Επιχείρηση συγκάλυψης βρίσκεται σε εξέλιξη για το φαγοπότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον Οργανισμό που, υπό την εποπτεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει την αποκλειστική ευθύνη να μοιράζει κάθε χρόνο 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 900.000 δικαιούχους, μεταξύ των οποίων αγρότες, αγροτικοί συνεταιρισμοί και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Η υπόθεση έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου σκανδάλου μετά και την επίσημη καταγγελία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ότι οι ελληνικές αρχές κατά την έφοδο στον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 19 Μαΐου 2025, παρουσίασαν «έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας» με αποτέλεσμα «η συλλογή ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη και καθυστέρησε σημαντικά μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της 20ης Μαΐου».

Η άκρως σοβαρή καταγγελία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έρχεται λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη ότι η πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευή Τυχεροπούλου, καθαιρέθηκε από τη θέση της  μόλις εντόπισε μεγάλο κύκλωμα το οποίο μέσω ψευδών δηλώσεων ιδιοκτησίας βοσκοτόπων λάμβανε εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων.

Μάλιστα, η Παρασκευή Τυχεροπούλου βρίσκεται αντιμέτωπη με πειθαρχικές διώξεις από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία την χρησιμοποιεί ως ειδική συνεργάτιδα για την αποκάλυψη των εμπλεκομένων στο μέγα σκάνδαλο.

Ο χαρακτηρισμός μεγάλο σκάνδαλο δικαιολογείται από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων σε βάρος 100 ατόμων όχι μετά από έρευνα των ελληνικών δικαστικών αρχών αλλά από την έρευνα που συνεχίζει να διενεργεί στην Ελλάδα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, με αντικείμενο την τύχη κοινοτικών επιδοτήσεων εκατομμυρίων ευρώ.

Το ντου στα γραφεία

Η έφοδος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε συνοδεία στελεχών του Τμήματος Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και του Τμήματος Ειδικών Υποθέσεων της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να γίνουν φύλλο και φτερό όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και να ανακτηθούν όλα τα ψηφιακά αρχεία.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην ανακοίνωσή της εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έκανε έφοδο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αναφέρει τα εξής:

1] Μεταξύ 2019 και 2022, «σημαντικός αριθμός ατόμων παρουσιάστηκαν ως νέοι ή νεοεισερχόμενοι αγρότες και απέκτησαν δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), στηριζόμενοι σε ψευδείς δηλώσεις. Αυτές περιλάμβαναν παραπλανητικά στοιχεία σχετικά με την ιδιοκτησία ή την ενοικίαση βοσκοτόπων επιλέξιμων για επιδοτήσεις, δίνοντας την ψευδή εντύπωση ενεργής αγροτικής δραστηριότητας».

2] Στις περισσότερες περιπτώσεις, «οι δηλωμένοι βοσκότοποι ήταν στην πραγματικότητα δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες στο παρελθόν είχαν διατεθεί μόνο για χρήση από κτηνοτρόφους που δεν διέθεταν ιδιωτική γεωργική γη».

3] Οι βοσκότοποι αυτοί βρίσκονταν συχνά σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας των προσώπων που ισχυρίζονταν ότι τους κατείχαν ή τους ενοικίαζαν.

4] Τα επόμενα χρόνια, μέχρι και το 2024, τα ίδια άτομα συνέχισαν να υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις για ζωικό κεφάλαιο, γεγονός που τους επέτρεψε να τους διατεθούν δημόσιοι βοσκότοποι, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν για την ενεργοποίηση και διατήρηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης

5] «Η παράνομη αυτή πρακτική ενδέχεται να οργανώθηκε με συστηματικό τρόπο, με τη συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Πώς στήθηκε το κόλπο γκρόσο

Μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, όπως το Politico, είχαν δημοσιεύσει εκτενή ρεπορτάζ από τον Φεβρουάριο για το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις οι εξόφθαλμες απάτες σε βάρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και σε βάρος με μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων αγροτών που όντως έχουν δραστηριότητα.

Στο ρεπορτάζ παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως:

-Το 2019, δύο άτομα από το Ρέθυμνο της Κρήτης υπέβαλαν αιτήσεις για επιδοτήσεις για ενοικιαζόμενη γη στην Τζια, για χρήση ως βοσκότοπο. Στην αίτησή τους περιλαμβάνονταν μισθωτήρια συμβόλαια στα οποία ως ιδιοκτήτες εμφανίζονταν δύο άλλοι κάτοικοι του Ρεθύμνου. Έλαβαν περίπου 73.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα άτομα αυτά δεν παρουσίασαν έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι έχουν ιδιοκτησία γης στη Τζιά.

– Την επόμενη χρονιά, δύο άλλοι παραγωγοί από το Ρέθυμνο νοίκιασαν την ίδια γη στην Τζια και στα συμβόλαια που κατέθεσαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίζονταν νέοι ιδιοκτήτες.

– Άνδρας και πάλι από την Κρήτη ισχυρίστηκε ότι είναι ιδιοκτήτης βοσκοτόπων στον Γράμμο, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος, πρώην υπεργολάβος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κατηγορείται μαζί με μέλη της οικογένειάς του ότι έλαβαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ δηλώνοντας ψευδώς πως νοίκιαζαν 450 στρέμματα σε ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.

Άλλο άτομο εμφανίστηκε να έχει δηλώσει ιδιοκτησία εκτός Ελλάδος, στη Βόρεια Μακεδονία και να έχει επιδοτηθεί.

Για να το κάνουμε λιανά, συστηματικά άτομα έκαναν αιτήσεις για επιδοτήσεις δηλώντας ότι έχουν στην ιδιοκτησία τους βοσκοτόπια χωρίς να τους ανήκουν και χωρίς κανέναν έλεγχο να επιδοτούνται.

Το σκάνδαλο με το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σε πλήρη γνώση της κυβέρνησης καθώς η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αφορά και σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η νέα εξέλιξη με την καταγγελία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας περί έλλειψης ειλικρινούς συνεργασίας από τις ελληνικές αρχές είναι άκρως σοβαρή και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πέρασε στα ψιλά των συστημικών, φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

neostrategy.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις