«Για δύο σχεδόν δεκαετίες, διασύρθηκε και καταστράφηκε οικονομικά για ένα έγκλημα, που ουδεμία ανάμειξη είχε» λέει ο δικηγόρος του

Επί μια εικοσαετία και πλέον επιχειρηματίας πάλευε στους διαδρόμους των Δικαστηρίων να αποδείξει ότι δεν είχε συμμετοχή «στις μετοχές φούσκες» του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) που το 1999 είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη και είχε οδηγήσει οικογενειάρχες και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας στην οικονομική καταστροφή.

Ο επιχειρηματίας που ενεπλάκη στην υπόθεση με τις μετοχές φούσκες, όχι μόνο δικαιώθηκε από Δικαιοσύνη μετά από 19 ολόκληρα χρόνια μεγάλης επώδυνης πορείας, η οποία μάλιστα επηρέασε σημαντικά την υγεία του, αλλά και του επιδικάστηκε αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, κ.λπ.

Με μόνη της διαφορά ότι δεν πρόλαβε να χαρεί ούτε τη δικαίωσή του, ούτε την αποζημίωση που του επιδικάστηκε, καθώς πριν δημοσιευθεί η απόφαση που του επιδίκασε την αποζημίωση πέθανε και τώρα οι συγγενείς – κληρονόμοι, δηλαδή, η γυναίκα του και τα δύο του παιδιά διεκδικούν δικαστικά το ποσό που τους επιδικάστηκε. Tο ποσό που επιδικάστηκε ως αποζημίωση ικανοποίησης για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της ποινικής του δίκης, ανέρχεται στα 8.000 ευρώ και είναι πολύ μικρό και σε σχέση με αυτό που ζητούσε να του επιδικαστεί το οποίο ήταν 60.000 ευρώ. Μετά από όλα αυτά, μέσω του δικηγόρου τους Αριστείδη Καραμπασιάδη, θα προσφύγουν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο ίδιος δήλωσε.

Πώς ξεκίνησε η υπόθεση

Το καλοκαίρι του 1999, η ενασχόληση με το χρηματιστήριο είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Ακόμη και σε μικρά χωριά υπήρχαν ΕΛΔΕ (εταιρείες λήψης και διαβίβασης εντολών) που λειτουργούσαν ως γραφεία διαμεσολάβησης για την αγορά και πώληση μετοχών. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.300 εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν στο Χρηματιστήριο και μεγάλες περιουσίες πουλήθηκαν (ακόμα και στάνες με πρόβατα) για να παιχτούν στο ΧΑΑ.

Τότε, συνολικά 23 εταιρείες ελέγχθηκαν από τη Δικαιοσύνη για χειραγώγηση μετοχών. Η δικαστική έρευνα για τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου ξεκίνησε το ’99 αλλά η υπόθεση «κόλλησε» λόγω εμπλοκής της ανακρίτριας στο παραδικαστικό κύκλωμα. Το 2009 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παρέπεμπε 67 άτομα σε δίκη. Στη συνέχεια, με εφετειακό βούλευμα οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42, οι οποίοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν το 2013.

Όπως εκατομμύρια Έλληνες έπαιξαν το 1999 στο Χ.Α.Α. έτσι και ο εν λόγω επιχειρηματίας μπήκε στα γρανάζια του Χ.Α.Α.

Όμως, το 2006 κατηγορήθηκε μαζί με άλλους 40 περίπου για μετοχές φούσκες και κλήθηκε σε απολογία από τον ανακριτή ως κατηγορούμενος για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Παρόλα αυτά αθωώθηκε δις, αλλά έγινε έφεση/αναίρεση από τον Εισαγγελία και τελικά αθωώθηκε αμετάκλητα το 2018.

Άσκησε αγωγή για αποζημίωση κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του επιδικάστηκε το ποσό των 60.000 ευρώ ως ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της ποινικής του δίκης, από την έναρξη της ανακριτικής διαδικασίας το 2006 έως και την έκδοση της οριστικής απόφαση με την οποία αθωώθηκε.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις