Καμπανάκια της Κομισιόν για τη διαχείριση των χρημάτων από την Ελλάδα. Στο στόχαστρο και οι ΟΤΑ
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν εκφράζει αντιρρήσεις για τον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών πόρων από τη χώρα μας, αλλά και για εκείνα του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρι πρότινος οι «οχλήσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν προφορικές προς την κυβέρνηση της Ν.Δ., με στόχο να γίνουν «αθόρυβα» οι όποιες διορθώσεις και η διαχείριση των πόρων να γίνεται εντός πλαισίου και όχι στις… παρυφές του.
Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκονται ο τρόπος δημοπράτησης των έργων και η διαδικασία απορρόφησης, για τα οποία οι Βρυξέλλες εκφράζουν σημαντικές αντιρρήσεις. Εκεί που φαίνεται πως υπάρχει ζήτημα είναι στις τοπικές και τις περιφερειακές Αρχές και στην έλλειψη συντονισμού που παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την κεντρική κυβέρνηση. Δηλαδή, ότι στους ΟΤΑ υπάρχουν διοικητικές αδυναμίες και ο τρόπος εποπτείας των κοινοτικών κονδυλίων ενδέχεται να μην είναι απόλυτα διαφανής και χρήζει απαντήσεων και εξηγήσεων. Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλια συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχει απορροφήσει τα 11,1 δισ. ευρώ. Ηδη το οικονομικό επιτελείο έχει υποβάλει αίτημα για τη χορήγηση και της τρίτης δόσης, πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει η Κομισιόν. Φαίνεται πως οι αντιρρήσεις της Επιτροπής δεν σταματούν εκεί, αλλά επεκτείνονται και στη διαχείριση των πόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο (ΕΣΣ), η Κομισιόν δεν εξασφάλισε τις απαραίτητες δικλίδες εποπτείας για τα περίπου 800 δισ. που δαπανήθηκαν, με αποτέλεσμα πολλά κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να δίνουν ελάχιστα στοιχεία για το πού δαπάνησαν κονδύλια.
Ωστόσο, οι ενστάσεις της Κομισιόν έχουν ήδη αποτυπωθεί και στην έκθεσή της, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μερικές εβδομάδες. Εκεί επισημαίνεται πως η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει 11 σημαντικά προαπαιτούμενα, παρ’ όλα αυτά το οικονομικό επιτελείο υπέβαλε και νέο αίτημα για αποδέσμευση της επόμενης δόσης, το οποίο συνοδεύεται από συγκεκριμένα, επιπλέον προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν. Για να εκταμιευτούν, όμως, τα επιπλέον κονδύλια, η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, στη διοικητική αναβάθμιση στον δημόσιο τομέα καθώς και στις δημόσιες συμβάσεις, αλλά και στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας και πράσινων έργων που βοηθούν το περιβάλλον. Όμως, τα προαπαιτούμενα των επόμενων εξαμήνων είναι ακόμα πιο… ενδιαφέροντα και θα πρέπει να εκπληρωθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα και αφορούν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στην ψηφιακή αναβάθμιση του 30% των αρχείων της Δημόσιας Διοίκησης, στην υγεία, στην ενέργεια και την πράσινη ανάπτυξη.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις