Μπορεί η αγορά των αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, η συζήτηση για την τέταρτη φρεγάτα Belharra και η ευρύτερη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας να κυριάρχησαν στις συναντήσεις του Γάλλου υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιέν Λεκορνί, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους το βασικό ζήτημα ήταν η Τουρκία.
Για την ακρίβεια, το βασικό ζήτημα, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ήταν ο βαθμός συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και τα σχέδια για ευρύτερο επανεξοπλισμό της «γηραιάς ηπείρου», καθώς, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η Άγκυρα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε συγκεκριμένα, ας πούμε πιο «απλά» προγράμματα – π.χ. αγοράς πυρομαχικών ή βλημάτων πυροβολικού – σε ποσοστό 35%, με το υπόλοιπο 65% να προέρχεται από ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αδρές γραμμές, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να συμμετάσχει σε προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ταμείο Security Action for Europe (SAFE) των 150 δις. ευρώ. Μάλιστα, η συμμετοχή της σε κάποιο πρόγραμμα μπορεί να αυξηθεί κι άλλο, αν και χρειάζεται επιπλέον γραφειοκρατία. Η ουσία, πάντως, είναι ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί, όπως έχουν τα πράγματα, να μπει στο παιχνίδι του ReArm Europe.
Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν χώρες-μέλη της ΕΕ που καλοβλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρώντας ότι τα τουρκικά όπλα είναι και φθηνότερα (συγκριτικά με άλλων χωρών), αλλά και δοκιμασμένα. Από την άλλη, η Γαλλία διά στόματος προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έχει διακηρύξει ότι βασικός στόχος της είναι το… «αγοράζω ευρωπαϊκά», καθώς και αυτή έχει ανθούσα αμυντική βιομηχανία και προφανώς επιδιώκει να αξιοποιήσει τον εξοπλιστικό «πυρετό» στην ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι «πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση», μοιάζει να αναφέρεται περισσότερο στην Τουρκία και λιγότερο στις ΗΠΑ, οι οποίες, ας σημειωθεί, αποτελούν έναν πραγματικά… τεράστιο εξαγωγέα όπλων στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο Ν. Δένδιας επισήμανε στον Γάλλο ομόλογό του ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται», ενώ ο Λεκορνί επισήμανε ότι τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά και ότι θα πρέπει να υπάρχουν σαφή κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή τρίτων χωρών, φράση που προφανώς ικανοποιεί την Αθήνα, ιδίως αν το ζήτημα των κριτηρίων τεθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου απαιτείται ειδική πλειοψηφία για παρεμβάσεις στον κανονισμό.
Ταυτόχρονα, στις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στο θέμα που έχει ανακύψει με τους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor, που η Τουρκία επιδιώκει να συμπεριλάβει στο «πακέτο» αγοράς των μαχητικών Eurofighter Typhoon που διαπραγματεύεται με την κοινοπραξία Βρετανίας, Γερμανίας και Ιταλίας. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την πώληση των Meteor στην Τουρκία, αλλά δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρέμβει επί της ουσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το σχόλιο του Έλληνα υπουργού Άμυνας, ότι «η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της, την ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και την ανάγκη να διατηρήσει ένα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού» μεταφράζεται και ως αιχμή για τη συνολική στάση του Παρισιού στην υπόθεση, η οποία, άλλωστε, αφορά σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει 40 Eurofighter Typhoon.
Εν πάση περιπτώσει, η αγορά από τη Γαλλία και τέταρτης φρεγάτας FDI (γνωστές και ως Belharra) θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, αφού ο Ν. Δένδιας είπε ότι θα το εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ της Τετάρτης, με το Παρίσι να αναζητά τρόπους να εμπλέξει στην αγορά και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις