Τον βαθμό εμπλοκής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους σχεδιασμούς στην περιοχή περιγράφει ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» της Τρίτης. Η στήλη το αναδημοσιεύει, καθώς τα γεγονότα που παραθέτει είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα:
«Σε άλλα επίπεδα έχει περάσει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία και ευρύτερα.
Χαρακτηριστικά, δίπλα στα θηριώδη αμερικανικά αεροσκάφη που έχουν μετασταθμεύσει στη Σούδα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, επιχειρεί πλέον από εκεί και ένα «Breguet Br 1150 Atlantic», αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο κυβερνήσεις.
Σύμφωνα, εξάλλου, με αρμόδιες πηγές, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί μεταστάθμευσαν εκεί 3 ιπτάμενα τάνκερ τύπου «KC-135» (με συνολικό αριθμό προσωπικού 150 άτομα), από όπου επιχειρούν για να ανεφοδιάζουν στον αέρα ιπτάμενα ραντάρ και άλλα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τους, τα οποία πραγματοποιούν επιχειρήσεις επιτήρησης στις παράκτιες στη Μαύρη Θάλασσα χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ που δεν διαθέτουν τις σχετικές δυνατότητες (Βουλγαρία, Ρουμανία).
Άλλωστε και χτες κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου «RC-135W», της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, με κωδικό HOMER41 σηκώθηκε από Σούδα για πτήση συλλογής στοιχείων πάνω από την ανατολική Ρουμανία στα σύνορα με τη Μολδαβία.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», έχει κατατεθεί ήδη αμερικανικό αίτημα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας για ανάπτυξη 10 μαχητικών «F-35» και 14 «F-15» στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Αναμένονται το δεύτερο 15ήμερο του Ιούλη, για εκτέλεση ασκήσεων αλλά και επιχειρήσεων, συνοδεία 500 περίπου στελεχών, στα οποία περιλαμβάνονται ιπτάμενοι, μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στη Σούδα, οι οποίες προφανώς είναι σε θέση να φιλοξενήσουν, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αεροσκάφη επόμενης γενιάς όπως τα «F-35».
Άλλα 33,5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, οι Αμερικανοί «ρίχνουν» στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας, καθώς εντός της 110 Πτέρυγας Μάχης, ως συνέπεια και των «επικαιροποιήσεων» της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις, στήνουν άλλη μια βάση, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «MQ-9 Reaper», που με ακτίνα δράσης τα 1.850 χιλιόμετρα είναι τα «μάτια» των Αμερικανών σε Μεσόγειο, Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή και τα οποία σήμερα χρησιμοποιούν τη βάση στη Σιγκονέλα της Ιταλίας.
Δεκτή η τουρκική αντίρρηση για την «Tiger Meet»
Βέβαια, η συγκέντρωση στη χώρα μας ΝΑΤΟικών πολεμικών μέσων γίνεται με κάθε πρόφαση και αφορμή. Π.χ. στο διάστημα 9 – 20/5 με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Άραξου γίνεται η άσκηση «Tiger Meet ’22», με τη συμμετοχή αεροσκαφών από Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία και Τσεχία και άλλων χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων.
Χτες έγινε στον Άραξο φιέστα με καλεσμένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο, να χαρακτηρίζει την άσκηση «μια εξαιρετική δραστηριότητα για να χτίσουμε την ετοιμότητά μας, να αυξήσουμε τη διαλειτουργικότητά μας και να τελειοποιήσουμε τις πολεμικές μας ικανότητες».
Σημειωτέον, ο Κ. Φλώρος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «ενώ ήταν δυνατή η χρήση περισσότερων συμμαχικών (ΝΑΤΟικών) εργαλείων στη φάση εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων των AWACS του ΝΑΤΟ (ιπτάμενα ραντάρ), δεν επετράπη στη Συμμαχία να καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με αυτό το στάνταρ και μη διχαστικό αίτημα».
Πληροφορίες αναφέρουν σχετικά ότι τελευταία στιγμή η Τουρκία έσπασε την απαιτούμενη ομοφωνία και δεν δέχτηκε τη χρήση ΝΑΤΟικού AWACS στην άσκηση, με την αντίρρησή της να γίνεται δεκτή.
Σε πρόβα πολέμου οι Ειδικές Δυνάμεις
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, 2 έως 13/5 διεξήχθη με τη συμμετοχή αξιωματικών και υπαξιωματικών της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, η πολυεθνική άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «TROJAN FOOTPRINT – 22» στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας, στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων από Ελλάδα, Αλβανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ιταλία.
Η άσκηση διοργανώθηκε από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (US Special Operations Command Europe – USSOCEUR) και διεξήχθη παράλληλα σε 15 χώρες, με τη συμμετοχή συνολικά περίπου 3.300 αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών από 30 κράτη. Θεωρείται η μεγαλύτερη ευρωατλαντική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων και «μήνυμα» προς τη Ρωσία καθώς ο πόλεμος κλιμακώνεται.
Στη διάρκεια της άσκησης συγκροτήθηκε και ασκήθηκε υπό ελληνική διοίκηση μία Χερσαία Τακτική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG), η οποία ανέλαβε, σχεδίασε και εκτέλεσε αποστολές «αυξημένης πολυπλοκότητας και δυσκολίας σε συνθήκες που προσομοιάζουν στις πραγματικές», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, ενώ ταυτόχρονα άσκησε τη διοίκηση και τον έλεγχο σε Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Task Units – SOTUs) της Βόρειας Μακεδονίας, που ασκούνταν στη χώρα τους στο πλαίσιο της άσκησης.
Όπου καλεί το «καθήκον»…
Στο μεταξύ, καθώς τα πεδία ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών απλώνονται και σε άλλες ζώνες του πλανήτη και η εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια «αναβαθμίζεται», 10 έως 12/5 ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης, συμμετείχε στο Sea Power Conference 2022, κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας, το οποίο διοργανώθηκε στο Σίδνεϊ και είχε θέμα «Ο θαλάσσιος τομέας Ινδο-Ειρηνικού στον 21ο αιώνα – Μια Κοινότητα Σκοπού» («The Indo-Pacific Maritime Domain in the 21st Century – A Commonality of Purpose»), περιοχή όπου οι Ευρωατλαντικοί συνασπίζονται σε διάφορα σχήματα για να στήσουν φράγμα στην κινεζική επέκταση.
Όπως αναφέρεται, εξάλλου, από το ΓΕΕΘΑ, στο συνέδριο είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν 21 αρχηγοί ή εκπρόσωποί τους από 42 κράτη. Σκοπός του συνεδρίου ήταν «η διερεύνηση των γεωπολιτικών και θαλάσσιων παραγόντων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και η ανάδειξη της σημασίας των εταιρικών σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας στην εν λόγω περιοχή».
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Άμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα, αναπληρώνοντας τον υπουργό (που συνοδεύει τον Μητσοτάκη στις ΗΠΑ), στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ατζέντα, θα εστιάσουν στις εξελίξεις στο Μάλι (όπου «προβληματίζονται» για τη ρωσική και κινεζική διείσδυση), στην εφαρμογή της λεγόμενης Στρατηγικής Πυξίδας (κείμενο – δόγμα της ΕΕ για την αντιπαράθεσή της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπου Γης), «με έμφαση στην αποτελεσματικότητα των αποστολών και επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας», όπως αναφέρεται από τις Βρυξέλλες. Θα εστιάσουν και στην Ουκρανία, «ανταλλάσσοντας απόψεις» επί του θέματος με τον γγ του ΝΑΤΟ και με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Ο δε αρχηγός ΓΕΕΘΑ επίσης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις Συνόδους Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας των Στρατιωτικών Επιτροπών της ΕΕ αύριο Τετάρτη και του NATO μεθαύριο Πέμπτη.
Στη ΝΑΤΟική Σύνοδο θα μετάσχει και ο Αμερικανός πτέραρχος Τοντ Γούλτερς, ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR), αλλά και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στην παρέμβασή του θα θίξει το «γεωστρατηγικό πλαίσιο» και τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνη. Αλλωστε, θα υπάρξει ξεχωριστή συνεδρία αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου θα συμμετάσχουν και οι αρχηγοί Άμυνας των Φινλανδίας, Σουηδίας και Ουκρανίας. Επίσης θα υπάρχει συνάντηση των 30 αρχηγών και της στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ με τους «εταίρους» της λυκοσυμμαχίας στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού, συγκεκριμένα τους ομολόγους τους από Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα, για να συζητήσουν τις «περιφερειακές εξελίξεις», όπως αναφέρεται επισήμως.
Δεν περνά απαρατήρητο ότι κατά την παραμονή του στο Βέλγιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα συναντηθεί με τον SACEUR Γουόλτερ, σε άλλο ένα δείγμα της στοίχισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά κελεύσματα.
- Στο μεταξύ, σε 25 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε χτες, μέρα επίσκεψης του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, συνάντησης με Μπάιντεν και κορύφωσης της αεροπορικής άσκησης του ΝΑΤΟ «Tiger Meet ’22» στην Ελλάδα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.
ieidiseis.gr
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις