Χαμηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση και το σενάριο που απεύχεται ο Κ. Μητσοτάκης.

 

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και εύλογη εγρήγορση για τυχόν απρόοπτα, υποδέχεται σήμερα η Αθήνα τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν και τους υπουργούς που τον συνοδεύουν. Το πρόγραμμα της ολιγόωρης παραμονής του στη χώρα μας έχει σχεδιαστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με τέτοιον τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κατά το δυνατόν οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τη συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, η οποία αποτελεί και την κατακλείδα της σημερινής επίσκεψης, οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις, αλλά δεν θα δεχθούν ερωτήσεις από εκπροσώπους των ΜΜΕ. «Σφικτό» εξάλλου θα είναι και το πρόγραμμα των διμερών επαφών που θα υπάρξουν μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων υπουργών για την υπογραφή «ώριμων» συμφωνιών που αφορούν κυρίως ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», πλην του μεταναστευτικού, το οποίο για ευνόητους λόγους, απασχολεί ιδιαίτερα τις δύο χώρες.

Στο κυβερνητικό επιτελείο και τα συναρμόδια υπουργεία κρίνουν ως θετικό το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εγκαταλείψει προσώρας την ακραία πολεμική ρητορική των προηγούμενων χρόνων και μέχρι την παραμονή της επίσκεψής του στην Αθήνα, συνεχίζει τις επιθέσεις φιλίας. Μάλιστα, στην τελευταία του παρέμβαση ( στην Καθημερινή), ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό αποκαλώντας τον «Κυριάκο φίλε μου», στάση που προφανώς κινείται στον αντίποδα του «Κυριάκος γιοκ» που είχε εκστομίσει λίγο μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022.

Βεβαίως, η Αθήνα δεν παραγνωρίζει ότι σε επίπεδο ουσίας ο κ. Ερντογάν δεν έχει αποστεί από τις μέχρι σήμερα διεκδικήσεις του με πρώτη τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ενώ αξιολογούν και την τελευταία του θέση, με την οποία μιλάει ανοικτά για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, εκτός της υφαλοκρηπίδας, στη διεθνή δικαιοσύνη.

Επενδύουν, ωστόσο, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, στη διάθεση Αθήνας και Άγκυρας για διατήρηση του κλίματος ηρεμίας στις σχέσεις των δύο χωρών. «Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, αναδεικνύοντας με έμφαση το γεγονός ότι η θετική ατζέντα που βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών επαφών, είναι αμοιβαία επωφελής.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένα κυβερνητικά στελέχη, οι προσδοκίες της Αθήνας από τη σημερινή επίσκεψη διακρίνονται από ρεαλισμό, καθώς στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι με έναν απρόβλεπτο ηγέτη όπως ο κ. Ερντογάν, τα πάντα μπορεί να τιναχθούν στον αέρα. Ουδείς, άλλωστε, λησμονεί την περίοδο που Αθήνα και Άγκυρα υπέγραψαν μετά από μία κοπιώδη περίοδο 48 συμφωνίες, αλλά αυτό, καθόλου δεν εμπόδισε την Τουρκία να δημιουργήσει ακραία ένταση και να αποφευχθεί κυριολεκτικά στο παρά πέντε ένα θερμό επεισόδιο.

Στη βάση όλων των παραπάνω, η Αθήνα στοχεύει στην εδραίωση του κλίματος ηρεμίας, που αποτελεί βάση για σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, προσήλωση στη θετική ατζέντα και βελτίωση των διμερών σχέσεων, προκειμένου να καλλιεργηθεί το κλίμα, ώστε σε επόμενο χρόνο, να μπει η συζήτηση στα πιο δύσκολα θέματα.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη, όπως είναι φυσικό, στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών κ. Γ. Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, της Άννας Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς αντίστοιχα.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα. Η Αθήνα προσέρχεται με καλή διάθεση αλλά και με παρούσες τις «κόκκινες γραμμές», όπως σημείωσε πρόσφατα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του σημερινού πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα

  • 11:00 – Άφιξη Ερντογάν στο «Ελ. Βενιζέλος»
    Θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης.
  • 11:30 Συνάντηση Κ. Σακελλαροπούλου – Τ. Ερντογάν
    Μια 45λεπτη συνάντησή συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κοντινό Μέγαρο Μαξίμου.
  • 11:30 Διμερείς υπουργικές συναντήσεις
    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν – Σακελλαροπούλου, δέκα Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με 7 Τούρκους ομολόγους τους, για όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν. Ξεχωριστή συνάντηση θα έχουν οι δυο υπουργοί Άμυνας.
  • 11:30 Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ στη ΛΑΕΔ
    Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.
  • 12:15 Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν, Γεραπετρίτη – Φιντάν και Μπούρα – Κιλίτς στο Μαξίμου
  • 13:00 Δηλώσεις Κυρ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν
    Οι δύο ηγέτες μετά τις δηλώσεις δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο Μαξίμου, παρουσία όλων των υπουργών από ΥΠΕΞ και ΛΑΕΔ
  • 13:30 Συνεδρίαση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις