Το διήμερο 4-5 Απριλίου Τουρκία και Ελλάδα θα έρθουν ακόμα πιο «κοντά» με τις επισκέψεις των Υπουργών Άμυνας και Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Νότη Μηταράκη την Τρίτη στις σεισμόπληκτες περιοχές του Χατάι στην Τουρκία, ενώ Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
Τουρκικές πηγές δήλωσαν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου αργά την Τρίτη ή την Τετάρτη για να συζητήσουν τα αποτελέσματα της επίσκεψης Παναγιωτόπουλου και Μηταράκη στην Τουρκία.
Η «καταστροφή του αιώνα» που προκλήθηκε από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία, στις 6 Φεβρουαρίου, αποτέλεσε την αφετηρία για μια νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Η διπλωματία των σεισμών ενεργοποιήθηκε ξανά, με τις δυο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία να αφήνουν στην άκρη τις διμερείς τους διαφορές, προς το παρόν, και να κάνουν προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης, που είχε αυξηθεί επικίνδυνα κατά τη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νότης Μηταράκης θα ταξιδέψουν την Τρίτη 4 Απριλίου την Τουρκία, όπου θα επισκεφθούν την περιοχή του Χατάι, εκεί όπου ο Εγκέλαδος έδειξε το πιο σκληρό του πρόσωπο.
Τους δυο Έλληνες Υπουργούς θα συνοδεύουν οι ομόλογοι τους, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, με τους οποίους θα έχουν και κατ’ ιδίαν συναντήσεις μετά την επίσκεψη τους στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Της επίσκεψης Παναγιωτόπουλου, Μηταράκη είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία, ως ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές, ξεκινώντας στην ουσία το λιώσιμο των πάγων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι κάλπες φέρνουν αποκλιμάκωση σχέσεων
Ακολούθησε άλλη μια συνάντηση μεταξύ Δένδια-Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, όπου ανακοινώθηκε και η συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας από την Τουρκία για να εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ελληνικής στήριξης στην τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).
Η αποκλιμάκωση της έντασης είναι εμφανής και οι δηλώσεις ένθεν κακείθεν ήπιες. Όμως τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν και θα υπάρχουν, μέχρι να λυθούν, αν ποτέ συμβεί αυτό. Είναι γνωστό ότι οι όποιες διαφορές είναι δύσκολο να επιλυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη και χρειάζεται πάνω απ’ όλα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη η μια χώρα της άλλης.
Όμως αυτό που προέχει και για τις δυο χώρες είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η επικέντρωση της προσοχής και των δυο κυβερνήσεων στο εσωτερικό, αφού και οι δυο χώρες με διαφορά μιας βδομάδας προσέρχονται στις κάλπες.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στη θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει στις σχέσεις με την Ελλάδα μετά τους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμανμαράς, είπε ότι προκειμένου αυτή η θετική ατμόσφαιρα να είναι μόνιμη, οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν βήματα που αυξάνουν την ένταση.
«Υπάρχουν ιστορικά προβλήματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να τα λύσουμε. Ορισμένα από αυτά είναι πολύπλοκα. Θα πρέπει να υπάρχει ένα ειλικρινές περιβάλλον εργασίας για την επίλυσή τους. Πώς θα τα λύσουμε, αυτές οι συμβουλευτικές συναντήσεις δεν θα πρέπει πλέον να είναι συμβουλευτικές, θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα. Τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί, όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ποια είναι».
Αντίστοιχα και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA δήλωσε ότι «δεν πάω στην Τουρκία για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, αλλά πάω για να βοηθήσουμε, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα. Κάποια πράγματα, όπως φυσικές καταστροφές και τραγωδίες, είναι πάνω από πολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο» και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν «ως μοχλοί αποκλιμάκωσης».
Για καλή ατμόσφαιρα κάνει λόγο η Τουρκία
Διπλωματικές πηγές στην Τουρκία, σχολιάζοντας για το iEidiseis την διπλή υπουργική επίσκεψη στην Τουρκία, δήλωσαν ότι «είναι μια χειρονομία των Ελλήνων υπουργών που έτυχε μεγάλης αποδοχής. Ελπίζουμε να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε την καλή ατμόσφαιρα» για να προσθέσουν ότι «κι οπωσδήποτε να μην προκληθεί ζήτημα πριν τις εκλογές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση των δυο Υπουργών Άμυνας, θα συζητηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), καθώς και ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ. Όπως εξήγησαν πηγές στο Τουρκικό ΥΠΑΜ, θα είναι δύσκολο να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την επανεκκίνηση των ΜΟΕ, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί αν το κλίμα είναι το κατάλληλο.
Πρωταρχικός στόχος είναι για τους δυο Υπουργούς Άμυνας, να μην συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα που θα μπορούσε να δυναμιτίσει το θετικό κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών.
Σε ότι αφορά τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, θα έχει πιο δύσκολο έργο με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, με τον οποίο έχουν ανταλλάξει σκληρές εκφράσεις από τον Μάρτιο του 2020 και τα επεισόδια στον Έβρο.
Όμως όπως δήλωσαν πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών στο iEidiseis, το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που καίει και την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς έχει γίνει μέρος της προεκλογικής ατζέντας από την αντιπολίτευση.
Τα πάνω από 4 εκατομμύρια προσφύγων-μεταναστών που φιλοξενούνται στην Τουρκία, έχουν γίνει τροχοπέδη για το κυβερνητικό κόμμα του ΑΚΡ και την κυβέρνηση Ερντογάν.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σοϊλού αναμένεται να ζητήσει περεταίρω βοήθεια από την ΕΕ για τους πρόσφυγες-μετανάστες και για το λόγο αυτό θα χρειαστεί τον συντονισμό με την Ελλάδα, ώστε να ακουστεί η φωνή της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, που τις μονοπωλούν τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.
Επίσης θα συζητηθεί το θέμα των ροών από την Τουρκία είτε μέσω των θαλασσίων οδών, είτε μέσω του Έβρου, για καλύτερη αστυνόμευση από την πλευρά της Άγκυρας και συντονισμό στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών.
Τέλος θα συζητηθεί και το θέμα του φράχτη ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια εισόδου μεταναστών από τον Έβρο, ενώ ο Σοϊλού θα ενημερώσει για τον φράχτη που έχει ανεγερθεί στα τουρκο-ιρανικά σύνορα και τον τρόπο λειτουργίας του.
Επιθυμία και των δυο πλευρών είναι η παραμονή των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών και η περεταίρω μείωση της έντασης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα γίνεται.
Σπύρος Σιδέρης
ieidiseis.gr
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISS
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις