Σε τιμές σχεδόν διπλάσιες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως χαρακτηριστικά της Κύπρου, πληρώνουν οι Έλληνες για τα μοριακά τεστ. Κι’ όλα αυτά, εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας και με μισθούς φτώχειας. Κατραπακιά ΕΝΦΙΑ. Νέο κύμα ακρίβειας

Ενώ τη χώρα πλήττει εδώ και μήνες τσουνάμι ακρίβειας, που, σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση και τις σοβαρές οικονομικές συνέπειές της, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κοινωνικής κρίσης, εν μέσω νέου κύματος επέλασης του κορονοϊού, οπότε έχει εκτοξευθεί η ζήτηση για μοριακά τεστ, οι τιμές που καθορίστηκαν γι’ αυτές τις εξετάσεις είναι εξαιρετικά υψηλότερες από άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως, μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, την Κύπρο.

Οι τιμές των τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δεν είναι απλά υψηλότερες από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά είναι δυσανάλογα υψηλές για τα κουτσουρεμένα εισοδήματα των Ελλήνων. Ενδεικτικές της οικονομικής ένδειας, εξάλλου, είναι οι τεράστιες ουρές που σχηματίζουν οι πολίτες έξω από τις δημόσιες δομές, προκειμένου να κάνουν δωρεάν μοριακά τεστ.

Έστω και με καθυστέρηση, σήμερα η κυβέρνηση όρισε πλαφόν στις τιμές των μοριακών τεστ. Το Antinews ήδη επισήμανε το απαράδεκτο φαινόμενο της κερδοσκοπίας και του σύγχρονου «μαυραγοριτισμού», το οποίο είχε αφήσει ανεξέλεγκτο η κυβέρνηση εδώ και καιρό, να έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των μοριακών τεστ ακόμα και άνω των 80 ευρώ.

Κυβέρνηση οπερέτα – Εδώ και τώρα να επιβληθεί διατίμηση στις τιμές των τεστ

Έτσι, σήμερα, επιτέλους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε να μπει πλαφόν στις τιμές. Από την Πέμπτη, τα μοριακά τεστ θα κοστίζουν μέχρι 47 ευρώ.

Ειδικότερα, ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, μπαίνει το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ. Επίσης, ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.

Στο μισό

Ανεξαρτήτως αυτού, και πάλι οι τιμές είναι υψηλές για τα δεδομένα των Ελλήνων. Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι στην Κύπρο, όπου οι οικονομικές συνθήκες για τα νοικοκυριά είναι καλύτερες από αυτές της Ελλάδας, η τιμή σε ορισμένα ιδιωτικά κέντρα, τα οποία μάλιστα υπάρχουν και στην Ελλάδα, κυμαίνονται στο ήμισυ.

 

Επειδή μας τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια, πληρώνουμε τα μοριακά τεστ πιο ακριβά από την Κύπρο 424614 photo

 

Εύλογα γεννάται το ερώτημα. Πως είναι δυνατόν οι ίδιες εταιρείες να πωλούν ακριβότερα τις υπηρεσίες τους σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με χειρότερα οικονομικά δεδομένα από την Κύπρο; Πόσο μάλλον, όταν, όπως έχει αναφερθεί το πραγματικό κόστος των μοριακών είναι 14-15 ευρώ.

Κατραπακιά ΕΝΦΙΑ

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, νέα κατραπακιά θα δεχτεί ο Έλληνας πολίτης, τους πρώτους μήνες του 2022, με τον ΕΝΦΙΑ.

Εκτός από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε ορισμένες περιοχές, ο προγραμματισμός για τον ΕΝΦΙΑ το 2022 προβλέπει να ανέβουν στο TAXIS τα 6,3 εκατομμύρια ειδοποιητήρια πληρωμής του στο τέλος Μαρτίου .

Η, δε, εξόφληση των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ να γίνει σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις. Εφάπαξ, βεβαίως, μπορούν να πληρώσουν όσοι έχουν μεγάλη τσέπη.

Στο τέλος Ιανουαρίου, αρχή Φεβρουαρίου, θα γίνουν οι σχετικές, επίσημες ανακοινώσεις για τη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ που θα φέρει τα πάνω κάτω στη φορολογία των ακινήτων, καθώς στον κύριο φόρο θα ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός.

Κύμα ακρίβειας

Στο μεταξύ, νέο κύμα αύξησης σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ακόμα και σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες.

Να σημειωθεί πως ήδη, εξαιτίας της «ενεργειακής κρίσης», τα τιμολόγια έχουν αυξηθεί κατά 350% σε σχέση με την -προ «κρίσεως»- περίοδο. Επίσης, οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου , σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έχουν αυξηθεί έως και 150%.

Ενδεικτικά των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) το τελευταίο εξάμηνο.

Σε περίπτωση νέων ανατιμήσεων , οι πολίτες δηλώνουν ότι θα μειώσουν περαιτέρω τις δαπάνες τους για να ανταποκριθούν στην αγορά βασικών ειδών. Ειδικότερα, προκύπτει ότι ένας στους δύο Έλληνες θα μειώσει τις δαπάνες για αγορά προϊόντων το επόμενο εξάμηνο ενώ θα αυξήσει τις δαπάνες για λογαριασμούς.

Δηλώνουν, δε, ότι πληρωμή των λογαριασμών αποτελεί τη μεγαλύτερη δαπάνη ως ποσοστό του εισοδήματος. Όπως καταγράφεται στην έρευνα, το 5Ο% εκτιμά ότι το Α’ εξάμηνο του 2022 οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένες.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, οι δαπάνες για λογαριασμούς αποτελούν με διαφορά τη μεγαλύτερη δαπάνη τους ως ποσοστό του εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα αποτελούν το 30% έναντι 25% τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Επίσης, το 46% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων θα είναι μειωμένες. Ήδη, πάντως, καταγράφεται σημαντική μείωση. Ειδικότερα, μειωμένες είναι και οι δαπάνες για αγορές προϊόντων σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο (από 31% σε 26 %).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της ΜRΒ, έξι στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν ότι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης (το 43% αγοράζει μόνο τα απαραίτητα).

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις