Συνεχίζονται οι προσπάθειες. Το βασικό πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι αεροπορικώς δεν υπάρχει αυτή η προοπτική. Το άλλο θέμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Καταβάλλονται προσπάθειες για άλλους τρόπους απεγκλωβισμού τους. Δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι νεότερο».

Βιομετρικά δεδομένα

Αναλυτικά, στην έκθεσή της, η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει για το ενδεχόμενο να έχουν πέσει τα βιομετρικά δεδομένα στα χέρια των Ταλιμπάν:

«Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο εγγραφές που έχουν αποθηκευτεί στο σύστημα αναγνώρισης βιομετρικών στοιχείων.

Με την ξαφνική πτώση του Αφγανιστάν, η Eπιτροπή ανησυχεί πολύ για το ενδεχόμενο να πέσει το σύστημα στα χέρια των Ταλιμπάν ή άλλου εχθρού των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδιαίτερα επειδή σε πρόσφατες αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι Ταλιμπάν έχουν πάρει μερικές από τις συσκευές που χρησιμοποίησε ο αμερικανικός στρατός για τη συλλογή βιομετρικών στοιχείων.

Η πρόσβαση των Ταλιμπάν στο σύστημα θα αποτελούσε καταστροφική απώλεια που υπονομεύει την ασφάλεια των Αφγανών πολιτών που βοήθησαν τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εικοσαετούς πολέμου και κατοχής.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ζητάει από το υπουργείο Άμυνας να καταθέσει έκθεση στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του συστήματος και αν οι Ταλιμπάν ή άλλη μη εξουσιοδοτημένη ομάδα ή άτομο μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό το σύστημα ή σε συναφές Βιομετρικό σύστημα».

Μυστικές υπηρεσίες

Ως γνωστόν, η αμερικανική κυβέρνηση επικρίθηκε σφόδρα για τον -λιαν επιεικώς- «άτσαλο» τρόπο που οργάνωσε την εκκένωση του Αφγανιστάν, καθώς και ότι έπεσε παντελώς έξω στις προβλέψεις της για την «επέλαση» των Ταλιμπάν.

Τώρα, φαίνεται ότι θα ερευνηθούν οι ευθύνες των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες είτε έδωσαν λάθος πληροφορίες στην αμερικανική κυβέρνηση, είτε παραπληροφορούσαν εκ του πονηρού.

Στην έκθεση αναφέρεται: «Η Επιτροπή ζητάει από τον υπουργό Άμυνας να υποβάλει έκθεση το αργότερο έως την 1η Μαρτίου 2022, για την αποτελεσματικότητα της συγκέντρωσης και επεξεργασίας πληροφοριών που εδόθησαν από το υπουργείο Άμυνας σχετικά με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ζητείται επίσης ανάλυση σχετικά με το πώς οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών θα μπορούσαν να είχαν εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες από όλες τις πηγές και το πως τις επεξεργάστηκαν, δεδομένου ότι οι συνθήκες στο Αφγανιστάν άλλαζαν, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αποχωρήσουν.

Επίσης ζητείται η διατύπωση συστάσεων για την βελτίωση του τομέα συγκέντρωσης και επεξεργασίας πληροφοριών για τις περιπτώσεις μελλοντικών αποχωρήσεων στρατιωτικών δυνάμεων από περιοχές όπου υφίστανται τρομοκρατικές ή εχθρικές στρατιωτικές απειλές, ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για την χάραξη πολιτικής».

Ανύπαρκτη αεροπορική υποστήριξη

Απαντες εξεπλάγησαν από την ταχύτητα της κατάρρευσης των ονομαζομενων Ενόπλων Δυνάμεων του Αφγανιστάν. Πολλοί απέδωσαν το γεγονός στην απροθυμία τους να πολεμήσουν κατά των «αδελφών» τους στις ίδιες φυλές και των συμπατριωτών τους. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να ισχύει.

Ωστόσο, από την έκθεση της Επιτροπής, προκύπτει ότι έστω και αυτές οι απρόθυμες αφγανικές Ενοπλες Δυνάμεις έμειναν δίχως καμία υποστήριξη. Κάτι που επιτάχυνε την «επέλαση» των Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα οι Δυτικοί να πιαστούν στον ύπνο και να τρέχουν, ακόμα και τα μέλη των ξένων πρεσβειών, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να φύγουν, την τελευταία στιγμή.

Στη έκθεση αναφέρεται γι’ αυτό: «Η Επιτροπή σημειώνει ότι η ήττα της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμίας της να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τον στόλο των αεροσκαφών της, εξαιτίας του ότι δεν υφίστατο συμφωνία (συμβόλαιο) υποστήριξης και συντήρησής τους από τις ΗΠΑ.

Στις 12 Μαΐου 2021, το υπουργείο Άμυνας κλήθηκε να παράσχει στην Επιτροπή ένα σχέδιο για το πώς θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης – υποστήριξης προς την Πολεμική Αεροπορία του Αφγανιστάν. Αυτές οι πληροφορίες δεν δόθηκαν ποτέ.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ζητάει από τον υπουργό Άμυνας να παράσχει ενημέρωση έως την 1η Νοεμβρίου 2021, σχετικά με σχέδιο του υπουργείου Άμυνας περί παροχής υποστήριξης στην Αφγανική Αεροπορία. Επίσης, γιατί το σχέδιο δεν εκτελέστηκε και τις επιπτώσεις είχε στην Αφγανική Αεροπορία».

Ανησυχία για τα πυρηνικά

Εξαιρετικά σοβαρή είναι, τέλος, η επισήμανση ότι υπάρχει ανησυχία για τα πυρηνικά όπλα και το πρόγραμμα του Πακιστάν, καθώς και για την ενδεχόμενη ύπαρξη τρομοκρατικών πυρήνων εντός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Στην έκθεση χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Ζητείται από τον υπουργό Άμυνας να υποβάλει έκθεση στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, για το ευάλωττο του πυρηνικού οπλοστασίου του Πακιστάν, της απόκτησης ή και του ελέγχου του, για τις ανησυχίες που υπάρχουν περί ύπαρξης γνωστών εξτρεμιστών ανάμεσα στο προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών (Inter-Services Intelligence) και την πιθανότητα απειλών εκ μέρους τρομοκρατικών ομάδων από το Αφγανιστάν».

Θανάσης Αργυράκης

lawandorder.gr
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις