Σε μια δύσκολη συγκυρία για το Μαξίμου η αποστασιοποίηση Καραμανλή προσθέτει «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση.

Με έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές περί «ελιτίστικων συμπεριφορών» και «απαξιωτικών χαρακτηρισμών» και με μηνύματα για τα ελληνοτουρκικά παρενέβη χθες στον δημόσιο διάλογο ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Σε ομιλία του για το δημογραφικό, μία μόλις εβδομάδα πριν το Συνέδριο της ΝΔ για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και δύο 24ωρα μετά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αφ’ υψηλού ελιτίστικες συμπεριφορές δεν χωρούν».

Όπως εκτιμούν γαλάζια στελέχη, η χρονική συγκυρία της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού έχει τη σημασία της, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις Ευρωκάλπες του Ιουνίου έχει ξεκινήσει και η κυβερνητική παράταξη οδεύει προς τις κάλπες, με αρκετά προβλήματα ανοικτά αλλά και ευδιάκριτες φθορές στην εικόνα της. Ιδιαίτερα δε η έμμεση αλλά σαφής απόσταση που πήρε από την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη νομοθέτηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αφού στο θέμα αυτό το συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα αλλά όχι μόνο, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο και έντονα δυσαρεστημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, «απαξιωτικοί και υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί απλώς ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σεβασμό στις αξίες, τις παραδόσεις τους και τις ρίζες τους τον πατριωτισμό και την εθνική τους ταυτότητα, το ρόλο της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη. Έχουν ανάγκη να πειστούν ότι δεν μπορεί στο όνομα ενός δικαιωματισμού να μην γίνονται εξ ίσου σεβαστά τα δικά τους δικαιώματα». Η τελευταία αποστροφή του πρώην πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως μία έμμεση αιχμή προς την κυβέρνηση για τον νόμο για τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Μιλώντας στο Star Forum 24, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ανατροπή του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής πρόνοιας και συνοχής, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον, οι επιδεινούμενες δημογραφικές τάσεις και η προώθηση από κάποιους κύκλους της μαζικής μετανάστευσης ως λύσης για το δημογραφικό και εργασιακό πρόβλημα της Ευρώπης, ήταν αναπόφευκτο να προκαλέσουν και πολιτικές συνέπειες.

«Πολιτικά κόμματα που πρωταγωνίστησαν για δεκαετίες εξαϋλώνονται, η ομαλή εναλλαγή στην εξουσία μετριοπαθών κομμάτων με όχι διαμετρικά αντίθετους προσανατολισμούς είναι παρελθόν. Ογκούμενα τμήματα του πληθυσμού εκφράζουν δυσαρέσκεια, απογοήτευση, αποξένωση. Συχνά ψηφίζοντας όχι από πεποίθηση, αλλά από απόρριψη», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να αφουγκραστούν προσεκτικά και να απαντήσουν πειστικά στις ανησυχίες των πολιτών, ειδικά αυτών που πλήττονται από τα φαινόμενα αυτά και βλέπουν τις ζωές τους να αλλάζουν προς το χειρότερο. Οφείλουν να σκύψουν στα προβλήματά τους, να ακούσουν τις ανησυχίες τους, να εξηγήσουν ότι νοιάζονται πραγματικά γι αυτούς».

Τα ελληνοτουρκικά

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας δεν θα αλλάξουν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυταπάτες ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται. Επιβάλλεται σθένος, εγρήγορση, αποφασιστικότητα, ομοψυχία για την αντιμετώπισή τους. Προφανώς η πληθυσμιακή ευρωστία συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την εθνική ασφάλεια και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων».

Ο γάμος ομόφυλων και το δημογραφικό

«Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σεβασμό στις αξίες, τις παραδόσεις τους και τις ρίζες τους, τον πατριωτισμό και την εθνική τους ταυτότητα, το ρόλο της οικογένειας, τη θρησκευτική τους πίστη. Έχουν ανάγκη να πειστούν ότι δεν μπορεί στο όνομα ενός δικαιωματισμού να μην γίνονται εξ ίσου σεβαστά τα δικά τους δικαιώματα», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, στην αναφορά του στο νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Όσον αφορά το δημογραφικό, το χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του έθνους» και ως εκ τούτου το κρισιμότερο εθνικό θέμα στα χρόνια που έρχονται. Παράλληλα, τόνισε πως «απαιτείται η επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και στοχευμένης οικογενειακής πολιτικής. Με απλά λόγια, πολιτική για την στήριξη της οικογένειας και την αύξηση της γονιμότητας».

«Μια τέτοια πολιτική περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων και κινήτρων φορολογικού, εργασιακού και επιδοματικού χαρακτήρα, καθώς και αντίστοιχη δέσμη μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την φροντίδα κατά την βρεφονηπιακή ηλικία, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Καίρια παράμετρος σε αυτή την δέσμη είναι και μια πολιτική διευκόλυνσης για τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη», σημείωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στην κατεύθυνση αυτή, ξεχωριστή αξία έχει η σταδιακή εξομοίωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους. Επιχειρήθηκε το 2007 με αξιόλογα και μετρήσιμα αποτελέσματα, αναιρέθηκε στα χρόνια των μνημονίων».

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως «είναι σε αυτές τις συνθήκες που ο Ελληνισμός πρέπει να επιβιώσει και να σταθεί όρθιος. Μια από τις μεγαλύτερες, ίσως η μεγαλύτερη, από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι το δημογραφικό. Αν δεν δράσουμε τώρα, άμεσα, αποφασιστικά θα καταστεί πρόβλημα υπαρξιακό».

Όπως είπε, «δεν σας μιλώ πολιτικά, μην κάνετε λάθος, κι ακόμα λιγότερο δεν σας μιλώ κομματικά. Σας μιλώ εθνικά. Πρέπει να δράσουμε τώρα και να δράσουμε σθεναρά. Οι απαντήσεις που ψάχνουμε είναι ορατές και περνούν από την συνείδησή μας. Αρκεί να την ακούσουμε, που σημαίνει εθνικό συναγερμό».

ieidiseis.gr

ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις