Γνωμοδότηση από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 και 12 Νοεμβρίου ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας – Ποιοι οι συσχετισμοί.

Οι διαγραφές των Στέφανου Τζουμάκα, Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 και 12 Νοεμβρίου, πιθανόν δε να κρίνουν και την ίδια την ενότητα και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ!

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνη Κοτσακά, κατόπιν ερωτήματος του τελευταίου, επαναλαμβάνει ότι ο Στέφανος Τζουμάκας παραπέμπεται με το ερώτημα της διαγραφής, γιατί -όπως τονίζεται- υποστήριξε δημοσίως ότι εντός του κόμματος υπάρχει η διαπλοκή.

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου διεμήνυσε επίσης προφορικά προς τον Αντώνη Κοτσακά πως με το ερώτημα της διαγραφής παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας και οι Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν οι δημόσιες δηλώσεις επί του θέματος του προέδρου του κόμματος και πως αυτές είναι απολύτως ξεκάθαρες.

Ως εκ τούτου η Επιτροπή Δεοντολογίας, με απόφασή της κατά πλειοψηφία, ζητάει από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνέλθει (αν δεν υπάρχει κάποια αναβολή, που όμως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται) 11 και 12 Νοεμβρίου να “γνωμοδοτήσει” για το αν θα πρέπει να διαγραφούν οι τέσσερις ή όχι.

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται, μεταξύ των άλλων, τα εξής ερωτήματα:

Πρώτον, υπάρχει η πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή που θα υπερψηφίσει την απόφαση ή όχι; Όλα δείχνουν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η πλειοψηφία, η ηγεσία όμως εκτιμά ότι στην πορεία η πλειοψηφία αυτή θα δημιουργηθεί, έστω και οριακά!

Δεύτερον, αν απορριφθεί η κρίση θα πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας, γεγονός που θα δημιουργήσει άμεση κρίση.

Τρίτον, αν οι διαγραφές υιοθετηθούν, η “Ομπρέλα” και τουλάχιστον ένα τμήμα της Έφης Αχτσιόγλου θα αποχωρήσουν- άρα η διάσπαση και πάλι θα επέλθει.

Τέταρτον, το τρομερό, πράγματι, είναι πως η απόφαση που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή είναι απλώς “γνωμοδοτική” -και όχι δεσμευτική- για την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Πέμπτο, για να λάβει απόφαση η επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 των μελών της. Πλειοψηφία που τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει!

Έκτο, διάσπαση ενός κόμματος δεν μπορεί να γίνει για διαγραφές, χωρίς να έχει ξεδιπλωθεί η πολιτική πλατφόρμα των διαφωνιών.

Μπροστά στο γόρδιο δεσμό που δημιουργείται, κάποιοι θεωρούν πως μπορεί να υπάρξει μια “συμβιβαστική λύση” ώστε τελευταία στιγμή η ηγεσία να πάρει πίσω τις διαγραφές και η μειοψηφία να μην αποχωρήσει.

Γνώμη της στήλης είναι πως κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον, αφού και η ηγεσία επιδιώκει ένα διαζύγιο- έστω και “βελούδινο”- με την μειοψηφία!

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις