Μοιράσου το άρθρο

Ο Μπάιντεν βασιζόταν στα αραβικά έθνη με την ελπίδα να αρχίσουν να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο. Είχε μάλιστα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Πριν από λίγες ώρες όμως, ακούστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν να λέει στον Μπάιντεν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν φτάσει στη μέγιστη δυνατότητα παραγωγής και οι Σαουδάραβες δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά πολύ. Η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου φαίνεται να είναι μια άμεση έκκληση προς τον Μπάιντεν να παράγει περισσότερο πετρέλαιο.

«Είχα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον MBZ», είπε ο Μακρόν. (Ο MBZ είναι ο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.) «Μου είπε δύο πράγματα. Είμαι στη μέγιστη [παραγωγική ικανότητα] και [οι] Σαουδάραβες μπορούν να αυξήσουν μόλις κατά 150 [χιλιάδες βαρέλια την ημέρα]».

Αυτή είναι μια αποκάλυψη που φέρνει τα πάνω – κάτω αφού ο Μπάιντεν βασιζόταν στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Ήταν οι μόνες δύο χώρες του ΟΠΕΚ που θεωρήθηκε ότι είχαν πλεονάζουσα δυνατότητα παραγωγής.

Η αποκάλυψη του Μακρόν σημαίνει ότι εναπόκειται στις ΗΠΑ να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο και σύντομα, διαφορετικά η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί πολύ.

Η άρνηση του Μπάιντεν να επεκτείνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων 50 ετών ήταν ήδη αντικείμενο κριτικής πριν ακόμα την αποκάλυψη του Μακρόν.

Τώρα, αν ο Μπάιντεν δεν ενεργήσει, ουσιαστικά αποκηρύσσει τη θέση της Αμερικής ως ηγέτη του ελεύθερου κόσμου.

Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ο Μπάιντεν εκτίμησε τη σοβαρότητα των όσων έλεγε ο Μακρόν. Πριν προλάβει να τελειώσει ο Μακρόν, ο Μπάιντεν άρχισε να απομακρύνεται και τον διέκοψε, σαν να βιαζόταν να φτάσει στο «φεστιβάλ», παρόλο που η αποκάλυψη του Μακρόν έπρεπε να τον κάνει τουλάχιστον να ανησυχήσει.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Μακρόν επέλεξε να κοινοποιήσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες με τον τρόπο που έκανε, ενώ υπήρχε επαφή με τους δημοσιογράφους. Είναι σχεδόν σαν να ήθελε ο Μακρόν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες του, ίσως ως τρόπο για να πιέσει τον Μπάιντεν να δράσει επιτέλους. Ο Μακρόν άλλωστε είναι ένας έξυπνος πολιτικός. Αν ήθελε οι πληροφορίες να παραμείνουν μυστικές, πιθανότατα δεν θα τις είχε μοιραστεί σε απόσταση αναπνοής από τα ευαίσθητα μικρόφωνα των δημοσιογράφων.

Δείτε την χαρακτηριστική σκηνή και πως συνεργάτης του Μπάιντεν σπεύδει να τον απομακρύνει μόλις καταλαβαίνει τι συμβαίνει:

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις