Τα μαντάτα από την Κομισιόν είναι άσχημα. Όχι μόνο οι Βόρειοι απέρριψαν τις ελληνικές θέσεις για πλαφόν στις τιμές του ρεύματος. Αλλά τώρα βάζουν εμπόδια και στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, όπως αυτή του ΕΝΦΙΑ κατά 13%.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για «κόκκινη κάρτα» που έφαγε στο Eurogroup ο Σταϊκούρας σε ό,τι αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις φόρων ως αντιστάθμισμα στην υψηλή ακρίβεια.
Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες λένε ότι και ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, δέχεται ισχυρές πιέσεις για να αυξηθούν τα επιτόκια, κάτι που θα σημάνει αύξηση και του κόστους δανεισμού νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.
Παρά την οικονομική λαίλαπα που φέρνει ο πόλεμος, οι σκληρές χώρες, όπως η… σοσιαλιστική Γερμανία ή η Ολλανδία, επιμένουν στο μοντέλο Σόιμπλε, αυτό που κατέστρεψε την Ελλάδα στα μνημονιακά χρόνια.
Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί «ψαλιδίσματος» και των γενναίων μέτρων που θέλει να ανακοινώσει η κυβέρνηση την Πέμπτη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τότε οδηγούμαστε και σε νέο πολιτικό σκηνικό.
Γιατί εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης, που χτυπά όλο τον κόσμο, οι Ευρωπαίοι «αδειάζουν» τον Μητσοτάκη; Μήπως τον θεωρούν καμένο χαρτί;
Αν δηλαδή η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει γενναίες φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά ή μείωση του φόρου στα καύσιμα, και τελικά πάει σε μικρότερες παροχές – μπαλώματα, τότε είναι φανερό ότι οι ξένοι τελειώνουν τον Μητσοτάκη.
Διότι ενώ γνωρίζουν ότι η κοινωνία βρίσκεται στα κάγκελα και βλέπουν τον πληθωρισμό να ίπταται, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κάνει γενναίες παρεμβάσεις, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα.
Κι ακόμη πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα για τον Μητσοτάκη ο οποίος ακόμη κι αν είχε σκοπό να κάνει εκλογές τον Μάιο πολύ δύσκολα θα το τολμήσει χωρίς να έχει ανακουφίσει τους Έλληνες πολίτες.
Αν οι ξένοι ζητούν δημοσιονομική πειθαρχία αν και ξέρουν ότι η ουκρανική κρίση τσακίζει την ελληνική οικονομία, τότε ξεκάθαρα αίρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.
Κάποιες πληροφορίες λένε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από την εποπτεία που είχε προγραμματιστεί για τον Αύγουστο ενδεχομένως να μετατεθεί για το τέλος του χρόνου κι ανάλογα με τις εξελίξεις.
Κι αυτό θα είναι μια ακόμη δυσμενής εξέλιξη για την Ελλάδα και για την κυβέρνηση που πόνταρε επικοινωνιακά σε αυτό.
Χωρίς παροχές, ή με ελάχιστες, με συνέχιση των μνημονίων και της εποπτείας, με τους δανειστές να πιέζουν η διέξοδος θα μπορούσε να είναι για κάποιους η προσφυγή στις κάλπες.
Από την άλλη, όμως, ο Μητσοτάκης βλέποντας μια τέτοια εξέλιξη δε θα ρίσκαρε να χάσει και θα πήγαινε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ελπίζοντας ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν.
Σε κάθε περίπτωση, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον το αγαπημένο παιδί των Ευρωπαίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό του μέλλον.
antinews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις