Ο πολύπαθος χώρος της εκπαίδευσης βρίσκεται ξανά σε αναβρασμό. Εκπαιδευτικοί και γονείς ήδη από αυτή την εβδομάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, ενάντια στην «αυγουστιάτικη απόφαση» (ως συνήθως) του υπουργείου Παιδείας να βάλει λουκέτο (χωρίς παρένθεση) σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα.

Με πρόσχημα το δημογραφικό πρόβλημα και εκμεταλλευόμενη την αυγουστιάτικη ραστώνη δημοσιεύτηκε η λίστα με τις “συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων”.
Την ίδια ώρα οι νεοδιόριστοι δάσκαλοι της περιφέρειας των 770 ευρώ (μεικτά), κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους επειδή δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι! Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου του πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας, ανακοινώνοντας τις… «Εντεκα αλλαγές στα σχολεία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν έκαναν φυσικά καμία αναφορά στο λουκέτο που έβαλαν σε εκατοντάδες σχολεία, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, στα κενά των δασκάλων σε δεκάδες σχολεία, στα τμήματα που θα στοιβάζονται περισσότεροι από 30-35 μαθητές.

Ανακοίνωσαν ωστόσο την επαναφορά της 5νθήμερης αποβολής για τους μαθητές και εξήγγειλαν την πλήρη απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία («χτύπησαν φλέβα» δηλαδή…)

Συγχωνεύσεις και λουκέτα σε σχολεία

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς βρέθηκαν σε κατάσταση απόγνωσης όταν είδαν τα νούμερα που αφορούν την απόφαση των συγχωνεύσεων. Και δυστυχώς, ο στόχος της σύμπτυξης για περισσότερα από 1.000 τμήματα πανελλαδικά, όπως κατήγγειλαν στις αρχές του μήνα οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών, οδεύει προς την ολοκήρωσή του με συνοπτικές διαδικασίες.

Η εντολή μέσω αυγουστιάτικης εγκυκλίου στις σχολικές διευθύνσεις μιλά για υποχρεωτική σύμπτυξη τμημάτων σε όλα τα σχολεία, που έχουν λιγότερους από 25 μαθητές.
Προς το παρόν, 118 σχολεία (36 Δημοτικά και 82 Νηπιαγωγεία) δεν πρόκειται να ανοίξουν τη νέα σχολική χρονιά στην Κεντρική Μακεδονία, περίπου άλλα 40 στην Πελοπόννησο, συγχωνεύονται σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Χανιά, Λάρισα, Μυτιλήνη. Κι αυτά ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης υλοποίηση της απόφασης.

Φυσικά αυτή η φιέστα Μητσοτάκη – Πιερρακάκη υπό τον τίτλο “Εντεκα αλλαγές στα σχολεία” τη νέα σχολική χρονιά δεν ήταν τυχαία και πρωτίστως αθώα. Ηταν η κυβερνητική απάντηση στις κινητοποιήσεις που έχουν αναγγείλει εκπαιδευτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες γονέων σε όλη τη χώρα.Στην Αθήνα η κοινή κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Παιδείας στις 4 Σεπτεμβρίου.

 

 

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την κορύφωση της αντι-εκπαιδευτικής πολιτικής με τις διαρκείς συγχωνεύσεις τμημάτων για να μην αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται διαρκώς η δημόσια εκπαίδευση και η μόρφωση του μέλλοντος της Ελλάδας. Ο υπουργός Παιδείας από τη δική του πλευρά αφού ξεμπέρδεψε με τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών κάνοντας λόγο για τους «10 χιλιάδες διορισμούς φέτος», ανήγγειλε τη λειτουργία και των πρώτων “ψηφιακών σχολείων” μέσω τηλεκπαίδευσης.

Το μοντέλο-στόχος τους, είναι να γίνεται εκπαίδευση εξ΄αποστάσεως μέσω υπολογιστή –  με δασκάλους που δεν θα έχουν καμία επαφή με τους μαθητές τους – και αρχίζει από τη Γαύδο από αυτή τη σχολική χρονιά.
Οι συγχωνεύσεις τμημάτων και η εξαίρεση ολόκληρων νησιών, όπως η Σάμος ή η Ικαρία, από τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων -παρά τους νέους διορισμούς- οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επιλογή της τηλε-εκπαίδευσης.

Κοιμούνται σε σκηνές και αυτοκίνητα!

Οι μεγάλοι χαμένοι που είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, θα γίνονται “λάστιχο” μετά τις συγχωνεύσεις τμημάτων και το κλείσιμο σχολείων για να καλύψουν τις υποχρεωτικές ώρες διδασκαλίας αλλά και οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Και πέρα από τους «ανθρώπους-χταπόδια» που ζητάει το νέο σύστημα,  αντιμετωπίζουν ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα. Αυτό της στέγης. Δεν βρίσκουν σπίτι να νοικιάσουν εξαιτίας των υψηλών ενοικίων και εξαναγκάζονται να μένουν είτε σε σκηνές είτε στα αυτοκίνητά τους! Η αναζήτηση στέγης τους έχει γίνει ένας ακόμη εφιάλτης.

Το πρόσφατο ρεπορτάζ για τη δασκάλα που κοιμάται στο αυτοκίνητο της στη Ρόδο επειδή δεν βρίσκει σπίτι κάτω από 400 ευρώ, έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές, αυτές που τα κυβερνητικά παπαγαλάκια τις κατοχύρωσαν ως “απαγορευμένες περιοχές για Έλληνες πολίτες”, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Για αυτό και το ζήτημα της στέγης είναι από τα κεντρικά ζητήματα  στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει η ντροπή και ο ευτελισμός δασκάλων και καθηγητών, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες και στις δημοτικές αρχές που δεν λαμβάνουν αποφάσεις για στήριξη των εκπαιδευτικών.
Είναι αδιανόητο, όπως λένε, να ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να αφήσουν τα σπίτια τους την 1η του Μάη επειδή έρχονται οι τουρίστες και να τους τα ξανανοικιάζουν την 1η του Οκτώβρη, είναι αδιανόητο, επίσης, όταν κάποιος καταφέρει και βρει τελικά σπίτι, να του ζητούνται αστρονομικά ποσά της τάξης των 500-600 ευρώ για μια γκαρσονιέρα ή ένα μικρό δυάρι, στο όνομα πάλι της ελεύθερης αγοράς.

Η δημόσια παιδεία μπορεί να μην «πωλείται» επισήμως για την κυβέρνηση, αλλά με ύπουλες μεθοδεύσεις την οδηγεί στη διάλυση. Και ποιοι βγαίνουν ωφελημένοι από τη διάλυση της δημόσιας παιδείας το γνωρίζουν ακόμη και οι πέτρες…

neostrategy.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις