«Αλλάζοντας κατά 180 μοίρες από την αρχική συμφωνία «νερά» άρχισε να μπάζει και σε θρησκευτικό επίπεδο η βάρκα της «Συμφωνίας των Πρεσπών» με τον Αρχιεπίσκοπο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέφανο, να αρνείται τους όρους που τέθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να χορηγηθεί το Αυτοκέφαλο. Πάντως στο ΥΠΕΞ δείχνουν πως «πέρα βρέχει» με τον υπουργό Εξωτερικών να μην έχει απαντήσει στις κλήσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο που ζητά (ευλόγως) ενημέρωση.
«Αλλάζοντας κατά 180 μοίρες από την αρχική συμφωνία «νερά» άρχισε να μπάζει και σε θρησκευτικό επίπεδο η βάρκα της «Συμφωνίας των Πρεσπών» με τον Αρχιεπίσκοπο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέφανο, να αρνείται τους όρους που τέθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να χορηγηθεί Τόμος Αυτοκεφαλίας στην εκκλησία του βόρειου γείτονά μας.
Από την άλλη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι αρκετά προβληματισμένο, με την αλλαγή στάσης από τη μεριά της Βορειομακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Πάντως η Ελλάδα και το ΥΠΕΞ δείχνουν πως «πέρα βρέχει» με τον υπουργό Εξωτερικών να μην έχει απαντήσει στις κλήσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο που ζητά (ευλόγως) ενημέρωση σε ότι αφορά τις διπλωματικές εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας.
Πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου μιλώντας στο neostrategy.gr, εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την διαιώνιση της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και μάλιστα αποκαλύπτουν ότι πολλάκις ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε στείλει μηνύματα στην παρούσα κυβέρνηση ότι το θέμα είναι πολυδιάστατο θρησκευτικά και πολιτισμικά και θα έπρεπε να κλείσει το συντομότερο, πριν προκληθεί «θρησκευτική αστάθεια» στα Βαλκάνια.
Παράλληλα όμως, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπάρχει και μια ακόμη συνιστώσα η οποία δεν είναι άσχετη με τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας.
Ποιοι είναι οι όροι του Οικουμενικού Πατριαρχείου:
Πρώτον, παραίτηση από το όνομα «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία,
Δεύτερον, να αναγνωριστεί από τη «μακεδονική» εκκλησιαστική διασπορά τα Πρωτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Τρίτον να αναγνωριστεί από την Αρχιεπισκοπή Aχρίδος η Ουκρανική Εκκλησία.
Η άνοδος των εθνικιστών του VMRO στην εξουσία ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει αυτές τις αναταράξεις μιας και όπως είναι γνωστό, οι βορειομακεδόνες εθνικιστές του VMRO σε πολιτικό και εκκλησιαστικό επίπεδο, διατηρούν άριστες σχέσεις με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία που και αυτή με τη σειρά της διατηρεί άριστες σχέσεις με το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Ως γνωστόν, το Πατριαρχείο της Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν διακόψει την επικοινωνία τους λόγω της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας την ημέρα των Θεοφανίων του 2019 με αποτέλεσμα να προκληθεί ενδό-ορθόδοξο σχίσμα.
Η άρνηση της «Μακεδονικής» (sic) Ορθόδοξης Εκκλησίας
Ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος «Μακεδονικής (sic) Ορθόδοξης Εκκλησίας» (ΜΟΕ) με έδρα την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, σε δηλώσεις του τόνισε δημόσια για πρώτη φορά ότι οι όροι που τίθενται εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκειμένου να χορηγηθεί Τόμος Αυτοκεφαλίας στην MOE είναι μη αποδεκτές!
Ποιοι είναι οι όροι αυτοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου:
Πρώτον, παραίτηση από το όνομα «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία,
Δεύτερον, να αναγνωριστεί από τη «μακεδονική» εκκλησιαστική διασπορά τα Πρωτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Τρίτον να αναγνωριστεί από την Αρχιεπισκοπή Aχρίδος η Ουκρανική Εκκλησία.
Ερωτηθείς ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος πότε θα χορηγηθεί ο Τόμος Αυτοκεφαλίας το μετέφερε εμφανώς στις ελληνικές καλένδες απαντώντας ότι:
«Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να υποθέσουμε. Μπορεί να συμβεί αύριο, μπορεί και μεθαύριο. Ως εκ τούτου, εμείς διαφυλάσσουμε την Εκκλησία, οικοδομούμε την Εκκλησία, οικοδομούμε σχέσεις και επαφές με τις λοιπές τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Αυτό θα συμβεί όταν εκπληρωθούν οι καιροί, όπως διαμηνύει και ο Απόστολος Παύλος».
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι οι τρεις ισχυρότεροι προκαθήμενοι της «ΜΟΑ» είχαν ανέκαθεν εκφράσεις τις αντιρρήσεις τους ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα η τριανδρία του Αρχιεπισκόπου Στέφανου, του Μητροπολίτη Τιμόθεου και του Μητροπολίτη Πέτρου, είχε επαφές πριν από τις πρόσφατες εκλογές στο γειτονικό μας κράτος με την ηγεσία του VMRO, όπου είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στον αγώνα του «μακεδονικού λαού» και την άρνησή τους να υποστηρίξουν την «Συμφωνία των Πρεσπών».
Το… «χαλάκι» του ΥΠΕΞ
Ετσι λοιπόν αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση-σεις της ΝΔ, τηρώντας τη στάση των όψιμων μακεδονομάχων, αυτό που κατάφεραν ήταν να ρίξουν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι προς άγραν ψήφων αγνοώντας το εθνικό συμφέρον της χώρας μη υπογράφοντας τα πρωτόκολλα της Συνθήκης των Πρεσπών.
Να όμως που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και αυτού του τύπου «μπακαλίστικης» άσκησης εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο έχει καταστρέψει την πάλαι ποτέ ηγετική ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια, αλλά παράλληλα έχει ανοίξει τις ορέξεις μικρών χωρών και μεγάλων δυνάμεων που κάθε μία για τους δικούς της λόγους βρίσκεται σε αντιπαλότητα με την Ελλάδα.
Ισως η ηγεσία της κυβέρνησης να προσβλέπει στην βοήθεια πέρα του Ατλαντικού. Ισως κάποιοι άλλοι στο ΥΠΕΞ στη βοήθεια των Βρυξελλών. Με σκοπό να «μαλώσουν» τους βόρειους γειτονές μας και να επανέλθουν στο προηγούμενο de Jure καθεστώς οι σχέσεις των δύο χωρών.
Αν βέβαια σκεφτούμε την «εξαιρετική» εξωτερική μας πολιτική απέναντι στην Τουρκία με τα «λαμπρά» αποτελέσματα όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της χώρας σε Τεμένη και τη διάλυση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων αιώνων με την Σερβία λόγω Κοσσόβου, είναι να προβληματίζεται κάποιος σφόδρα, για το τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.
neostrategy.gr
Εberhard Grossgasteiger/Unsplash
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις