Μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν ανεμβολίαστο εργαζόμενο χωρίς να πάρει αποζημίωση, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ,Άδωνις Γεωργιάδηςμιλώντας στο Mega.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν μπορούν να απολύονται όσοι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν εμβόλιο απάντησε καταφατικά και εξήγησε ότι “στην κείμενη νομοθεσία υπάρχει άρθρο το οποίο λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση. Εάν ο εργαζόμενος αμφισβητήσει αυτή την πράξη της εταιρείας πηγαίνουν και οι δύο στα δικαστήρια”. “Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που συζητάμε είναι: εάν το να δουλεύεις σε μια επιχείρηση, σε ένα πόστο που έχει να κάνει με τους πελάτες της ή με άλλους συναδέλφους και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για τη λειτουργία της επιχείρησης είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, το έχω πει πολλές φορές, υπό συνθήκες (δηλαδή εάν δουλεύεις σε ένα πόστο τέτοιο που η τηλεργασία είναι αδύνατη και η επαφή με τον κόσμο είναι πολύ μεγάλη), ασφαλώς και είναι σπουδαίος λόγος για απόλυση και αυτό θα κριθεί και σε ένα δικαστήριο και σε πολλά δικαστήρια. Δεν βλέπω καμία ιδιαίτερη σοφία ούτε καμία βόμβα μεγατόνων σε αυτό. Είναι πράγματα που θα συμβούν”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εργαζόμενους στην εστίασηΕν συνεχεία ρωτήθηκε εάν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση. “Πρώτον υπάρχει ένα ηθικό πεδίο και το νομικοπολιτικό επίπεδο. Για εμένα εάν ένας επιχειρηματίας επιλέξει να κάνει την επιχείρησή του αμιγώς για εμβολιασμένους και είναι όλοι εμβολιασμένοι και ένας ή δύο εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι… φανταστείτε αυτός ο επιχειρηματίας θα θέλει να βάλει το σηματάκι ότι είναι όλοι εμβολιασμένοι στο μαγαζί του και δεν θα μπορεί να το κάνει. Από αυτό το σηματάκι, θα εξαρτάται η επιλογή των πελατών αν θα μπουν ή δεν θα μπουν. Άρα εάν ένας με δύο εργαζόμενοι επιλέξουν να είναι ανεμβολίαστοι σε ένα τέτοιο μαγαζί τύπου της εστίασης, η επιλογή αυτών των εργαζομένων θα κοστίζει χρήματα και θέσεις εργασίας σε αυτήν την επιχείρηση. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε, είναι εξαιρετικά ανήθικο”, απάντησε και συμπλήρωσε ότι “αυτό είναι εξαιρετικά ανήθικο, σημαίνει ότι κάποιος κοιτώντας τον εαυτούλη του αδιαφορεί για όλους τους άλλους”.
Ωστόσο την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι ” το ποιοι θα υποχρεωθούν να εμβολιαστούν το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές και βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Υπάρχει Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, αυτοί εξετάζουν όλα αυτά τα ζητήματα. Εγώ προσωπικά το να αποφασίσω μόνος μου να θεσπίσω υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε κάποιο κλάδο χωρίς να το έχουν αποφασίσει αυτές οι επιτροπές, αυτό αποκλείεται”.
“Οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς”
Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους πολίτες. Όπως είπε “οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς πλέον” και συνέχισε λέγοντας ότι ηθικό δικαίωμα του κράτους να περιορίζει την κυκλοφορία και την κοινωνική δραστηριότητα των εμβολιασμένων δεν υφίσταται. Αυτοί οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν, είπε και υπενθύμισε ότι ήδη οι ανεμβολίαστοι υφίστανται περιορισμούς. “Μόνοι τους το επέλεξαν. Δεν υπάρχει κανένα plan b. Πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Η θα εμβολιαστούμε ή θα έχουμε προβλήματα” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Πηγή: enikonomia.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις