Τέτοιες ημέρες πριν από έναν χρόνο η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με το πλέον καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο της σύγχρονης ιστορίας της. Τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στις παραλίες του Βόλου και οι οργισμένοι πολίτες της Θεσσαλίας μας θυμίζουν πως οι πληγές παραμένουν ανοιχτές.

Μόλις πριν δύο 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μοίρασε» 3 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία για την κακοκαιρία Daniel, τονίζοντας περήφανος πως «επειδή πατάμε καλά στα πόδια μας, είμαστε σε θέση σήμερα να έχουμε ήδη δαπανήσει 650 εκατομμύρια συνολικά για την αποκατάσταση και για τη στήριξη».

«Δεν έχουμε ζωή, δεν έχουμε εισόδημα, ντροπή», ήταν η απάντηση των πολιτών στον Παλαμά Καρδίτσας, που πριν ένα χρόνο θάφτηκε στη λάσπη.

«Έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel οι υποσχέσεις για αποκατάσταση της ζωής του λαού της περιοχής μας παραμένουν κενό γράμμα», καθώς στην πραγματική ζωή, τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου παραμένουν, τα αντιπλημμυρικά έργα εκκρεμούν και αποζημιώσεις αργούν και δεν επαρκούν.

Η κακοκαιρία Ντάνιελ ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 από το Ιόνιο πέλαγος και κινήθηκε γρήγορα προς την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 17 νεκρούς.

 

Στις 5 Σεπτεμβρίου, η Ζαγορά δέχθηκε 759.6 χιλιοστά βροχής – 55 φορές περισσότερο από τις μέσες βροχοπτώσεις της χώρας για τον ίδιο μήνα – ενώ η Πορταριά κατέγραψε επίσης νέο ρεκόρ βροχόπτωσης με 761.9 χιλιοστά. Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο χείμαρρος Κραυσίδωνας, που πηγάζει από το Πήλιο, ξεχείλισε στις όχθες του στο Βόλο και κατέστρεψε μια γέφυρα και ένα γηροκομείο, ενώ παρέσυρε αυτοκίνητα, λεωφορεία, δέντρα.

Όταν τα νερά της βροχής υποχώρησαν, η πόλη του Βόλου έμεινε βυθισμένη στη λάσπη. Τα προβλήματα στις υποδομές ήταν τεράστια, το δίκτυο υδροδότησης εντελώς κατεστραμμένο, ενώ οι κάτοικοι είχαν νερό εκ περιτροπής, – ανά 3 ώρες – και αυτό μόνο για χρήση και όχι για πόση.

00_0302_boy20231703445547_add0b.jpg

00_0027_091120231694468995_63f19.jpg

21_0112_20230909_kts4206_sooc1694245911_8c409.jpg

_kts39241694187448_5f077.jpg

Στις 8 Σεπτεμβρίου το νερό συνέχισε να ανεβαίνει στη Λάρισα, καθώς ο Πηνειός ποταμός υπερχείλισε στις όχθες του, φτάνοντας σε στάθμη 9,5 μέτρων, σε σύγκριση με την κανονική στάθμη των τεσσάρων μέτρων. Η συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα κατά τις πρωινές ώρες είχε σαν αποτέλεσμα την υπερχείλιση ποταμών, με πολλά χωριά – όπως ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση – να βυθίζονται κάτω από τα νερά και δεκάδες κάτοικοι να εγκλωβίζονται.

Στη πόλη των Τρικάλων, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να μετατραπούν σε λιμνοθάλασσα. Κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού. Στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και ειδικότερα στην ανατολική είσοδο της πόλης σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές από την υπερχείλιση του χείμαρρου Γκουσμπασανιώτη.

Στο Δήμο Φαρκαδόνας οι καταστροφές ήταν τεράστιες – με πολλά χώρια να βρίσκονται κάτω από το νερό όπως στο Κεραμίδι και στον Κλοκοτό – ενώ χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των μηχανημάτων του Δήμου αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σώθηκε την τελευταία στιγμή η πόλη της Πύλης.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση στα φαινόμενα. Είναι ακραία. Έχουν και διάρκεια, αλλά καταλαμβάνουν και πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή», δήλωνε εν μέσω κακοκαιρίας ο Ευθύμιος Λέκκας «Μέσα στο Βόλο ουσιαστικά εγκαταστάθηκαν 150 εκατομμύρια τόνοι νερού και λάσπης σε μία μέρα μόνο».

 

Απροστάτευτο το μεγαλύτερο πλημμυρικό πεδίο της χώρας

Για πάνω από δέκα ημέρες οι κάτοικοι στη Θεσσαλία έδωσαν άνιση μάχη μέσα στις λάσπες με νεκρά ζώα, σωρούς σκουπιδιών και μολυσμένα λιμνάζοντα ύδατα.

Το πρόβλημα υπήρξε πιο έντονο στα χωριά της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων, ενώ η έλλειψη νερού κατέστησε σε περιπτώσεις αδύνατη την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Πολλοί δήμοι παρέμειναν για ημέρες χωρίς πόσιμο νερό, ενώ βαριά λαβωμένο ήταν για μεγάλο διάστημα και το οδικό δίκτυο. Πολλοί άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη, ενώ επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.

00_0314_boy20231703445585_f6c32.jpg

00_0316_boy20231703445591_98d73.jpg

00_0302_boy20231703445547_1_93c70.jpg

Και ενώ όλοι οι επιστήμονες τόνισαν από την πρώτη στιγμή τη βιαιότητα του φαινομένου, κανείς δεν μπόρεσε να δώσει μια πειστική απάντηση για την πλήρη αποτυχία του επιτελικού κράτους.

Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, και ιδίως οι νομοί Λάρισας και Καρδίτσας, είναι ίσως από τις περιοχές της Ελλάδος με την μεγαλύτερη συχνότητα σε πλημμυρικά φαινόμενα. Η περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικότερα η Μαγνησία είναι αρκετά γνωστές για τη διαχρονικότητα των πλημμυρικών φαινομένων. Για ποιο λόγο δεν είχαν γίνει λοιπόν τα απαραίτητα έργα για την θωράκιση της περιοχής;

Μπορεί η ακραία αυτή βροχόπτωση να μην ήταν δυνατό να αποστραγγιστεί, ωστόσο τα όποια αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα (αναχώματα, φράγματα ανάσχεσης, διευρύνσεις της κοίτης κ.ά.) θα μπορούσαν να μετριάσουν τη σφοδρότητα της καταστροφής και τις επιπτώσεις, κυρίως κατά το πρώτο χρονικό διάστημα εκδήλωσης του φαινομένου.

Άλλωστε παρατηρήθηκαν και «αστοχίες» εκτεταμένης κλίμακας όπως κατάρρευση του οδικού δικτύου (δρόμοι, γέφυρες), η καθολική μετατόπιση ή και κατάρρευση κτιρίων, έντονες διαβρώσεις, αλλά και κατολισθήσεις.

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις